Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ροδρίγο δε Χέρεθ: Ο πρώτος Ευρωπαίος καπνιστής




Στις 12 Οκτωβρίου του 1492, ο Κολόμβος φτάνει για πρώτη φορά στην Αμερική, στις σημερινές Μπαχάμες, στο νησί που οι ιθαγενείς είχαν ονομάσει Γκουαναχάνι και εκείνος μετονόμασε Σαν Σαλβαδόρ (Άγιος Σώστης). Κατά την πρώτη επαφή με τους ιθαγενείς, ανταλλάσσοντας δώρα, εκείνοι του παρουσίασαν ως κάτι πολύτιμο, κάποια ξερά φύλα τα οποία είχαν μια παράξενη οσμή. Τα φύλλα αυτά όμως, άφησαν αδιάφορους τους Ισπανούς καθώς το κύριο μέλημα τους ήταν να βρουν τα πολύτιμα αγαθά της Ασίας πιστεύοντας πως είχαν φτάσει εκεί. κατά την εξερεύνηση του νησιού, δύο μέλη από το πλήρωμα του πλοίου Σάντα Μαρία, ο Ροδρίγο δε Χέρεθ και ο Λουίς δε Τόρες, εντόπισαν κάποιους ιθαγενείς οι οποίοι είχαν ένα σκεύος που σήμερα γνωρίζουμε ως πίπα καπνού και μέσω αυτού, εισέπνεαν τον καπνό από τα καιγόμενα φύλλα. Η περιέργεια του Ροδρίγο δε Χέρεζ να δοκιμάσει, τον έκανε να καταγραφεί ως ο πρώτος Ευρωπαίος καπνιστής.  Περιγράφοντας αυτή την πρωτόγνωρη συνήθεια, εξήγησε πως η χρήση της από τους ιθαγενείς ωφελούσε στο να νιώθουν μουδιασμένοι και σε μία κατάσταση μέθης, ώστε να μην αισθάνονται την κούραση.    

   Όταν η αποστολή επέστρεψε στην Ισπανία, ο Ροδρίγο δε Χέρεθ, παρουσίασε για πρώτη φορά το κάπνισμα στους συμπατριώτες του. Εκείνοι, όταν είδαν να βγαίνει καπνός από το στόμα του και από τα ρουθούνια του, πίστεψαν πως τον είχε κυριέψει ο Σατανάς και τον παρέδωσαν δέσμιο στην Ιερά Εξέταση η οποία στην συνέχεια τον καταδίκασε σε φυλάκιση. Έπειτα από εφτά χρόνια, όταν αφέθηκε ελεύθερος, είδε πως οι συμπατριώτες του είχαν ήδη υιοθετήσει την συνήθεια αυτή, για την οποία φυλακίστηκε. Η συνήθεια του καπνίσματος, άρχισε να γίνεται τόσο δημοφιλής, που σύντομα άρχισε η καλλιέργεια καπνού από τους Ισπανούς οι οποίοι, μέσω του εμπορίου, την διέδωσαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποφέροντας μεγάλα κέρδη. 


Το άρθρο αυτό, αναφέρεται αποκλειστικά στο ιστορικό γεγονός και μόνο, και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να προωθήσει την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος. 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα