Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Για να αρχίσετε να διορθώνετε τα στραβά του καταναλωτισμού μια εξέταση της συμπεριφοράς σε προσωπικό επίπεδο ήταν απαραίτητη. Χρησιμοποίησα τον εαυτό μου σε περίπτωση μελέτης. Το πρώτο βήμα ήταν να δεχτώ ότι ήμουν μέρος του συστήματος μέσα στο οποίο ήμουν προγραμματισμένος να εργάζομαι μέχρι να πάρω σύνταξη, να κερδίζω πολλά χρήματα, να καταναλώνω πολλά πράγματα, και να μην σκέφτομαι τη ζημιά που όλη αυτή η κατανάλωση δημιουργούσε.
Μετά ήταν η στιγμή να ευθυγραμμίσω τη ζωή μου με κάτι πιο κοντινό στις αληθινές μου πεποιθήσεις:

1. Εκτός από εκείνους που ζούνε στη φτώχεια, τα πλούτη δεν ικανοποιούν τις ορέξεις. Απλά, τις επεκτείνουν.
2. Το να εργάζεσαι για να κάνεις χρήματα για να αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, είναι ανοησία.
3. Η οικονομία που βασίζεται στην κατανάλωση είναι ένα άχρηστο σύστημα.
4. Η ευμάρεια και ο πλούτος δεν θα έπρεπε να μετριούνται με βάση το χρήμα.
 5. Η λιτή διαβίωση και ο μινιμαλισμός από μόνα τους έχουν πλάκα και ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα.
6. Το να δημιουργείς ανταμείβει περισσότερο από το να καταναλώνεις.
7. Γιατί να το αγοράσεις όταν μπορείς να το δανειστείς ή να το καλλιεργήσεις;
8. Γιατί οτιδήποτε κάνεις δεν θα έπρεπε να είναι ευχάριστο;

Και καθώς άρχισα να κάνω πράξη την υποστήριξη των ιδεών αυτών, ανακάλυπτα όλο και περισσότερο ότι χρειαζόταν να εργάζομαι λιγότερο. Κάποιες βασικές ενέργειες περιελάμβαναν:


1. Σταμάτησα να αγοράζω άχρηστα πράγματα και άρχισα να πουλάω και να μοιράζω μη απαραίτητα πράγματα και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.
2. Ζούσα το «διεκδίκησε εκ νέου, επαναπροσδιόρισε, επαναχρησιμοποίησε» σύνθημα.
3. Άρχισα να καλλιεργώ τα τρόφιμα που μπορούσα αντί να τα αγοράζω.
4. Δημιούργησα ένα σχέδιο εξόδου από τον «εργασία-κατανάλωση-ύπνο» κύκλο, που επικεντρώνονταν στην έξοδο μου από την ακριβή υπερ-καταναλωτική χώρα μου.
5. Άρχισα να ψάχνω για τρόπους να ζήσω με έναν απλό τρόπο ζωής που θα συνεισέφερε στην εναλλακτική μου άποψη του πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος, αντί να υποστηρίζω το ισχύον σύστημα και τον ρόλο μου μέσα σε αυτό. Επικεντρώθηκα στην συνεισφορά και συνεργασία, όχι στην κατανάλωση και τον ανταγωνισμό.
6. Άρχισα να σχεδιάζω το Consumption Cleanse ( = Καθαρισμό από την Κατανάλωση) 

 Όταν όλα αυτά απόδωσαν καρπούς, βρέθηκα με ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή έξω από τη χώρα μου, χωρίς υπάρχοντα, εκτός από μερικά κιβώτια με βιβλία και αναμνηστικά μπιχλιμπίδια που άφησα στους υποστηρικτικούς γονείς μου, έναν σάκο 15 κιλών με όλα όσα χρειαζόμουν για να επιβιώσω, και ένα Frisbee. 

Έξι μήνες μετά:

1. Ζω σε ένα μικρό σπίτι στην Ινδονησία με το κορίτσι μου.
2. Προτεραιότητα μου είναι η υγεία και η ευμάρεια η δική μου και εκείνων που είναι κοντά μου. Αρχίζω την ημέρα μου όποια ώρα επιλέξω με διαλογισμό και άσκηση. Μετά από αυτό δεν υπάρχουν άλλες «πρέπει να κάνω» δραστηριότητες. Διαβάζω γλώσσες και γράφω όταν μου κάνει κέφι.
3. Τρώω αρκετά υγιεινά με φρέσκα προϊόντα που αγοράζω καθημερινά από την τοπική βιολογική αγορά. Η διατροφή μου είναι σύμφωνη με το Consumption Cleanse.
4. Εφαρμόζω τον μινιμαλισμό. Ξοδεύω ένα ελάχιστο ποσόν χρημάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζομαι μια δουλειά, πόσο μάλλον μια δουλειά στον τομέα των επιχειρήσεων. Κερδίζω ένα μικρό ποσόν χρημάτων από κάποια χόμπυς που ευχαριστιέμαι. Είναι αρκετό, και δεν θα μπορούσα ποτέ να ονομάσω αυτό που κάνω «δουλειά».
5. Ο τρόπος της ζωής μου βελτιώνεται συνεχώς καθώς βρίσκω νέους τρόπους να αποφεύγω να χρησιμοποιώ χρήματα. Σίγουρα, μερικές φορές δεν είναι βολικό, αλλά δεν χρειάζομαι την βολή. Έχω χρόνο.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Blue, “The Consumption Cleanse: Giving up 13 consumption habits in 13 weeks for a better life and a healthier planet”)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα