Ο εγκέφαλός μας ακολουθεί διαφορετική διαδικασία όταν λαμβάνει πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις, σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθεί όταν έχει την άνεση να πάρει πιο ακριβείς αποφάσεις.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας ακολουθεί περίπου την ίδια βασική μέθοδο, είτε πρόκειται να πάρει μια γρήγορη απόφαση, είτε πρέπει να αποφασίσει προσεκτικά. Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Vanderbilt ωστόσο έδειξε ότι ο εγκέφαλός μας ακολουθεί διαφορετικό... δρόμο, ανάλογα με το είδος της απόφασης που πρέπει να λάβει.
“ Η βιασύνη δημιουργεί λάθη και ένα λάθος συχνά συνεπάγεται ολέθριες συνέπειες ”
Ο καθηγητής Richard Heitz, που διεξήγαγε την έρευνα ανέφερε: «Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως ο εγκέφαλός μας μεταβάλλεται όταν πιεζόμαστε να λάβουμε μια γρήγορη απόφαση, θα έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο να κατανοήσουμε γενικότερα την διαδικασία που ακολουθεί το μυαλό μας στη λήψη αποφάσεων».
Οι ειδικοί μελέτησαν την δραστηριότητα μεμονωμένων νευρώνων του εγκεφάλου σε μαϊμούδες που έβαλαν να παίξουν ένα παιχνίδι κατά το οποίο έπρεπε να διαλέξουν έναν στόχο σε μια σειρά από αντικείμενα που περνούσαν από την οθόνη ενός υπολογιστή. Στο πρώτο πείραμα οι μαϊμούδες έμαθαν ότι στο παιχνίδι θα ανταμείβονταν μόνο αν ήταν ακριβείς στις αντιδράσεις τους. Στο δεύτερο πείραμα δεν πείραζε αν κάνουν κάποιο λάθος, όμως έπρεπε να είναι γρήγορες στις αντιδράσεις τους.
Οι ειδικοί μελέτησαν τα σήματα από μεμονωμένους νευρώνες στον προμετωπιαίο φλοιό τους - την περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που ελέγχει τις υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες. Στο πρώτο πείραμα, κατά το οποίο οι μαϊμούδες έπρεπε να κάνουν γρήγορα την επιλογή τους, οι ειδικοί ανίχνευσαν δραστηριότητα στους νευρώνες ακόμη και πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι, ενώ στο δεύτερο -όπου είχαν άνεση χρόνου να κάνουν την επιλογή τους- τα επίπεδα της δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που παρακολουθούσαν ήταν πολύ χαμηλά.
«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι ίδιες πληροφορίες που φθάνουν στον εγκέφαλο μας, αναλύονται διαφορετικά κάτω από την πίεση να αποφασίσουμε με ταχύτητα, από ό,τι όταν βρισκόμαστε κάτω από την πίεση να αποφασίσουμε με ακρίβεια», ανέφερε ο καθηγητής Jeffrey Schall.«Η βιασύνη δημιουργεί λάθη και ένα λάθος συχνά συνεπάγεται ολέθριες συνέπειες. Αλλά υπάρχουν πολλές καταστάσεις στη ζωή, που το κόστος της αδράνειάς μας είναι υψηλότερο από ό,τι να κάνουμε ένα λάθος στην κρίση μας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.