Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Πώς να αλλάξεις τη ζωή σου και να την κάνεις υπέροχη!

Από την Γεωργία Μεταξά
Νέος χρόνος, νέα ζωή και νέες ευκαιρίες για όλους μας. Πού θα βρούμε τις ευκαιρίες; Είναι απλό: μπορούμε να τις δημιουργήσουμε οι ίδιοι!
Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ της νέας χρονιάς είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας. Αν κάτι δεν μας αρέσει, αν θέλουμε να βελτιωθούμε σε έναν τομέα ή θέλουμε να αποκτήσουμε κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τα σχέδιά μας.
Συχνά πέφτουμε στην παγίδα της αναμονής. Αντί να εργαζόμαστε γι’ αυτό που επιθυμούμε, απλώς περιμένουμε. Αντί να επιδιώκουμε το καλύτερο, υιοθετούμε μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Αν έχετε λοιπόν κουραστεί από το άγχος, τη συνεχή αγωνία, τον πόνο, την έλλειψη χρημάτων, τα προβλήματα στις σχέσεις, τους χωρισμούς και τα προβλήματα γενικώς, τώρα μπορείτε να αποφασίσετε να βάλετε ένα τέλος σε όλα αυτά.
Αυτή τη χρονιά, βάλτε στόχο να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να βάλετε τη ζωή σας σε νέες, καλύτερες βάσεις. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να φέρετε στη ζωή σας τις αναγκαίες αλλαγές. Ας δούμε κάποια από αυτά.
1. Κάντε μια επίσημη δήλωση
«Εγώ ο/η [όνομα], δεσμεύομαι απέναντι στον εαυτό μου:
»Να ασχολούμαι με την ανάπτυξη και τη βελτίωσή μου, ώστε να μην μου μένει καθόλου χρόνος για να ανησυχώ, να ασκώ κριτική, να γκρινιάζω ή να παραπονιέμαι.
»Να συγχωρήσω και να απελευθερώσω τον εαυτό μου από τα λάθη και τις προσκολλήσεις του παρελθόντος. Να επιτρέψω στις προκλήσεις που εμφανίζονται στη ζωή μου να με κάνουν καλύτερο άνθρωπο και όχι ένα πικραμένο και μεμψίμοιρο άτομο.
»Από αυτή τη στιγμή δεσμεύομαι να ξεχάσω το παρελθόν και να αρχίσω να εκτιμώ αυτά που έχω μπροστά μου.
»Να αφήσω πίσω μου τα δράματα, τις τοξικές σχέσεις, σκέψεις και συμπεριφορές και να στρέψω την προσοχή μου σε όλα τα καλά που υπάρχουν στη ζωή μου.
»Να έχω χώρο στην καρδιά μου για αγάπη και ευτυχία και να ζω τη ζωή μου στο τώρα, όντας σε μια κατάσταση ηρεμίας που θα μου επιτρέπει να έχω άπειρες επιλογές, αντί να βρίσκομαι σε μια περιορισμένη κατάσταση και σε μειονεκτική θέση.
»Δεσμεύομαι να είμαι αληθινός/ή κυρίως απέναντι στον εαυτό μου, πάντοτε και ό,τι κι αν συμβεί.
»Να μην προδώσω ποτέ τον εαυτό μου για να ευχαριστήσω κάποιον άλλον.
»Δεσμεύομαι να παραιτηθώ από τις άσχημες σκέψεις και τους απαίδευτους ανθρώπους, αλλά ποτέ από τα όνειρά μου.
»Ξεκινώντας από τώρα, ξαναφτιάχνω τη ζωή μου με στόχο να την κάνω υπέροχη.
»Μετά τιμής
[Όνομα]
Έχει σημασία να γράψετε αυτή τη δήλωση ή να τη διαβάσετε φωναχτά. Με αυτή την ειλικρινή δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στο δρόμο σας.
2. Απαλλαγείτε οριστικά από το παρελθόν
Συγχωρήστε τον εαυτό σας (και τους άλλους) για παλιά λάθη, αμαρτίες και πικρίες. Γεμίστε την καρδιά σας με νέα, καθαρή ενέργεια, γεμάτη αγάπη και ενθουσιασμό για το παρόν και το μέλλον.
Το να συγχωρήσετε τους άλλους δεν σημαίνει ότι δέχεστε αδιαμαρτύρητα τον πόνο ή τα άσχημα πράγματα που σας συνέβησαν∙ σημαίνει απλώς ότι δεν ασκούν πάνω σας καμία δύναμη πια. Σημαίνει ότι απελευθερώνεστε από το παρελθόν οριστικά.
Αδειάστε την καρδιά σας από την πικρία και γεμίστε το χώρο που απελευθερώθηκε με φως και χαρά για τη ζωή που θέλετε να έχετε.
Αν κάποιοι σας φέρθηκαν άσχημα στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα πρέπει να συνεχίσετε εσείς τη δουλειά τους. Όπως λέει ο Μαρκ Τουέιν: «Ο θυμός είναι ένα οξύ που κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο δοχείο που το περιέχει, παρά εκεί όπου το ρίχνουμε».
Αφήστε να φύγουν όλα τα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν στη ζωή σας. Ξεκινήστε από μικροπράγματα και σιγά-σιγά θα δείτε ότι ξεφορτώνεστε όλο και περισσότερα άχρηστα μπαγκάζια που είχατε φορτωθεί όλο αυτό τον καιρό.
Ενεργώντας έτσι, θα αισθάνεστε όλο και πιο ελεύθεροι και με πιο καθαρό μυαλό για να αντιμετωπίσετε τη ζωή με διαφορετικό τρόπο.
3. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα με νηφαλιότητα
Δεν χρειάζεται να γίνεστε κάθε φορά ψυχολογικά ράκος όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα. Μετακινήστε την προσοχή σας από την αρνητική, τραγική πλευρά του προβλήματος, σε αυτήν που σας επιτρέπει να έχετε μια διέξοδο, μια ελπίδα, να αποκτήσετε μια νέα ικανότητα, να περάσετε στη δράση και τελικά να γίνετε ένα καινούργιος, πιο έμπειρος και πιο ικανός άνθρωπος.
Πρέπει να εκτιμάμε οτιδήποτε μας φέρνει η ζωή – και τα καλά και τα άσχημα. Με τα καλά περνάμε ωραία, με τα άσχημα γινόμαστε καλύτεροι.
4. Οραματιστείτε αυτό που θέλετε, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς
Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι… να το δημιουργήσεις ο ίδιος! Πολύ περισσότερο αν το αύριο φαντάζει δυσοίωνο. Για να το αλλάξεις, πρέπει να φανταστείς στη θέση του ένα εναλλακτικό μέλλον καλύτερο. Η φαντασία είναι η πιο δημιουργική δύναμη που διαθέτουμε σαν άνθρωποι και είναι αυτή που ανοίγει τις πόρτες της ευημερίας και της ελευθερίας στη ζωή μας.
Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι η εξής: «Τι θα έκανα αν δεν υπήρχε ο παραμικρός περιορισμός στη ζωή μου, αν είχα όλα τα απαραίτητα κι αν δεν υπήρχε τίποτα να με εμποδίσει;» Η απάντηση ή η εικόνα που θα έρθει στο μυαλό σας είναι το πεπρωμένο σας. Είναι αυτό που είστε και αυτό που έχετε μέσα σας.
Ξοδέψτε χρόνο οραματιζόμενοι αυτό που είστε και αυτό που έχετε μέσα σας, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά, με τις κατάλληλες ενέργειες, και στην πραγματική ζωή. Όσο πιο πλούσιος είναι ο οραματισμός, τόσο το καλύτερο. «Ζήστε» τη ζωή που θέλετε στο μυαλό και την καρδιά σας και δείτε την να μεταφέρεται και στην αληθινή ζωή.
5. Ζήστε το όνειρο
Ο οραματισμός δημιουργεί την κατάλληλη ψυχική διάθεση για την πραγματοποίηση του ονείρου. Και η δραστηριότητά σας θα κάνει το όνειρο αληθινό.
Όταν αποφασίζετε για τις πράξεις που θα κάνετε, ρωτήστε, εκτός από το μυαλό, και την καρδιά σας. Είναι αυτό που κάνετε σύμφωνο με τις επιθυμίες σας;
Κάντε ερωτήσεις σε ανθρώπους που έχουν ήδη αποκτήσει ή είναι ήδη αυτό που θέλετε να πετύχετε. Αποκτήστε συμμάχους, δανειστείτε και μοιραστείτε ιδέες και πρακτικές που θα σας χρησιμεύσουν στα σχέδιά σας.
Και πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάτε να εμπιστεύεστε και να πιστεύετε ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά.
6. Μια μικρή αρχή…
Τώρα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις και τις δραστηριότητες που ξέρετε ότι θα σας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση. Κάντε ένα βήμα κάθε φορά. Μην αγχώνεστε, προσπαθώντας να τα αλλάξετε όλα από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ακόμη κι αν κάτι φαίνεται πολύ μικρό, είναι μια αρχή ή ένα βήμα προς την κατεύθυνση που θέλετε. Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό και απολαυστικό, όσο και ο προορισμός.
Το ταξίδι είναι η εξερεύνηση και το πραγματικό έργο που εμπλουτίζει και ομορφαίνει τον χαρακτήρα σας. Ο προορισμός είναι η ωριμότητα και το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
Πώς ξεκινάει κανείς; Ξεκινάει όπως είναι με αυτά που έχει. Δεν περιμένει να αποκτήσει πρώτα όλα όσα χρειάζονται, αλλά ξεκινάει από το μηδέν. Δουλεύει το σχέδιό του και ξεκινάει με τα λίγα περιορισμένα μέσα που διαθέτει. Τα υπόλοιπα θα βρεθούν στην πορεία. Όταν υπάρχει ισχυρή θέληση για κάτι, τα πράγματα γύρω μας διατάσσονται, κατά ένα μαγικό τρόπο, μαγνητικά, κάνοντάς μας χώρο να περάσουμε.
7. Εμπιστευτείτε τη ζωή
Αυτό είναι δύσκολο για πολλούς. Οι περισσότεροι έχουμε μάθει να «τα βάζουμε» με τη ζωή, να τη βλέπουμε σαν εχθρό και σαν αντίπαλο, σαν κάτι που πρέπει να υποτάξουμε, γιατί αλλιώς θα νικηθούμε. Είναι όμως έτσι;
Ο Επίκτητος, ο αρχαίος φιλόσοφος, λέει: «Όταν κατηγορείς τη ζωή, δείχνει ότι βρίσκεσαι σε πλάνη. Ως πότε θα μετράς το χώμα και τις στάχτες; Δεν πρέπει να δείχνεις τις αρχές που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αυτά που κάνουν να προχωρούν γι’ αυτούς τα πράγματα όπως θέλουν, χωρίς να χρειαστεί να μέμφονται ή να κατηγορούν κανέναν, επειδή υπακούουν στην κυβέρνηση του σύμπαντος; Αυτά δείξε μου».
Και ο φιλόσοφος συνεχίζει με αυστηρότητα: «Εκείνων που ζηλεύεις τη δόξα, μιμήσου τις πράξεις. Αν φοβάσαι μήπως αρρωστήσεις, τότε μιμήσου τη ζωή αυτών που είναι υγιείς. Αν φοβάσαι μήπως στερηθείς κάτι, τότε σταμάτησε να θέλεις πράγματα που μπορεί να τα στερηθείς. […] Αυτά αν θέλεις να έχεις, θα τα έχεις πάντα και παντού και θα ζήσεις με εμπιστοσύνη∙ εμπιστοσύνη σε ποιο πράγμα; Στο μόνο πράγμα που μπορεί κάποιος να έχει εμπιστοσύνη∙ στο αξιόπιστο, στο ανεμπόδιστο, στο αναπόσπαστο∙ στη δική σου βούληση».
Υπάρχει μια σχεδόν μαγική σχέση ανάμεσα στη ζωή και στην άκαμπτη και ισχυρή βούληση. Όταν έχουμε ζωηρό πνεύμα και έχουμε απελευθερωθεί από τα δεινά της αρνητικής σκέψης, τότε το ένα συμπληρώνει το άλλο.
8. Επιτρέψτε στον εαυτό σας την αποτυχία
Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά. Ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατό να μην κάνουμε ποτέ λάθη και ξέρουμε επίσης ότι πάνω σε αυτά στηρίζεται όλη η πείρα που αποκτούμε μέσα στα χρόνια. Γιατί λοιπόν τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί να αποτύχουμε;
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αποτυχία. Υπάρχουν μόνο μαθήματα που τα «περνάμε» όταν δεν ξαναπέφτουμε στο ίδιο λάθος, ή μένουμε μετεξεταστέοι, οπότε θα πρέπει να τα επαναλάβουμε.
Επιπλέον, οι «αποτυχίες» που βιώσαμε στη ζωή μας είναι στην πραγματικότητα ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε. Είναι η πείρα που αποκτήσαμε που μας δίδαξε ανεκτίμητα μαθήματα, είναι η δύναμη που αποκτήσαμε, οι αξίες και οι ικανότητες που ανακαλύψαμε μέσα μας και που δεν γνωρίζαμε καν ότι διαθέτουμε. Και είναι πάνω απ’ όλα η ανθρωπιά που αποκτήσαμε συνειδητοποιώντας τις αληθινές αξίες της ζωής.
9. Φροντίστε τον εαυτό σας
Η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας είναι η εικόνα που βγάζετε προς τα έξω. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε και «μιλάτε» στον εαυτό σας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πώς σας βλέπουν οι άλλοι.
Με τον ίδιο τρόπο που οι τροφές που τρώτε επηρεάζουν την υγεία και το σωματικό βάρος σας, έτσι και η αγάπη που δίνετε ή δεν δίνετε στον εαυτό σας, χρωματίζει την εικόνα σας. Μπορεί να την κάνει λαμπερή ή μπορεί να την κάνει μουντή.
Η αγάπη αυτή χαρακτηρίζεται τόσο από την εξωτερική φροντίδα, όσο και από την εσωτερική και με αυτό εννοούμε την ηρεμία, τη γαλήνη, την εμψύχωση, την ομορφιά, την καλλιέργεια και την ευτυχία.
Αφιερώστε τουλάχιστον 5-10 λεπτά την ημέρα για να χαλαρώσετε πλήρως, να μην κάνετε τίποτα, να μην σκέφτεστε τίποτα και να μην ακούτε τίποτα. Αποφορτίστε τον εαυτό σας από ιδέες, σκέψεις, λόγια, φήμες, ειδήσεις και οτιδήποτε άλλο συνηθίζετε να καταναλώνετε καθημερινά.
Αντί γι’ αυτό, γεμίστε με γαλήνη και δύναμη που θα πηγάζει από το εσωτερικό κέντρο σας, τον ίδιο σας τον εαυτό.
10. Σταματήστε να ζείτε σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων
Ποιος ζει τη ζωή σας; Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι πολλοί αυτοί που έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους. Αυτό που κάνουν είναι να ζουν σύμφωνα με αυτό που πιστεύουν οι άλλοι ότι είναι το σωστό και αυτοί οι άλλοι μπορεί να είναι οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι «εχθροί», τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι πολιτικοί, ακόμη και άγνωστοι! Γιατί άραγε να το κάνει κανείς αυτό;
Η ανάγκη να είμαστε αποδεκτοί και να ανήκουμε κάπου, συχνά μας βάζει σε μια κατάσταση να ακολουθούμε, χωρίς να σκεφτόμαστε. Ξεχνάμε τι θέλουμε, τι χρειαζόμαστε, τι μας κάνει ευτυχισμένους και τελικά ξεχνάμε ποιοι είμαστε.
Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε την αληθινή μας φωνή, την ίδια μας την ταυτότητα, με άλλα λόγια, τον έλεγχο της ζωής μας.
Αν θέλετε λοιπόν να βάλετε ένα τέλος σ’ αυτό, αναλάβετε αμέσως να ζείτε σύμφωνα με τις δικές σας αποφάσεις. Η αξία έρχεται από μέσα σας και όχι από εξωτερικά αγαθά, ανθρώπους, καταστάσεις και περιουσιακά στοιχεία.
Μην επιτρέπετε στους άλλους να ορίζουν την αξία σας σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα. Αυτό το επιτυγχάνετε όταν έχετε αυτοεκτίμηση.
Ζήστε οι ίδιοι τη ζωή σας και μην αφήνετε να σας επηρεάζουν οι γνώμες των άλλων και κυρίως να σας απομακρύνουν από τον προσωπικό σας δρόμο.
11. Ζήστε στο τώρα
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς είναι να περιμένει για να γίνει ευτυχισμένος. Να περιμένει πρώτα να αποκτήσει κάτι, να γίνει κάτι ή να είναι κάτι, προτού μπορέσει να αισθανθεί πλήρης και ευτυχισμένος.
Μην πέφτετε στην παγίδα αυτή και μην αφήνετε το μυαλό σας να σας πηγαίνει στο πριν ή στο μετά. Πριν που είχατε αυτά τα καλά ή μετά που θα έχετε κάποια άλλα.
Αποφασίστε ότι θέλετε να είστε ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι τώρα, στην κατάσταση όπου βρισκόσαστε σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσετε για κάτι καλύτερο.
Όταν δεν εκτιμάτε αυτά που έχετε ήδη, κάποια στιγμή θα τα χάσετε και τότε θα είναι αργά. Όταν είναι κανείς στο παρόν μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να εκτιμήσει τη ζωή και να προσφέρει χαρά στον εαυτό του και τους άλλους.
12. Αναζητήστε την παρέα υποστηρικτικών και θετικών ανθρώπων
Οι μικροπρεπείς άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σας μειώσουν, ενώ οι ειλικρινείς και πραγματικά αξιόλογοι θα επιχειρήσουν να σας εμψυχώσουν και να σας βοηθήσουν όπως μπορούν.
Το τελευταίο είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορείτε να υιοθετήσετε και οι ίδιοι και να γίνετε από τη μεριά σας μια θετική δύναμη για τους άλλους.
Ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και πόση δύναμη διαθέτει η δικτύωση. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε την τεράστια επιτυχία ιστοσελίδων όπως το Facebook και το Twitter. Οι ιδέες και οι ειδήσεις εξαπλώνονται σαν φωτιά και αυτό έχει τόση αξία, όσο και κίνδυνο.
Η συνεχής έκθεση του προσώπου σας σε αρνητική ενέργεια δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει περισσότερη. Αν θέλετε να πετύχετε κάτι σημαντικό, θα πρέπει να εργάζεστε εν κρυπτώ και να αναζητάτε την παρέα χρήσιμων ανθρώπων, αυτών που θα σας δώσουν δύναμη και ενθάρρυνση.
Επιλέξτε τα άτομα με τα οποία θα έρχεστε συχνότερα σε επαφή, ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι. Και αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητες φύσεις, προσπαθήστε να το κάνετε αυτό με όλες τις επαφές σας.
Ένα φυτό για να ανθίσει χρειάζεται τις σωστές συνθήκες, τουλάχιστον μέχρι να μεγαλώσει και να γίνει αρκετά δυνατό ώστε να αντέχει στις κακουχίες. Έτσι είναι και ένα καινούργιο σχέδιο ή μια καινούργια ζωή. Χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνει μια αρχή και στη συνέχεια να ανθίσει.
Αυτό είναι και το δικό σας μέλημα, να δείτε τον εαυτό σας να «ανθίζει» και να ζει τη ζωή που επιθυμείτε.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα