Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες; Υπάρχουν; Αν ναι ποιες είναι;


Τα αίτια της εμφάνισης του καρκίνου είναι πολλά, με βασικότερο το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ποικίλες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα αυτό, εκτιμούν ότι το 1/3 των θανάτων από καρκίνο μπορεί να οφείλεται στη διατροφή. Πολλές από τις τροφές που μπορούμε να βρούμε καθημερινά στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, έχουν ιδιότητες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην πρόληψη του

καρκίνου. Βέβαια, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προϊόν με ένα συγκεκριμένο συστατικό που μας βοηθάει να είμαστε υγιείς. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, ώστε ο οργανισμός μας να προσλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται.

Παρακάτω θα δούμε 9 τροφές που φημίζονται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

1) Καρότα: Η Βήτα Καροτίνη που εμπεριέχεται σε μεγάλη ποσότητα στα καρότα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, στο λαιμό, στον προστάτη, στο έντερο, στο μαστό, στο πνεύμονα και στο στομάχι. Μια ακόμη ουσία που ονομάζεται «falcarinol», την οποία προσλαμβάνουμε μόνο όταν τα καρότα καταναλώνονται ωμά, θεωρείται ότι μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

2) Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου με ποικίλους τρόπους. Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι κατεχίνες στο τσάι μπορούν να συρρικνώσουν όγκους και να μειώσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα αποξηραμένα φύλλα του πράσινου τσαγιού που αποτελούνται κατά 40% από κατεχίνες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του ορθού, του ήπατος και του παγκρέατος.

3) Σκόρδο: Το σκόρδο περιλαμβάνει ουσίες που αυξάνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Θεωρείται ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, επειδή έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες έναντι του βακτηρίου Helicobacter pylori, που βρίσκεται στο στομάχι και είναι γνωστό για την προώθηση του καρκίνου στο συγκεκριμένο όργανο. Η κατανάλωση σκόρδου μειώνει, επίσης, τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο.

4) Καυτερές πιπεριές (τσίλι): Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν την ουσία capsaicin (καψαϊκίνη), η οποία μπορεί να εξουδετερώσει ορισμένες καρκινικές ουσίες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του στομάχου.

5) Ντομάτες: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντοματών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανδρών από τον καρκίνο του προστάτη. Επιπλέον, βοηθάει στην προστασία του DNA των κυττάρων, η φθορά του οποίου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Οι ντομάτες, τέλος, περιέχουν σε ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο. Το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει καλύτερα το λυκοπένιο όταν καταναλώνουμε ντομάτες σε επεξεργασμένη μορφή (πχ. σάλτσα ντομάτας).

6) Μπρόκολο/Λάχανο/Κουνουπίδι: Τα τρία αυτά λαχανικά περιέχουν ένα χημικό συστατικό που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του μαστού. Το μπρόκολο περιέχει ακόμη σουλφοφαράνη, ένα συστατικό που προκαλεί την παραγωγή ορισμένων ενζύμων, που μπορούν να απενεργοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες και να εξουδετερώσουν καρκινογόνες ουσίες.

7) Κόκκινα σταφύλια: Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Αλλά και χυμός των σταφυλιών όπως και το κόκκινο κρασί έχουν αντιοξειδωτική δράση. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη περιορίζει την ανάπτυξη πολλών ειδών καρκινικών κυττάρων. Στους άνδρες, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

8) Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που επιτίθεται στις ελεύθερες ρίζες στο σώμα αναστέλλοντας την εντερική απορρόφηση ορισμένων λιπών. Παρέχει, επίσης, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και είναι μια ισχυρή πηγή βήτα-καροτίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αβοκάντο μπορεί ακόμη να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας (1η αιτία του καρκίνου του ήπατος).

9) Μούρα: Όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες τα μούρα περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση. Περιέχουν, ακόμη, ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Παρόμοιες ιδιότητες με τα μούρα έχουν και οι φράουλες.


Πηγές: http://www.cancure.org/cancer_fighting_foods.htmhttp://www.everydayhealth.com/cancer-photos/top-foods-to-fight-cancer.aspx#/slide-8
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα