Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η πατρότητα ...μαλακώνει ακόμα και τους πιο σκληρούς άντρες

Tumblr_lwzcx7hjoz1r7p4d1o1_500_large
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συσχετίσει την τεστοστερόνη με την αύξηση των μυών στα αρσενικά θηλαστικά και με την επίδραση που μπορεί να έχει στη συμπεριφορά τους, κάνοντάς τα περισσότερο επιθετικά όταν κινδυνεύουν, ή στο ζευγάρωμα, όταν βρίσκονται κοντά σε ένα θηλυκό. Μια μελέτη της συμπεριφοράς μικρών πιθήκων (marmoset) της Ν. Αμερικής δείχνει πως η οσμή ενός μωρού μετατρέπει έναν πατέρα από προστάτη σε γονιό, μειώνοντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Σϋμφωνα, με την Toni Ziegler, ερευνήτρια του Αμερικάνικου Εθνικού Κέντρου Έρευνας στα Θηλαστικά, όταν ο πατέρας μυρίζει το μωρό, συμβαίνει στο σώμα του μια σειρά ορμονικών αλλαγών που μπορεί να ενισχύσει τα αισθήματα μητρότητας και να τον κάνει να θέλει να συνδεθεί περισσότερο με το μωρό, ενώ όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης ανεβαίνουν, ο πατέρας είναι πιο έτοιμος να υπερασπιστεί την οικογένειά του.

 Έτσι, ο πατέρας προσαρμόζεται στο περιβάλλον και είναι έτοιμος, τόσο να προσφέρει στο βρέφος την αγάπη του, όσο και να το προστατέψει, αν χρειαστεί.

Η όμαδα της Ziegler μελετά το συγκεκριμένο είδος πιθήκων, γιατί οι οικογένειες που σχηματίζουν μοιάζουν αρκετά με τις ανθρώπινες, αφού και οι δύο γονείς συνεισφέρουν στη φροντίδα των μωρών.

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα