Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν διαβήτη, καρδιακή νόσο και άλλες παθήσεις

Μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό

Οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν διαβήτη, καρδιακή νόσο και άλλες παθήσεις


Βοστόνη, Μασαχουσέτη

Μια μερίδα ξηρών καρπών πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό και να αποτρέψει την εμφάνιση παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης και άλλες χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου και διαβήτη, χωρίς όμως να είναι κατανοητός ο υποκείμενος μηχανισμός. Οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι μπορεί οι ξηροί καρποί να συντελούν στην μείωση της φλεγμονής επειδή περιέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικ και άλλα επωφελή για τηνυγεία συστατικά.
Ο Δρ Γινγκ Μπαο και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν τη σχέση ξηρών καρπών και φλεγμονής αναλύοντας στοιχεία από τις μελέτες Nurses’ Health Study (NHS) και Health Professionals Follow-Up Study (HPFS).
Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν λάβει μέρος στις έρευνες είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια ανά τέσσερα χρόνια για το τί έτρωγαν την περίοδο 1986-90 στην περίπτωση της
NHS και την περίοδο 1990-94 στην περίπτωση της HPFS.
Τα 5.013 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα ανάλυση ήταν ελεύθερα καρδιακής νόσου και διαβητη στην αρχή της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια των δύο-τριών χρόνων κάθε έρευνας, οι επιστήμονες είχαν συλλέξει δείγματα αίματος για να μελετήσουν την παρουσία τριών διαφορετικών βιοδεικτών ή χαρακτηριστικών δεικτών φλεγμονής.

Τα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, συγκριτικά με όσους έτρωγαν σπάνια ή ποτέ. Επίσης είχαν 16% χαμηλότερα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, επίσης δείκτης φλεγμονής.

Αντίθετα, η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν είχε καμιά επίδραση στον υποδοχέα 2 του παράγοντα νέκρωσης του όγκου.
Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλες παραμέτρους της διατροφής, όπως επίσης την σωματική άσκηση, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την φλεγμονή.
Να σημειωθεί ότι η μερίδα ορίστηκε ως μια χούφτα φυστικιών, ή τρία καρύδια ή μια κουταλιά φυστικοβούτυρο.
Τα οφέλη ίσχυαν ήταν ίδια ανεξαρτήτως του είδους των ξηρών καρπών που προτιμούσαν οι συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν και τα οφέλη της αντικατάστασης τριών μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα με τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, αβγών ή ραφιναρισμένων σπόρων. Η αντικατάσταση σχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης-6. Η αντικατάσταση των ξηρών καρπών με τις πατάτες ή τα πατατάκια σχετίστηκε μόνο με χαμηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

«Η φλεγμονή είναι η βάση των περισσότερων παθήσεων που σχετίζονται με την γήρανση. Μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ συνδέεται με την άνοια, την νεφρική νόσο, τα προβλήματα του εντέρου και άλλες συχνές παθήσεις» σχολιάζει ο Δρ Εμιλιο Ρος, διευθυντής κλινικής Λιπιδίων στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης.
Και εξηγεί ότι η μείωση της φλεγμονής μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήση την απαρχή όλων των προαναφερόμενων καταστάσεων.
Ωστόσο, για να προκύψει όφελος για τον οργανισμό οι ξηροί καρποί θα πρέπει να είναι όσο τον δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένοι, ώστε να μην έχουν χάσει στο ψήσιμο και το αλάτισμα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Και σε ότι αφορά την επίδραση των ξηρών καρπών στο σωματικό βάρος, ο Δρ Μπαο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει φόβος καθώς μειώνουν την πρόσληψη κιλών και εκδήλωσης παχυσαρκίας όταν αντικαθιστούν ραφιναρισμένους σπόρους και επεξεργασμένα κρέατα.

Μαίρη Μπιμπή


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα