Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Mahamudra: Ο απόλυτος βουδιστικός διαλογισμός

Πώς να ελευθερωθείτε από τα δεινά. Το μονοπάτι χωρίς δράση. Χαλαρώστε με γυμνή συνειδητοποίηση. Άναψε το φως. Η αλήθεια του μη-εαυτού. Το μυαλό ως κενό διάστημα. Η Ένωση Κενών και Ευαισθητοποίησης. Ο μεγάλος αγέννητος. Ξυπνήστε τη φύση.
Πως προτείνει ο Osho να γίνεται ο Διαλογισμός Mahamudra. 
Πώς να κάνετε διαλογισμό Mahamudra από τον Dzogchen Ponlop Rinpoche
Free download: Η διδασκαλία του Κυρίου Καπίλα


                                    

Μετάφραση επεξεργασία από τον Ζάχο Σκαφίδα

Πώς να ελευθερωθείτε από τα δεινά

Ο διαλογισμός Mahamudra είναι ο απόλυτος βουδιστικός διαλογισμός που ξεκίνησε στην Ινδία και άνθισε στο Θιβέτ, και σας διδάσκει πως να χαλαρώνετε φυσικά μέσα στο μυαλό σας. Ο Mahamudra είναι η υψηλότερη μορφή διαλογισμού στο Θιβέτ, είναι μια προηγμένη πρακτική διαλογισμού από τη Θιβετιανή Βουδιστική Σχολή Kagyu. Ήρθε στο Θιβέτ μέσω της παράδοσης Mahasidhi από την Ινδία που επικεντρώθηκε στον διαλογισμό και την αυτοπραγμάτωση. Αυτό σημαίνει ότι έδωσε έμφαση στην πραγματική προσωπική εμπειρία στο διαλογισμό, παρά στην επιστημονική ή διανοητική κατανόηση της διαδικασίας. Στο Θιβέτ, η παράδοση Kagyu όπου ενσωματώνεται ο διαλογισμός Mahamudra ονομάζεται συχνά γενεαλογία εξάσκησης.

Ο διαλογισμός Maha-mudra μεταφράζεται συνήθως ως Great-Seal, (σημαίνει, μεγάλη σφραγίδα  και αναφέρεται στο γεγονός ότι: όλα τα φαινόμενα αναπόφευκτα σφραγίζονται από το γεγονός της σοφίας και του κενού που δεν χωρίζεται), αλλά αυτό είναι βαρετό και δεν λέει πολλά. Η μετάφρασή μου είναι ο απόλυτος διαλογισμός που είναι πιο κοντά στην αλήθεια κατά τη γνώμη μου. Μερικοί δάσκαλοι ισχυρίζονται ότι ο Mahamudra περιέχει μέσα του όλους τους άλλους διαλογισμούς και είναι ο πιο πλήρης και ισχυρός διαλογισμός που υπάρχει.

Ο διαλογισμός Μαχαμούτρα άλλαξε τη ζωή μου. Όχι με τον τρόπο που ισχυρίζονται οι υπερβολικοί δόλωμα τίτλοι στο Facebook όπως, "Αυτό θα αλλάξει τη ζωή σας για πάντα" - στην πραγματικότητα άλλαξε τη ζωή μου.
(Ο διαλογισμός Mahamudra δίνει έμφαση στην πραγματική προσωπική εμπειρία).

Το μονοπάτι χωρίς δράση

Ήμουν ένας μοναχός από το Θιβέτ που ζούσε σε ένα βουδιστικό κέντρο στην ακτή Sunshine Australia, εξασκώντας επιμελώς τον διαλογισμό και τις τελετουργικές ρουτίνες μου κάθε πρωί και βράδυ και μελετώντας με τον Γκουρού μου την υπόλοιπη μέρα, μέχρι που μια μέρα ενώ βρισκόμουν στη βιβλιοθήκη είδα ένα κουτί με παλιά βιβλία. Μου είπαν ότι ήταν από άλλη παράδοση πολύ προχωρημένη για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά το απαγορευμένο φρούτο ήταν πολύ δελεαστικό για μένα και όταν ήμουν μόνος μου στη βιβλιοθήκη άρχισα να το διαβάζω με ανυπομονησία, και μάλιστα το έπαιρνα κρυφά στο δωμάτιο μου για να το διαβάσω.

Μία γραμμή από το διάσημο κείμενο Mahamudra με έκανε να αμφισβητήσω ολόκληρη την πνευματική μου πρακτική και με έκανε να βγάλω τις ρόμπες μου και να συνεχίσω σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, που αποκαλείται ο δρόμος χωρίς δράση. Η γραμμή
που μου άλλαξε τα πάντα ήταν από τον δάσκαλο που ονομάζεται 
Τιλόπα, ένα mahasiddhi  του 10 ου αιώνα που ήταν ο πρώτος δάσκαλος του Μαχαμούντρα:

Η αλήθεια που υπερβαίνει τη διάνοια δεν θα φανεί μέσω της διάνοιας. Το σημείο της μη δράσης δεν θα επιτευχθεί μέσω σκόπιμης δράσης. Εάν θέλετε να πετύχετε το σημείο της μη δράσης που υπερβαίνει τη σκέψη, κόψτε τη ρίζα του ίδιου του νου και ξεκουραστείτε με γυμνή συνειδητοποίηση!
(Ο δρόμος της μη δράσης είναι μέρος μιας προηγμένης παράδοσης διαλογισμού).

Χαλαρώστε με γυμνή συνειδητοποίηση

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο φανταστικό ή να αλλάζει τη ζωή, αλλά έχει δύο πράγματα που αντιφάσκουν εντελώς με την τρέχουσα εστίαση της πνευματικής μου επίτευξης εκείνη την εποχή. Πρώτα μελετούσα πολύ, και εννοώ πολλά. Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν το βαθμό στον οποίο οι Βουδιστές μελετούν και τεμαχίζουν τις διδασκαλίες για μεγαλύτερη σαφήνεια, κατανόηση και για να είναι σε θέση να επιτύχουν πλήρως αυτό που είναι γραμμένο. Και μετά βρήκα αυτά τα λόγια από έναν σεβαστό Θιβετιανό Δάσκαλο που είπε ότι η διάνοια δεν μπορεί ποτέ να καταλάβει την αλήθεια.

Δεύτερον, έκανα πολλή συσσώρευση καλού κάρμα ή αυτό που αποκαλούσαμε «αξία», το οποίο έμαθα ότι είναι απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη της φώτισης. Αυτή η συσσώρευση αξίας περιελάμβανε απαγγελία βουδιστικών προσευχών, φόρο τιμής στους πρώην δασκάλους, υποκλίσεις στα αγάλματα του Βούδα, υποκλίσεις στον δάσκαλό μου, συμπονετικός με άλλους, να ανάβω κεριά στο βωμό και ούτω καθεξής. Έπρεπε να γίνουν πολλά για να αποκτήσεις την αξία σου. Ο καλός φίλος μου Sean Wardell και εγώ συχνά αστειευόμαστε ότι το σύστημα αξίας μοιάζει με κάρτα ανταμοιβής που σπρώξατε για να πάρετε την αξία σας όταν εκτελέσατε μια ενάρετη δράση, αλλά η δήλωση του Tilopa έλεγε ότι οι ενέργειες δεν θα σας φτάσουν ποτέ εκεί.

Έτσι, η παραπάνω γραμμή που ανέφερα είπε ότι δεν μπορείτε να φτάσετε στη φώτιση με πνευματική μελέτη ή με καλές πράξεις - το μόνο που χρειάζεστε ήταν να αφήσετε τον εαυτό σας χαλαρό στην γυμνή συνειδητοποίηση . Φυσικά, με ενδιέφερε πολύ τι ακριβώς ήταν αυτή η γυμνή συνειδητοποίηση.
(Δεν μπορείτε να φτάσετε στη φώτιση με πνευματική μελέτη ή με καλές ενέργειες).

Άναψε το φως

Ένα άλλο σημείο που άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο σκέψης μου ήταν η ιδέα της άμεσης φώτισης. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήμουν στην εμμονή με τη συσσώρευση της αξίας με την ιδέα ότι κάποτε στο πολύ μακρινό μέλλον (συνήθως λένε χιλιάδες ζωές αργότερα) θα έχω αρκετή αξία για να δημιουργήσω τις αιτίες της φώτισης μου. Έτσι, η ιδέα ότι θα μπορούσα να το πετύχω αμέσως ήταν πολύ ελκυστική, ειδικά για κάποιον τόσο τεμπέλη όσο και εγώ. Ένα άλλο απόσπασμα από την Τιλόπα έχει ως εξής:

Αν και το σκοτάδι μαζεύεται για χίλιους αιώνες.
Ένα μόνο φως τα διαλύει όλα.
Ομοίως, μια στιγμή απόλυτης σαφήνειας
διαλύει την άγνοια, το κακό και τη σύγχυση χιλίων αιώνων
.

Αυτό είχε νόημα για μένα, καθώς δεν χρειάστηκε να πιστέψω σε μελλοντικές ζωές ή κάτι που ήταν λίγο αμφίβολο για την αυστραλιανή μου ανατροφή. Απλώς έπρεπε να ανάψω το φως για να απαλλαγούμε από το σκοτάδι . Τι θα μπορούσε να είναι απλούστερο; Υπάρχει ακόμη και μια γραμμή που επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνετε, μπορείτε επίσης να μείνετε στο σπίτι και να απολαύσετε τη συντροφιά της γυναίκας σας, κάτι που κάνω αυτές τις μέρες. Ο Mahamudra είναι μια πνευματική πρακτική για τους καθημερινούς ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια να ζουν σε ένα καταφύγιο.
(Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανάψετε το φως για να απαλλαγείτε από το σκοτάδι).

Η αλήθεια του μη-εαυτού

Ο διαλογισμός Mahamudra προσφέρει το πνευματικό μονοπάτι ενός απλού διαλογιστή. Στα Θιβετιανά ονομάζεται το μονοπάτι ενός Kusali  σε αντίθεση με το μονοπάτι ενός μελετητή, που ονομάζεται Pandita στα Θιβετιανά. Η πρακτική του Kusali είναι η τέχνη της απλότητας  και είναι απλή και, πάνω απ 'όλα, χαλαρή.

Παρόλο που μου άρεσαν οι βουδιστικές σπουδές και εξακολουθώ να το κάνω ως χόμπι, αυτή η νέα προσέγγιση ταιριάζει με την αυστραλιανή μου ευχάριστη φύση του Ζεν, και επίσης ταιριάζει με την εχθρότητα μου προς τη θρησκεία και όλα τα σκουπίδια που διδάσκουν είναι απαραίτητα για να είμαι ευτυχισμένος και εκπληρωμένος. Μου φάνηκε ότι αυτή η απλή προσέγγιση ήταν ο τρόπος να πάω και με πήγε σε ένα δρόμο για να διαγράψω όλες τις θρησκευτικές μη-λογικές και να διδάξω απλές αλήθειες και μεθόδους διαλογισμού που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Ο διαλογισμός Mahamudra είναι ο απόλυτος βουδιστικός διαλογισμός, επειδή περνά στην καρδιά του θέματος. Μία από τις κύριες διδασκαλίες και τα κεντρικά θέματα του Βουδισμού είναι η ιδέα του μη-εαυτού. Όλοι οι διαλογισμοί Βουδιστικής συνείδησης βασίζονται στην πραγματοποίηση μη-εαυτού ή σε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως κενό. Η επινοημένη και κατασκευασμένη ιδέα ενός ξεχωριστού και αυτόνομου ατόμου είναι απλώς μια φαντασία, οπότε όταν βλέπετε μέσα από την ψευδή ταυτότητα είστε απαλλαγμένοι από όλα τα προβλήματα και τα δεινά που προκαλούνται από την πίστη σε κάτι που δεν είναι αλήθεια.  Ο διαλογισμός Μαχαμούτρα στηρίζεται φυσικά στην αλήθεια του μη-εαυτού.
(Όλοι οι διαλογισμοί Βουδιστικής προσοχής βασίζονται στην πραγματοποίηση του μη-εαυτού).

Ο διαλογισμός Μαχαμούτρα λέει ότι η αλήθεια του μη-εαυτού ή η αλήθεια του κενού είναι στην πραγματικότητα ποιος είσαι προτού δημιουργήσεις μια ψευδή ταυτότητα, οπότε απλά χαλαρώστε και γίνετε αλήθεια για το ποιοι είστε και σταματήστε να φτιάχνετε πράγματα. Η χαλάρωση στην αλήθεια της ύπαρξής σας κόβει τη ρίζα όλης της άγνοιας που προκαλεί ταλαιπωρία και σας απελευθερώνει χωρίς προσπάθεια. Δεν απαιτούνται άλλα πρόσθετα συστατικά.

Όπως λέει ο Ρούμι, «Αυτό που ψάχνετε είναι αυτό που κάνει την αναζήτηση». Είστε αυτό που αναζητάτε. Απλά μάθετε να σταματάτε να δημιουργείτε ιστορίες για το ποιοι είστε και να ξεκουραστείτε στην αδόμητη αλήθεια. Σταματήστε τον εγωισμό και να αρχίστε το είμαι . Ο εγωισμός είναι η συνεχιζόμενη δράση δημιουργίας μιας ψευδούς ταυτότητας.

Το μυαλό ως κενό διάστημα

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να ανακαλύψετε τη δική σας φύση. Ο διαλογισμός Μαχαμούτρα χρησιμοποιεί την αυτο-έρευνα για να εξετάσει διεξοδικά τη φύση σας για να δει τι μπορείτε να βρείτε γυρίζοντας την προσοχή σας και θέτοντας στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: Ποιο είναι το χρώμα του μυαλού μου; Τι σχήμα είναι αυτό? Κάνει έναν ήχο; Αυτές οι ερωτήσεις σάς βοηθούν να ανακαλύψετε ότι είναι στην πραγματικότητα άμορφο και σαν χώρο χωρίς κανένα όριο . Μια άλλη μέθοδος είναι κοιτάζοντας τον ουρανό, να ενεργοποιήσετε την εμπειρία του εσωτερικού χώρου, την πραγματική σας αληθινή φύση.
(Το μυαλό σας είναι άμορφο όπως διάστημα χωρίς όρια).

Ο διαλογισμός Mahamudra είναι επίσης ένας νέος προσανατολισμός στο χρόνο και στο χώρο, επειδή συνήθως προσπαθούμε να κάνουμε προσπάθεια για ένα αποτέλεσμα και είμαστε πάντα τόσο εξοικειωμένοι που δουλεύουμε με φόρμες και υλικά. Ο διαλογισμός Mahamudra είναι στην πραγματικότητα η άμεση και άυλη αληθινή σου φύση και ήταν πάντα, ως εκ τούτου ακριβώς όπως ο χώρος διδάσκει ότι:

Ο διαλογισμός Mahamudra δεν έχει αιτίες.
Ο διαλογισμός Mahamudra δεν έχει όρους.
Ο διαλογισμός Mahamudra δεν έχει μεθόδους.
Ο διαλογισμός Μαχαμούτρα δεν έχει μονοπάτι.
Ο διαλογισμός Mahamudra δεν έχει αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες για το πώς μοιάζει ή μοιάζει αυτό. Σε αντίθεση με την απόλυτη άρνηση για κάτι, ο διαλογισμός Μαχαμούντρα δείχνει τη φωτεινή φύση του μυαλού σας ως αλήθεια. Αυτό το πράγμα είναι το τίποτα, το οποίο είναι ελαφρώς παράδοξο, αλλά δεν είναι εντελώς τίποτα. Είναι η πραγματική πτυχή γνώσης και συνειδητοποίησης ή του εαυτού σας που επισημαίνεται, η οποία είναι τόσο προφανής και τόσο κοντά που εύκολα παραβλέπεται ως ασήμαντη ή άσχετη, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η φωτεινή ή γυμνή συνειδητοποίηση είναι η ίδια η ουσία του Mahamudra ή της αλήθειας του να είσαι ένας Βούδας . Ο Adyashanti, ο οποίος είναι ένας αγαπημένος σύγχρονος όχι ο δεύτερος δάσκαλός μου στο Zen, το αποκαλεί λαμπερό κενό . Αν ψάχνετε οπουδήποτε αλλού για τον Βούδα δεν θα το βρείτε.
(Η γυμνή συνειδητοποίηση είναι η ίδια η ουσία του Mahamudra ή η αλήθεια του να είσαι Βούδας).

Η Ένωση Κενών και Ευαισθητοποίησης

Ο διαλογισμός Mahamudra είναι η απέραντη εμπειρία της ένωσης του κενού και της συνειδητοποίησης .

Ως διαλογιστής, λοιπόν, παρατηρείται ότι χωρίς καν να προσπαθήσετε να υπάρχει μια φυσική συνειδητοποίηση και, στη συνέχεια, λίγο πιο διερευνητική και αυτοαναστοχασμένη. Παρατηρείται ότι αυτή η φωτεινή συνειδητοποίηση είναι εντελώς διαστημική ή αόρατη. Βόμβος! Αυτό είναι! Αυτό είναι ο διαλογισμός Mahamudra. Ξεκουραστείτε σε αυτό το φωτεινό χώρο που μοιάζει με κενό και οι δάσκαλοι λένε ότι δεν υπάρχει άλλη πρακτική απαραίτητη και τίποτα άλλο να μένει να γίνει. Όπως λέει ο μεγάλος Βουδιστής δάσκαλος Dilgo Kynste Rinpoche:

Εξαφανίστε κάθε ελπίδα και φόβο και χαλαρώστε με την ακλόνητη βεβαιότητα ότι η αιώνια απλότητα της συνείδησης είναι το μόνο που χρειάζεται να γίνει για να είσαι ένα συνειδητοποιημένο Όν. Αυτός είναι ο τέλειος τρόπος διαλογισμού, στον οποίο η ειρήνη, η αγάπη και η σοφία θα ανθίσουν χωρίς προσπάθεια.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι αυτή η αναγνώριση δεν γίνεται μόνο καθισμένος στο διαλογισμό, προορίζεται να θυμόμαστε όλη την ημέρα, πλησιάζοντας καταστάσεις με μια νέα και φρέσκια προοπτική απλώς στηρίζοντας τη γυμνή φωτεινή συνειδητοποίηση, η οποία αποδεικνύεται πολύ ικανή για τον χειρισμό όλων των καταστάσεων. Έχει σοφία, συμπόνια και ευαισθησία στην παρούσα στιγμή που όταν μαθαίνετε να βασίζεστε και να εμπιστεύεστε φροντίζει τα πάντα.
(Η γυμνή συνειδητοποίηση δεν ασκείται μόνο στον καθιστικό διαλογισμό, αλλά όλη την ημέρα).

Ο μεγάλος αγέννητος

Ένας δάσκαλος του Ζεν ανακάλυψε την ίδια αλήθεια και την ονόμασε το μεγάλο αγέννητο , το οποίο απλώς υπογραμμίζει τη γυμνή και όχι τη νεοσύστατη πτυχή, δεν γεννιέται ποτέ γιατί ήταν εκεί για πάντα. Επομένως, κοιτάξτε μέσα σε αυτό που ήταν πάντα εκεί και είναι εκεί τώρα. Το αγέννητο είναι ένας άλλος τρόπος για να εκφράσουμε την αιωνιότητα. Ο δάσκαλός του Zen  Bankei, μας παρότρυνε να:

… Να συνειδητοποιήσετε οριστικά ότι αυτό που είναι αγέννητο και θα σας φωτίζει θαυμάσια, είναι όντως ο Νους του Βούδα.

Ο διαλογισμός Mahamudra περιγράφεται συχνά ως ανάπαυση στη φυσική κατάσταση. Είναι φυσικό γιατί δεν είναι «ανθρωπογενές», είναι η φυσική ουσία της ύπαρξής μας. Επομένως, απλώς χαλαρώστε και χωρίς προσπάθεια και γίνετε ο εαυτός σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο εντός όσο και εκτός του μαξιλαριού διαλογισμού, αλλά γίνεται πραγματικά μεταμορφωτικό όταν μπορείτε να φέρετε αυτήν τη χαλαρή φυσική κατάσταση σε κάθε μέρος της ζωής σας.

Δεν θέλω να μειώσω την αρχική μετάφραση όταν αποκαλώ τον διαλογισμό Mahamudra τον απόλυτο διαλογισμό . Ο διαλογισμός Mahamudra σημαίνει τη μεγάλη σφραγίδα και είναι σαν μια σφραγίδα με την έννοια ότι υπάρχει σε κάθε στιγμή. Μπορείτε να σφραγίζετε κάθε στιγμή με την αναγνώριση της συνεχώς κενής φωτεινότητας. Στην πραγματικότητα, κάθε εμπειρία που έχετε υπονοεί μια γυμνή επίγνωση στον πυρήνα της. Η φωτεινή γυμνή συνειδητοποίηση είναι πραγματικά αδύνατο να δει κανείς άμεσα, όπως ένα μάτι δεν μπορεί να δει τον εαυτό του, αλλά όταν έχετε συνείδηση ​​οποιασδήποτε εμπειρίας, είτε πρόκειται για κάτι που βλέπετε, ακούτε ή ακόμα και σκέφτεστε, αυτές οι ίδιες εμπειρίες υποδηλώνουν ότι πρέπει να υπάρχει επίγνωση πίσω ακόμη και να έχουν συνείδηση.
(Ο διαλογισμός Mahamudra περιγράφεται συχνά ως ανάπαυση στη φυσική ουσία της ύπαρξής μας).

Ξυπνήστε τη φύση

Μια άλλη ριζοσπαστική πτυχή του Mahamudra είναι ότι όπως δεν δημιουργείται από καμία δράση, ούτε καν μέσω διαλογισμού, δεν μπορεί επίσης να καταστραφεί ή να αμαυρωθεί από κακή συμπεριφορά.

Ο Μιλαρέπα ήταν ένας από τους πιο διάσημους και σεβαστούς δασκάλους Mahamudra του Θιβέτ και ξεκίνησε τη ζωή του ως «μαύρος μάγος» που θα έβλαπτε και θα σκότωνε ακόμη και πολλούς ανθρώπους. Συνέχισε να μαθαίνει το Mahamudra, να φωτίζεται και πραγματικά ταξίδεψε γύρω από το Θιβέτ πειράζοντας και γελούσε με ανθρώπους που έκαναν προσπάθεια μέσω της μελέτης και της θρησκευτικής πρακτικής, λέγοντάς τους ότι, αυτές οι πρακτικές δεν θα σας οδηγήσουν πουθενά. Τα πειράγματα και το γέλιο στους ανθρώπους μπορεί να μην ακούγονται πολύ φωτισμένα, αλλά όταν διαβάζετε τις διδασκαλίες του, έχουν ισχυρή επίδραση σας προτρέπουν να εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια και να χαλαρώσετε στη δική σας φύση. Ακόμα κι αν ήταν δολοφόνος και έκανε κάθε είδους αδικίες, η φύση του Μαχαμούντρα τον περίμενε να τον ξυπνήσει.

Αυτό δίνει ελπίδα σε όλους μας τους φυσιολογικούς καθημερινούς ανθρώπους που δεν είχαν τέλεια ζωή, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μια λαμπερή φωτεινή άγρυπνη φύση που περιμένει να ανακαλυφθεί όποτε είμαστε έτοιμοι να το συνειδητοποιήσουμε.
(Χαλαρώστε, σταματήστε το άγχος και μείνετε άνετα μέσα σε μια εύκολη παρουσία).

Απλά να είστε χαλαροί

Ελπίζω αυτές οι ιδέες να σας εμπνέουν όπως εμένα και να φωτίζουν την πρακτική του διαλογισμού σας και την καθημερινή σας ζωή, ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για να ξεκουραστείτε στην αληθινή σας φύση της κενής φωτεινότητας που έχει τη δική της σοφία και αγάπη ενσωματωμένη. Χαλαρώστε, σταματήστε το άγχος και απλά να είστε άνετοι χωρίς πίεση ώστε να συνειδητοποιήσετε ότι η φύση σας είναι ήδη τέλεια. Πρέπει απλώς να σταματήσετε να βασανίζετε τον εαυτό σας με τις σκέψεις που φτιάχνετε στο μυαλό σας για το τι περιμένετε για τον εαυτό σας και να συνειδητοποιήσετε ότι είστε ήδη αρκετός!. είσαι πλήρης και ολοκληρωμένος .

Θα τελειώσω με τις απλές οδηγίες Mahamudra από τον σπουδαίο σύγχρονο δάσκαλο Sogyal Rinpoche:
Μη μετακινήστε από τη φυσική παρουσία συνειδητοποίησης.
Μη ψάχνετε.
Μη αντικειμενικοποιείτε.
Μη φτιάχνετε νοοτροπίες.
Σταματήστε όλη την προσπάθεια και χαλαρώστε.
Χαλαρώστε στη μεγάλη γαλήνη της φυσικής συνείδησης.

Από τον Chad Foreman 

                               

Πως προτείνει ο Osho να γίνεται ο Διαλογισμός Mahamudra

Πρώτο στάδιο: 30 λεπτά

Στάσου όρθιος με τα μάτια κλειστά, αφήνοντας το σώμα σου να είναι χαλαρό και δεκτικό, περιμένοντας, κι έπειτα συνεργάσου όταν νιώσεις ξαφνικά την παρόρμηση τού σώματός σου να αρχίσει να κινείται. Όταν είναι χαλαρό κι ελεύθερο το σώμα σου, λεπτές μορφές ενέργειας, που βρίσκονται έξω από το δικό σου έλεγχο, αρχίζουν να το κινούν. Άφησε την ανώτατη δυνατότητά σου να κατακυριεύσει το σώμα σου και κάνε έτσι.  Απλώς άφησέ το να συμβεί. Αυτό είναι το Λάτιχαν.( Αν είναι χαλαρωμένο το σώμα σου, οι λεπτές μορφές ενέργειας θα δημιουργήσουν ένα Λάτιχαν). Και η παρατηρητικότητα πρέπει να ενωθεί μαζί του, να μείνεις ένας παρατηρητής.

Δεύτερο στάδιο: 15 λεπτά

Γονατίζοντας κάτω, με κλειστά τα μάτια, σήκωσε και τα δυο σου χέρια προς τον ουρανό, με τις παλάμες προς τα πάνω.  Νιώσε ότι είσαι ένα κενό καλάμι ή ένα κενό δοχείο.  Το κεφάλι σου είναι το στόμιο ενός κενού δοχείου και πέφτει πάνω στο κεφάλι σου τεράστια ενέργεια.  Μέσα υπάρχει μόνο άδειος χώρος κι η ενέργεια σε γεμίζει εντελώς. Άφησέ τη να πάει όσο πιο βαθιά γίνεται μέσα στο σώμα σου, τον νου και την ψυχή σου. Το σώμα σου θα αρχίσει να τρέμει και να τραντάζεται, σαν ένα φύλλο στο δυνατό άνεμο.

Όταν αισθανθείς γεμάτος, με την ενέργεια να ξεχειλίζει,  σκύψε προς τα μπρος. Ακούμπησε το μέτωπό σου στο έδαφος. Τώρα άδειασε την ενέργεια κάτω στη γη.  Παίρνεις από τον ουρανό και επιστρέφεις στη γη. Να είσαι απλώς ένα άδειο καλάμι στο ενδιάμεσο, αφήνοντας να περνάει η ενέργεια.

Έπειτα σήκωσε ψηλά πάλι τα χέρια σου, γέμισε πάλι, άδειασέ το κάτω ξανά.  Κάνε το τουλάχιστον επτά φορές. Διαπερνά κάθε φορά ένα τσάκρα, ένα κέντρο τού σώματος, και πηγαίνει βαθύτερα. Μπορείς να κάνεις και πιο πολλές φορές, λιγότερες όμως όχι.

Τρίτο στάδιο: 15 λεπτά

Ξαπλώστε με τα μάτια κλειστά σε πλήρη ακινησία

                 
         

Πώς να κάνετε διαλογισμό Mahamudra από τον Dzogchen Ponlop Rinpoche

Χαλάρωση

Αρχικά, καθίστε σε μαξιλάρι ή καρέκλα σε όρθια και χαλαρή θέση. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να νιώσετε το μαξιλάρι, τη στάση του σώματός σας, τη στάση του νου και την κίνηση της αναπνοής. Καθίστε ήσυχα για αρκετά λεπτά, αφήνοντας απαλά τις σκέψεις σας μέχρι να νιώσετε μια αίσθηση ηρεμίας.

Παρατήρηση της άχρονης στιγμής

Στη συνέχεια, συγκεντρωθείτε στα μάτια και κοιτάξτε απευθείας στον χώρο μπροστά. Στη συνέχεια,  χαλαρώστε απολαύστε την παρούσα στιγμή, άχρονα. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η αίσθηση εστίασης στο χώρο, αλλά από την άλλη, δεν υπάρχει ιδιαίτερο σημείο εστίασης. Το βλέμμα είναι σαν να είναι ο χώρος, γεμάτο από τον χώρο.

Παρατήρηση των σκέψεων σας

Ό, τι εμφανίζεται στο παρόν, είτε πρόκειται για σκέψη, συναίσθημα ή αντίληψη, προσπαθήστε να το αντιμετωπίζετε χωρίς κρίση ή σχόλιο. Ξεκουράσετε το μυαλό σας σε αυτήν την εμπειρία, είτε το θεωρείτε καλό είτε κακό, ευχάριστο ή δυσάρεστο. Δεν χρειάζεται να το αλλάξετε ή να το βελτιώσετε ή να αναζητήσετε ένα καλύτερο μέρος για να ξεκουραστείτε. Ξεκουράσετε το μυαλό όπου είναι και ακριβώς όπως είναι.

Στο διαλογισμό Mahamudra, δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε την παρουσία σκέψεων και συναισθημάτων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματική τους φύση και να ξεκουραστούμε μέσα σε αυτήν την εμπειρία. Έτσι, από καιρό σε καιρό στο διαλογισμό, αναλογιστείτε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του νου: το κενό, τη σαφήνεια και την ευαισθητοποίηση.

Παρατήρηση του κενού, α΄

Το κενό του νου είναι κάτι που μπορούμε να «δούμε», για να το πούμε. Όταν κοιτάζουμε το μυαλό, είναι σαν άπειρος χώρος. Δεν έχει όριο. Δεν έχει υλική μορφή, χρώμα ή σχήμα. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να αγγίξουμε. Αυτός ο χώρος, αυτή η διαφάνεια, είναι η κενή φύση του νου μας. Όταν σκέφτεστε το κενό του νου, βιώστε την ευρύχωρη, ανυπόστατη, μη υλική ποιότητα του νου, των σκέψεων και των συναισθημάτων και αφήστε το νου σε μια κατάσταση άνεσης και απόλυτης διαφάνειας.

Παρατήρηση του χώρου με το φως

Αυτό το μυαλό δεν είναι μόνο κενό, ωστόσο. Έχει επίσης μια έντονη σαφήνεια, μια άπειρη και τεράστια φωτεινότητα, που είναι η λάμψη του ίδιου του κενού. Είναι σαν έναν φαρδύ, καθαρό ουρανό γεμάτο φως. Αυτή η εμπειρία του χώρου με το φως είναι η εμπειρία της μεγάλης συμπόνιας και της αγάπης, ή της αμερόληπτης μεγάλης αγάπης πέρα ​​από το σχέδιο. Εκδηλώνεται στη ζωντανή ενέργεια των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αντιλήψεών μας. Μπορούμε να το δούμε σε κάθε εμπειρία του νου, ειδικά στην ισχυρή εμφάνιση των συναισθημάτων μας.

Παρατήρηση του κενού β΄

Για άλλη μια φορά, καθίστε ήσυχα μέχρι να νιώσετε μια αίσθηση ηρεμίας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τη διαύγεια του μυαλού. Κοιτάξτε άμεσα σε οποιεσδήποτε μορφές, σκέψεις ή συναισθήματα προκύπτουν: όλα είναι η φυσική έκφραση αυτής της φωτεινής φύσης. Κοιτάξτε πέρα ​​από το αντικείμενο και ζήστε τη λάμψη του κενού, ξεκουραζόμενοι χαλαροί μέσα σε αυτήν τη βασική παρουσία διαύγειας.

το φως του νου μας κάνει τις παραστάσεις μας σαφείς και διακριτές

Η κατάσταση διαύγειας του νου έχει τη δύναμη να γνωρίζει, να βλέπει και να βιώνει τον κόσμο. Όταν ένα δωμάτιο είναι γεμάτο φως, μπορούμε να δούμε όλα τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Με τον ίδιο τρόπο, το φως του νου μας κάνει τις παραστάσεις μας σαφείς και διακριτές. Όταν σκεφτόμαστε ένα αντικείμενο, το μυαλό μας παράγει φυσικά μια εικόνα για αυτό. Είτε σκεφτόμαστε τον Bart Simpson είτε την Αγιότητά του Karmapa, η εικόνα που βλέπουμε είναι μια έκφραση καθαρής, παιχνιδιάρικης, δημιουργικής ενέργειας του νου.

Με τη σαφήνεια και τη συνειδητοποίηση, βιώνουμε την πλήρη δύναμη, το όφελος της συμπόνιας και της σοφίας στη ζωή μας

Το μυαλό δεν είναι μόνο κενό και καθαρό. Έχει την ποιότητα της πανοραμικής και διακριτικής ευαισθητοποίησης. Ενώ η σαφήνεια είναι η πτυχή της συμπόνιας του νου, η συνειδητοποίηση είναι η άγρυπνη πτυχή. Είναι η αιχμηρή, διεισδυτική νοημοσύνη prajna ) που βλέπει μέσα από οποιαδήποτε σύγχυση και κατανοεί τέλεια τον κόσμο που βλέπει. Με τη σαφήνεια και τη συνειδητοποίηση να συναντιόμαστε, βιώνουμε την πλήρη δύναμη, το όφελος της συμπόνιας και της σοφίας στη ζωή μας.

Όταν είμαστε σε θέση να ξεκουραζόμαστε σε αυτήν τη κατάσταση χωρίς υπερβολικό άγχος από το να προσπαθούμε πολύ για να επικεντρωθούμε ή να συγκεντρωθούμε, μπορούμε να αρχίσουμε να βιώνουμε πραγματική χαλάρωση.

Βίωση της επίγνωσης, χαλάρωση, επιστροφή στη συνειδητοποίηση και ζήστε το μυαλό ως άδειο και φωτεινό

Όπως και πριν, ξεκουραστείτε τώρα για λίγα λεπτά. Αφήστε τις σκέψεις ελπίδας ή φόβου και ηρεμήστε το μυαλό. Ξεκουραστείτε το βλέμμα στον ανοιχτό χώρο μπροστά. Φέρτε το μυαλό μας στην παρούσα στιγμή και χαλαρώστε, βιώνοντας απλά την ποιότητα της επίγνωσης. Στη συνέχεια, χαλαρώστε περισσότερο χωρίς καμία σκέψη. Και πάλι, επιστρέφουμε στη σημερινή στιγμή της συνειδητοποίησης. Χαλαρώστε με άνεση και ζήστε το μυαλό ως άδειο και φωτεινό.

Με την επίγνωση, βιώνουμε τις τρεις πτυχές του νου, την ένωση του κενού, την σαφήνεια και την συνειδητοποίηση

Με την επίγνωση, βιώνουμε τις τρεις πτυχές του νου μέσα στην ένωση και την ολότητα της φύσης του νου. Όταν ακούμε οδηγίες για διαλογισμό στο μυαλό ή για να στηριχθούμε στην πραγματική φύση του νου, είναι αυτή η ένωση κενού, σαφήνειας και συνειδητοποίησης. Όταν είμαστε σε θέση να ξεκουραζόμαστε σε αυτή τη κατάσταση χωρίς υπερβολικό άγχος από το να προσπαθούμε πολύ για να επικεντρωθούμε ή να συγκεντρωθούμε, μπορούμε να αρχίσουμε να βιώνουμε πραγματική χαλάρωση.

Η σοφία και η συμπόνια θα μετατρέψουν τις ενέργειες των σκέψεων και των συναισθημάτων μας στην εμπειρία της φώτισης

Η χαλάρωση σε αυτόν τον χώρο είναι ένας από τους πιο ισχυρούς διαλογισμούς που οδηγούν σε μια άμεση εμπειρία του νου του Βούδα. Με αυτήν την εμπειρία, μπορούμε να φέρουμε ένα νέο επίπεδο κατανόησης και δεξιοτήτων στην καθημερινή μας ζωή. Η σοφία και η συμπόνια που εκδηλώνουμε θα μετατρέψουν τις κάποτε ενοχλητικές ενέργειες των σκέψεων και των συναισθημάτων μας σε κάτι πολύ χρήσιμο και ισχυρό που μπορεί να επιφέρει την εμπειρία της φώτισης.

Πηγές:


Free download:

                          



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα