Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η αληθινή εφαρμογή της θρησκείας είναι το να κάθεστε ακίνητοι σε διαλογισμό και να μιλάτε στον Θεό


Η αληθινή εφαρμογή της θρησκείας είναι το να κάθεστε ακίνητοι σε διαλογισμό και να μιλάτε στον Θεό. Αλλά δεν φτάνετε αυτόν τον βαθμό έντασης, δεν αυτοσυγκεντρώνεστε όσο πρέπει, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραμένετε στην αυταπάτη. Για να διδάξω την αξία της μακράς και έντονης αυτοσυγκέντρωσης στον Θεό, εφαρμόζω έναν ολοήμερο χριστουγεννιάτικο διαλογισμό ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο. Στην αρχή οι πιστοί δεν αισθάνονται παρά τη μακρά διάρκειά του αλλά καθώς προχωρούν βαθύτερα λησμονούν τον χρόνο. Οι περισσότεροι που πηγαίνουν στην εκκλησία δεν μπορούν να καθίσουν ακίνητοι ούτε για μία ώρα, εκτός κι αν υπάρχει κάτι που να βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη ώστε να αποσπά τον νου τους διαρκώς.

Το να είστε στη συνειδητότητα του Θεού είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Έρχεται όταν κάθεστε ήρεμοι και λέτε: «Μία προς μία κλείνω τις πόρτες των αισθήσεων, μήπως και το άρωμα του τριαντάφυλλου ή το τραγούδι του αηδονιού διαταράξει την αγάπη μου για Σένα». Και καθώς συνεχίζετε να το λέτε αυτό με ολοένα και βαθύτερη αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση, θα δείτε πως μετά από λίγο έχετε ξεχάσει κάθε τι που σας διαταράσσει – μπροστά στο εσωτερικό σας βλέμμα εμφανίζεται ένα φως ή εμφανίζονται άγιοι ή βυθίζεστε σε μια βαθιά γαλήνη ή θεϊκή χαρά.

Ένα φεγγάρι διώχνει το σκοτάδι του ουρανού. Παρόμοια δρα μια ψυχή που είναι εκπαιδευμένη να γνωρίζει τον Θεό, μια ψυχή στην οποία υπάρχει αληθινή αφοσίωση και ειλικρινής αναζήτηση και ένταση. Και οπουδήποτε πηγαίνει αυτή η ψυχή, θα διαλύει το πνευματικό σκοτάδι των άλλων. Εκείνοι που σκέφτονται τον Θεό λάμπουν ως ένα βαθμό αλλά δεν είναι ικανοί να φωτίσουν τον κόσμο. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι της θρησκείας μοιάζουν με αστέρια, με φως αμυδρό.


Με επιστημονικό διαλογισμό γίνετε πραγματικοί πιστοί που, όπως το φεγγάρι, διώχνετε το σκοτάδι γύρω σας και γύρω από τους άλλους. Χωρίς συνειδητοποίηση μέσα από διαλογισμό, η θρησκεία είναι το πιο μυστηριώδες βιβλίο απ’ όλα τα βιβλία. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να την κατανοήσετε. Αλλά με τον διαλογισμό έχετε την απόδειξη της ύπαρξης του Θεού.

Πηγαίνετε στο δωμάτιό σας και κλείστε την πόρτα – να είστε ήρεμοι. Καθίστε και μιλήστε στον Θεό. Εξασκηθείτε στον διαλογισμό. Αφήστε τον νου σας να προσηλωθεί τόσο έντονα σ’ αυτό που κάνετε, ώστε την επόμενη φορά που θα καθίσετε να διαλογιστείτε να μη χρειαστεί να επαναλάβετε την προσπάθεια. Ο νους σας θα εστιάζεται αμέσως σ’ Αυτόν. 


Πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε τη θέλησή σας και την αυτοσυγκέντρωση για να αναζητήσετε τον Θεό μ’ όλη σας την καρδιά. 

Οι πράξεις σας κυβερνώνται από τις συνήθειές σας. Ωθείστε πάντα από τις συνήθειες να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε. Είστε ο εχθρός του εαυτού σας και δεν το γνωρίζετε. Δεν μαθαίνετε να κάθεστε ήσυχα. Δεν μαθαίνετε να δίνετε χρόνο στον Θεό. Κι είστε ανυπόμονοι και περιμένετε να εξασφαλίσετε τον παράδεισο με μιας. Δεν μπορείτε να τον αποκτήσετε διαβάζοντας βιβλία ή ακούγοντας κηρύγματα ή κάνοντας αγαθοεργίες. Μπορείτε να βρείτε τον Θεό μόνον όταν δώσετε τον χρόνο σας σ’ Αυτόν στον βαθύ διαλογισμό.

– Σρι Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, από την Αιώνια Αναζήτηση του Ανθρώπου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα