Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

ΟΤΑΝ ΣΗΚΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!


Έχουν αρχίσει να βαράνε τα όργανα πριν από 150 χρόνια με την εξέγερση στην Κρήτη και το χοντρό παιχνίδι που κάνουν οι ξένες δυνάμεις. Τι να κάνει η φουκαριάρα κυβέρνηση στην Αθήνα του πρωθυπουργού Βούλγαρη στο τουρκοκρατούμενο μεγάλο νησί.
Ο καθένας κυττάει την πάρτη του. Ο Σουλτάνος της Τουρκίας, ο Ναπολέων Γ', ο αυτοκράτωρ της Γαλλίας, η Αγγλία, η Τουρκία, η Ρωσία. Ακόμα και ο Χεδίβης της Αιγύπτου πλησίασε τους πρωτεργάτες του κρητικού ξεσηκωμού ότι στέλνω 6.000 στρατό αρκεί να συμφωνήσετε να ενωθεί η Κρήτη με την Αίγυπτο.
Τι συμβαίνει. Πάντα οι Κρητικοί θέλουν την ένωση με την Ελλάδα και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να ξεκουμπιστούν οι Τούρκοι, οι αγάδες των οποίων είναι το κόκκινο πανί επειδή εκμεταλλεύονται τα καλύτερα χωράφια. Έχουν ήδη ενωθεί με τη μαμά Ελλάδα τα Επτάνησα και το ηθικό των Κρητών βαράει κόκκινο.
Ο Τούρκος, σκληρός όποτε χρειάζεται, πουλάει νταηλίκι και δεν κάνει πίσω ούτε τα βαρειά χαράτσια που βάζει στους Κρητικούς για την παραγωγή καπνού, αλατιού και κρασιού. Οι Κρητικοί κάνουν συνέλευση τον Μάιο του 1866 και τραβάνει αναφορά στον Σουλτάνο. Η τουρκική διοίκηση μας έχει κάνει μαύρη τη ζωή. Η αναφορά γνωστοποιείται στους αντιπροσώπους Ρωσίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ελλάδος και ΗΠΑ.

Ο Ισμαήλ Πασας, ο Τούρκος διοικητής του νησιού βολεύεται όπως έχει κάτσει το σκηνικό και ζητάει ενίσχυση από τον Σουλτάνο επειδή τα αίματα έχουν ανάψει. Φθάνουν οι στρατιωτικές ενισχύσεις από την Κωνσταντινούπολη. Οι Κρητικοί σε συνέλευση στον Αποκόρωνα αποφασίζουν να πολεμήσουν και στήνουν στρατόπεδο σε κάθε επαρχία. Δεν έχουν τα όπλα μονάχα για τα πανηγύρια, γάμους και βαπτίσια. Η Κεντρική Επιτροπή Κρητικου Αγώνα είναι στην Αθήνα.
Η Αγγλία όπως τελικά αναμενόταν την κάνει γυριστή αλλά και ο Ναπολέων κρατάει στάση κωλομπαρίστικη. Στις 20 Ιουλίου, σα σήμερα, το 1866 οι Κρητικοί κηρύττουν την επανάσταση ενάντια στον Τούρκο, ζητάνε την ένωση με την Ελλάδα και σ' όλόκληρη την Κρήτη σηκώνουν την γαλανόλευκη. Ο καπετάν Κριάρης έριξε την πρώτη τουφεκιά στην Πλαταριά του Σελίνου, προκλητικά, προσβλητικά στους αρματωμένους μουσουλμάνους, που ακόμα τρέχουν.
Η Αθήνα πήρε φωτιά από τις διαδηλώσεις υπέρ των ξεσηκωμένων Κρητικών. Σε κάθε πόλη της Ελλάδος μαζεύονται ρούχα και όπλα να τα στείλουν στην Κρήτη. Πρώτος-πρώτος ο αντιβασιλικός συνταγματάρχης Πάνος Κορωναίος, που αργότερα θα στείλει φρουρά 250 ανδρών να προστατεύσουν 400 γυναικόπαιδα στο μοναστήρι του Αρκαδίου.
Στο μεταξύ, όταν οι Κρητικοί δεν δέχθηκαν να «τα βρούνε» με τον Σουλτάνο, που... υποσχέθηκε να αλλάξει με Αιγύπτιο τον Τούρκο διοικητή και να κάνει κάποιες «παραχωρήσεις», ο νέος διοικητής, ο Μουσταφά πασάς με 20.000 στρατό σφάζει κόσμο και καίει τα πάντα. Οι τουρκικές αγριότητες προκαλούν κύμα φυγής του αδύναμου κρητικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Στα 3 χρόνια του κρητικού αγώνα 50.000 μετακινήθηκαν στη Σύρο, και στην Αθήνα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα