Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μία Αισθητική Παρεξήγηση Το πρίσμα του Ελληνικού φωτός

Αρχαία αγάλματα
Το πρότυπο που όλοι έχουμε στο μυαλό μας για την Αρχαία Ελληνική Τέχνη βασίζεται στο λευκό.
Σύγχρονοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως στην πραγματικότητα τα ελληνικά Αγάλματα και Αρχιτεκτονήματα έβριθαν από ποικιλία χρωμάτων. Όταν κάποιος αντικρύσει το πώς περίπου φαίνονταν στα μάτια των συγχρόνων τους, έρχεται αντιμέτωπος με μια ριζική αλλαγή αντίληψης για τον ίδιο τον Αρχαίο Κόσμο με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις…
Είναι αλήθεια πως είμαστε τόσο εκπαιδευμένοι στο να αναμένουμε το λευκό σε κάθε έκφανση της Αρχαίας τέχνης που όταν κοιτάμε τις αναδομημένες εκδοχές των πολλαπλών χρωμάτων μας φαίνεται κυριολεκτικά σαν ψέμα.
Όλο αυτό μας αφηγείται μια διαφορετική Ιστορία για την καθημερινότητα των Αρχαίων … έμμεσα. Μας δίνει μια εικόνα δυναμισμού και τόλμης στη χρήση των χρωμάτων. Μας προσανατολίζει στη «ζωντανή» αφήγηση της δικής τους πραγματικότητας μ’ έναν τρόπο που σε σημαδεύει ψυχικά όταν για λίγο σκεφτείς πόσο διαφορετικά έδειχναν όλα.

Το Λευκό μάρμαρο που τόσο σημάδεψε την παγκόσμια αισθητική αντίληψη έχει όμως μέσα του και τη Σοφία της αντανάκλασης του Χρόνου που παρήλθε. Οι αιώνες πέρασαν … οι αξίες παρέμειναν … αλλά στο ανθρώπινο μυαλό είναι υγιές το να έχει μια εικόνα του πανδαμάτορα χρόνου, ο οποίος στην Ελληνική Τέχνη άφησε μεν το άγγιγμα της φθοράς χωρίς όμως να μπορέσει να την καταβάλει.
Ουσιαστικά ο χρόνος ηττήθηκε κι αυτό είναι το πραγματικό Αριστούργημα της Αρχαίας δημιουργίας.
Στην πράξη όταν κλείνουμε τα μάτια μπορούμε να προσπαθούμε να φανταζόμαστε τα χρώματα για να ερχόμαστε πιο κοντά στη δική τους πραγματικότητα, ενώ όταν τα ανοίγουμε να βλέπουμε τη Διαχρονικότητά τους και την περήφανή τους νίκη κατά της Φθοράς.
Σαγηνευτικά τα έργα με το χρώμα για τους συγχρόνους τους, λαμπερά ως υπόδειγμα του Φωτός του Πολιτισμού για εμάς που τα κοιτάμε διαμέσου των αιώνων.
Η παρεξήγηση αυτή ήταν ξεκάθαρα ωφέλιμη για όλους μας…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα