Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Νεραϊδένια Νησιά

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Ένα από τα θέματα που επαναλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Μυθολογία, είναι αυτό σχετικά με τις Νήσους των Ευλογημένωνή αλλιώς, Νησιά τής Τύχης, τα οποία βρίσκονται στις δυτικές θάλασσες, πέρα από το ηλιοβασίλεμα. Οι Ιρλανδοί έχουν πιθανώς περισσότερα νησιά ή περισσότερα ονόματα για τα ίδια νησιά από κάθε άλλο λαό. Κάποια από τα γνωστά είναι το Tír na nÓg or Tír na hÓige ("Land of Youth"), η Γη τής Νεότητας• το Tirfo Thuin ("Land under the Waves") , η Γη κάτω από τα Κύματα• το Tir-nam-beo ("Land of the Living"), Η Γη των Ζωντανών• το Tír nAill ("the Οther Λand"), ο Άλλος Κόσμος• το Magh Mhór ("the Great Plain") , o Μέγας Κάμπος• το Mag Mell ("Plain of Joy"), ο Τερπνός Κάμπος• το Tír Tairngire ("Promised Land"), ο Κάμπος τής Ευτυχίας.

Τα νησιά αυτά, είτε πρόκειται για κατοικίες Νεραϊδών, είτε Θεών, είτε νεκρών, είναι, όπως άλλωστε υποδηλώνουν τα ονόματά τους, μέρη που υπάρχει μόνο ευτυχία, ειρήνη και αφθονία. Δεν υπάρχουν παγετοί, ούτε ξηρασίες, διότι πάντα είναι Άνοιξη. Δεν υπάρχουν γηρατειά, ούτε αρρώστεις, ούτε μόχθος, γιατί τα πάντα φυτρώνουν σε αφθονία, δίχως να χρειάζεται όργωμα ή σπορά και στα δέντρα πάντα υπάρχουν φρούτα.


Στο Tír na nÓg που κατέφυγαν οι Tuatha Dé Danann πριν από την επέλαση των Μιλέσιων και η γη εκείνη τούς προσφέρει ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να ζητήσουν.....Περνούν τα χρόνια τους με συμπόσια, κυνήγι, έρωτα και απολαμβάνοντας υπέροχη μουσική. Μπορούν ακόμα να ικανοποιήσουν και το πάθος τους για μάχη, καθώς εκείνοι που σκοτώνονται την μία μέρα, την επόμενη επιστρέφουν με τις πληγές θεραπευμένες.



Κάποια από τα νησιά αυτά επιπλέουν, ενώ άλλα είναι βυθισμένα και ανυψώνονται πάνω από την επιφάνεια μόνο τη νύχτα ή – στην περίπτωση τού Χάϊ Μπρισέηλ όπως καταγράφεται από τον Giraldus Cambrensis – μία φορά στα 7 χρόνια. Αυτά να νησιά είναι εφικτό να παραμείνουν στην επιφάνεια μόνο αν φωτιά ή ατσάλι βρεθεί επάνω τους κι έτσι έγινε στη περίπτωση τού Χάϊ Μπρισέηλ, όταν εκτοξεύτηκε πάνω του ένα καυτό βέλος. Κανείς, ωστόσο, από εκείνους που το αναζητούν δεν το έχει εντοπίσει, αν και έχει σημειωθεί σε παλαιότερους χάρτες κι έχουν οργανωθεί μεγάλες αποστολές, και από τούς εμπόρους τού Bristol μεταξύ άλλων, για να το βρούν. Το περιγράφουν συνήθως ως στρογγυλό, χωρισμένα στα δύο από ένα μεγάλο ποταμό, περιγραφή που θυμίζει την αντίστοιχη τής Ατλαντίδος από τον Πλάτωνα.


Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με τα φανταστικά νησιά, όπως εκείνα που επισκέφτηκε ο Μάελ Ντούιν (Máel Dúin), τα οποία περιλαμβάνουν ένα που υψωνόταν στην επιφάνεια επάνω σ’ ένα πόδι, ένα άλλο που βρισκόταν μίλια κάτω από το επίπεδο τής θάλασσας και που γύρω του το νερό υψωνόταν σαν να ήταν βουνοπλαγιά, και κάποια άλλα ακόμη πιό παράξενα, τα οποία κατοικούνταν από αλλόκοτα και τερατώδη κτήνη και κοσμούνταν από φανταστικά κτίρια. Ο Βασιλιάς Αρθούρος, ταξιδεύοντας με το μαγικό του πλοίο Prydwen, επισκέφτηκε πολλα τέτοια νησιά και, ενώ πολλές από αυτές τις σουρεαλιστικές εικόνες είναι προφανώς επινοήσεις ποιητών, μπορούμε τώρα να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα πως το αξιοθαύμαστο ταξίδι τού Αγίου Μπρένταν και η ανακάλυψη τής ομώνυμης νήσου είναι πραγματικά γεγονότα........




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα