Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Είναι σωστό να απειλούμε τα παιδιά να πουν την αλήθεια?

 
Η απειλή στα παιδιά με τιμωρία αν λένε ένα ψέμα είναι τελικά αντιπαραγωγική, είναι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας.


Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να είναι ειλικρινής, αν φοβούνται να τιμωρηθούν από ό, τι αν τους ζητηθεί να πουν την αλήθεια, επειδή είναι το σωστό πράγμα που κάνει, θα τους κάνει να αισθάνονται καλά ή επειδή θα ευχαριστήσουν τον ενήλικα.

Οι επιστήμονες πίσω από το ερευνητικό κομμάτι, πιστεύουν ότι τα ευρήματα προσφέρουν "χρήσιμες πληροφορίες" για γονείς με μικρά παιδιά, καθώς και επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους σε τακτική βάση, όπως οι δάσκαλοι.

"Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η τιμωρία δεν προάγει την αλήθεια", δήλωσε Victoria Talwar, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

 Συνοψίζοντας θα έπρεπε ακόμα και ακόμα και όταν κάνουν κάτι μη σωστό  οι μικροί μας φίλοι, να τους προσεγγίζουμε με περισσότερη κατανόηση.

 Ακόμα πιο σωστό θα ήταν να βρείτε τον λόγο που το παιδί  νιώθει ενοχές να πεί την αλήθεια, καθώς και να δείτε τον λόγο που το ανάγκασε να κάνει μια άσχημη πράξη.


Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο McGill, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental (εγχειρίδιο παιδοψυχολογίας) , η απειλή της τιμωρίας στην πραγματικότητα μειώνει την πιθανότητα ότι οι νέοι θα πουν την αλήθεια όταν τους λένε να το πράξουν.

 Σημαντικό είναι να χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας και όχι τοίχους τιμωρίας , που οδηγούν στην αποξένωση με το παιδί.


Αντώνιος Καλέντζης MBPsS
 
 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα