Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Συναγερμός στη Φλόριντα -Ο τυφώνας Ιρμα θα ενισχυθεί πριν «χτυπήσει» την πολιτεία

Συναγερμός στη Φλόριντα -Ο τυφώνας Ιρμα θα ενισχυθεί πριν «χτυπήσει» την πολιτεία

Αφού προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κεντρική και την ανατολική Κούβα, ο κυκλώνας Ίρμα άρχισε να κινείται προς τη Φλόριντα και τα νησιά Κις με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα ενισχυθεί πριν χτυπήσει την αμερικανική πολιτεία.
Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.
Τα μεσάνυχτα ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Ο Ίρμα που αποδείχτηκε φονικός στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα αν και αναμένεται να ενισχυθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις σε καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.
Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν τα Κι Γουέστ. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 220.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή το πρωί, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.«Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή», εκτίμησε το κέντρο.
Περί τις 00:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) το μάτι του κυκλώνα Ίρμα αναμενόταν να φθάσει στα στενά της Φλόριντας. Το φαινόμενο θα αρχίσει να πλήττει τις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας περί τις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, τα επίπεδα του νερού έχουν αρχίσει ήδη να αυξάνονται στις ακτές της αμερικανικής πολιτείας όπου το χτύπημα της καταιγίδας αναμένεται να είναι τεράστιο.

Ήδη περίπου 6.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή, ωστόσο όπως δήλωσε χθες Σάββατο ο κυβερνήτης της Φλόριντα, για όποιον παρέμεινε πίσω θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομακρυνθεί.
Ουρές χιλιομέτρων στους αυτοκινητόδρομους, ενώ οι κάτοικοι εγκατέλειπαν την περιοχή:
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια, 220.000 καταναλωτές στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το Μαϊάμι θυμίζει έρημη πολιτεία με άδειους δρόμους.
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο τυφώνας θα περάσει σήμερα από την νοτιοδυτική ακτή, παρόλα αυτά συνεχίζει να αποτελεί απειλή και για τις ανατολικές ακτές και περιοχές όπως το Μαϊάμι λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που πρόκειται να προκαλέσει.
Χαρακτηριστική ήταν η προειδοποίηση του μετεωρολόγου Ντένις Φέλτγκεν ο οποίος, προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής ότι ακόμη και έτσι πρέπει να αναμένουν περί τα 50 εκ. βροχής και ισχυρούς ανέμους. «Θα έχουμε έναν τυφώνα εδώ (σ.σ. στο Μαϊάμι)», δήλωσε ο Φέλτγκεν, ο οποίος προσέθεσε ότι ανησυχεί μήπως οι κάτοικοι της περιοχής παρερμηνεύσουν την πρόβλεψη για αλλαγή του μονοπατιού της Ιρμα που θέτει το Μαϊάμι εκτός του... ματιού του κυκλώνα και επαναπαυθούν.
Ηδη, πάντως, όπως μετέδωσε ο Κρις Κουόμο για το CNN η στάθμη της θάλασσας στο Μαϊάμι λόγω Ιρμα αυξάνεται καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τα νησιά της Καραϊβικής ήταν φονικό καθώς τουλάχιστον 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Σε κίνδυνο 8,5 εκατ. κατοικίες
Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν "εξαιρετικό", "πολύ υψηλό" ή "υψηλό" κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ιρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους.
Η Φλόριντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με περίπου 21 εκατ. κατοίκους. Εκεί βρίσκονται τα στούντιο της Universal, το πάρκο της Disney, το SeaWorld και η Legoland τα οποία όλα έχουν κλείσει ενόψει του περάσματος της «Ιρμα».
Μετά τη Φλόριντα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Τζόρτζια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και η Βιρτζίνια, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά, μπορεί να αντιμετωπίσει πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και ορμητική βροχή.
Καταστροφές και στην Κούβα -Αναμένουν κύμα έως και 8 μέτρα
Ο τυφώνας αποδείχτηκε καταστροφικός και στην Κούβα, όπου κατά το πέρασμά του προκάλεσε ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι Σιέγο ντε Άβιλα αλλά και στα νησάκια Κάγιος. Σε συναγερμό τέθηκε και η Αβάνα καθώς και γειτονικές επαρχίες στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Ως το απόγευμα σήμερα η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.
Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.
Ο κυκλώνας Ίρμα, κατηγορίας 3 πλέον, ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.
Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.


iefimerida

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα