Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τέσσερις τρόποι για να εκτιμήσουμε την αξία της επιτυχίας μας

Είναι σύνηθες το φαινόμενο και πραγματικά προκαλεί μεγάλη έκπληξη όταν επιτυχημένοι επαγγελματικά άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν την αξία των επιτευγμάτων τους. Αυτή είναι μια σημαντική αλλά και μια σοβαρή μορφή φοβίας την οποία επιμελώς κρύβουν όσοι θεωρούνται επιτυχημένοι, ώστε κανείς να μην μπορέσει να ανακαλύψει για αυτούς ότι δεν μπορούν να αισθανθούν την αξία των όσων έχουν καταφέρει.
Αυτή η αμφιβολία των επιτυχημένων ανθρώπων για τον ευαυτό τους και τα επιτεύγματα τους έχει ονομαστεί “σύνδρομο-απάτης”. Συνήθως το συγκεκριμένο σύνδρομο χαρακτηρίζει τα άτομα τα οποία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά που τους αναλογούν μετά από κάποια επιτυχία τους. Νιώθουν συνέχεια ανικανοποιήτοι και ξεπερνούν πολύ εύκολα μια επιτυχία, τόσο εύκολα σχεδόν σαν να μην υπηρξε ποτέ και φτάνουν στο σημείο να κυνηγούν άμεσα την επόμενη. Εμφανίζουν τάσεις τελειομανίας σε πολύ μεγάλο βαθμό και μπορούν να νιώσουν καλά μόνο όταν θέτουν νέους στόχους.
Τέσσερις τρόποι για να σταματήσουμε να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας:

1. Να αναγνωρίσουμε τα λάθη στον τρόπο σκέψης μας. Πρέπει να αποβάλλουμε από τη σκέψη μας ιδέες τύπου: “Πρέπει απαραίτητα να επιτύχω, γιατί αλλιώς δεν θα γίνομαι αποδεκτός”. Επίσης να μάθουμε να απομονώνουμε σκέψεις οι οποίες είναι “τραβηγμένες” και εκτός πραγματικότητας και λογικής. Είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε πιο ισορροπημένες σκέψεις όπως ” Ο καθένας μπορεί να κάνει λάθος”.
2. Να αναγνωρίσουμε τα δυνατά χαρακτηριστικά του εαυτού μας. Να αρχίζουμε να δεχόμαστε την επιβράβευση από τους άλλους, αποδεχόμενοι το γεγονός ότι αξίζουμε πραγματικά τις επιτυχίες μας. Να λέμε “ευχαριστώ” και όχι να δίνουμε απαντήσεις τύπου: “Έλα μωρέ, δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο”.
3. Να περιορίσουμε την τελειομανία μας. Δεν γίνεται συνέχεια να ζούμε με την εμμονή ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, αλλιώς δεν είναι επιτυχημένα. Πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από αυτή τη λογική του τέλειου και την αυστηρή εστίαση στις λεπτομέρειες. Χρειάζεται να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι.
4. Να μοιραζόμαστε το πάθος μας για επιτυχία με τους άλλους. Είναι προτιμότερο και πιο ωφέλιμο για τους συνανθρώπους και συναδελφους μας να σταματήσουμε να προσπαθούμε για το τέλειο μόνοι μας, αλλά να μπορούμε να  μεταδώσουμε να θετικά στοιχεία τα οποία μας κάνουν επιτυχημένους και σε άλλα άτομα. Μπορούμε να διδάξουμε σε μια τάξη, να ξεκινήσουμε ένα blog, να επηρεάσουμε με στοιχεία επιτυχίας τον υπόλοιπο κόσμο. Αν καταφέρουμε να μεταδώσουμε στους άλλους τα στοιχεία επιτυχίας, ίσως τότε να καταλάβουμε την πραγματική  μας αξία και να εκτιμήσουμε τα όσα έχουμε πετύχει.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα