Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Νισαργκαντάττα: Ξεχωρίστε το "Εγώ Είμαι" από το "Είμαι ο/η τάδε"


Οι ιδέες σας για τον εαυτό σας αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από στιγμή σε στιγμή. Η εικόνα για τον εαυτό σας είναι το πιο ευμετάβολο πράγμα που διαθέτετε.


Είναι εξαιρετικά ευπρόσβλητο, κυριολεκτικά στο έλεος των παροδικών φαινομένων. Μια απώλεια αγαπημένου προσώπου, το χάσιμο μιας δουλειάς, μια προσβολή, και η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, που εσείς τον αποκαλείτε "πρόσωπό σας", αλλάζει βαθιά.

Για να γνωρίσετε τι είστε, πρέπει πρώτα να ερευνήσετε και να ανακαλύψετε τι δεν είστε. Και για να μάθετε τι δεν είστε, πρέπει να παρατηρείτε τον εαυτό σας προσεκτικά, απορρίπτοντας όλα όσα δεν συμφωνούν αναγκαστικά με το βασικό γεγονός τού "Εγώ Είμαι".

Οι ιδέες "γεννήθηκα σε ένα δεδομένο μέρος, σε δεδομένο χρόνο, από τους γονείς μου και τώρα είμαι έτσι και έτσι, ζώντας κάπου, παντρεμένος, πατέρας, δουλεύοντας κάπου και τα λοιπά", δεν είναι συμφυείς με την αίσθηση του "Εγώ Είμαι". Η συνήθης στάση μας είναι: "είμαι αυτό". Ξεχωρίστε σταθερά και επιμελώς το "Εγώ Είμαι" από το "αυτό" ή "εκείνο", και προσπαθήστε να νιώσετε τι σημαίνει το να είστε, απλώς να είστε, χωρίς να είστε "το τάδε" ή "το δείνα".

Όλες οι συνήθειές μας πάνε αντίθετα σ' αυτό και το καθήκον της καταπολέμησής τους είναι μακροχρόνιο και δύσκολο μερικές φορές, αλλά η καθαρή κατανόηση βοηθά πάρα πολύ. Όσο πιο καθαρά κατανοήσετε πως στο επίπεδο του νου μπορείτε να προσδιορισθείτε μόνο με αρνητικούς όρους, τόσο πιο σύντομα θα φθάσετε στο τέλος της έρευνάς σας και στην πραγμάτωση της απεριόριστης ύπαρξής σας.

*Από το βιβλίο "Είμαι Εκείνο - Συνομιλίες με τον Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ", Εκδ. Οiko-Strom  


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα