Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μάθε να πατάς γερά στα πόδια σου..!!

Ελλάδα 2014

Η Ελληνική Κοινωνία, από κοινωνιολογικής προσέγγισης και ακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις του Δυτικού Κόσμου, την τελευταία 60ετία άλλαξε ριζική μορφή. Το φαινόμενο της «αστυφιλίας» εντάθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά οι παλαιοί μικροκαλλιεργητές στο σύνολό τους να «μεταλλαχτούν» σε εργαζόμενους [εργάτες, ιδιωτικοί-δημόσιοι υπάλληλοι], αποχωρώντας από την επαρχία και να μετοικήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις της Κοινωνίας επέφερε αλλαγές στη δομή και σύνθεση της Ελληνικής Οικογένειας. Από την πολυμελή Παραδοσιακή «Πατριαρχική Οικογένεια» [στην ουσία της βαθύτατα «Μητριαρχική», ανάλυση που θα προβώ σε μελλοντικό μου κείμενο], μετεξελίχθηκε στο σύγχρονο μοντέλο της λεγόμενης «Πυρηνικής Οικογένειας» (γονείς-τέκνα) και της μονογονεϊκής οικογένειας (ένας γονέας-τέκνο).

Η παλαιότερη Κοινωνική δομή πορευόταν με την ανάλογη εθιμοτυπία [ήθη-έθιμα], δοξασίες, θρησκευτικό πιστεύω, και ενέπνευσε τους τότε ανθρώπους με συγκεκριμένες πεποιθήσεις, σχετικά με τις αξίες, τα πιστεύω, τις νοοτροπίες, τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Θα παρομοίαζα τις πεποιθήσεις με «χάρτη-πλοηγό», που ο άνθρωπος προσανατόλιζε την σκέψη του και την συμπεριφορά του μέσα στην κοινωνία.

Παρατηρώ, όμως, ότι οι κοινωνικές αλλαγές δεν επέφεραν τις αναμενόμενες αλλαγές στην ψυχοσύνθεση του σύγχρονου Έλληνα, ώστε το αξιακό του σύστημα να λειτουργεί όπως των παλαιότερων γενιών, έχοντας ως «χάρτες-πλοηγούς» απαρχαιωμένους και, συνεπώς, άσχετους με την σύγχρονη πραγματικότητα. Με απλά λόγια η δομή της κοινωνίας με τις πεποιθήσεις εξελίσσονται με διαφορά «φάσης»!!!

Οπότε κάθε πρωί που βγαίνω στο μπαλκόνι του σπιτιού, αγναντεύω από ψηλά την Κοινωνία και παρατηρώ:
  • Εργαζόμενους να συμπεριφέρονται δουλικά ως Ραγιάδες-Κολλήγοι
  • Άντρες «ενήλικους», που κρύβονται στα φουστάνια της μάνας τους
  • Γυναίκες «ενήλικες», που συζούν με τους γονείς τους, γιατί τις έχουν ανάγκη λόγω ηλικίας
  • Γονείς που ανακατεύονται στην ζωή των 35χρονων «κανακάριδών» τους
  • Άνθρωποι άβουλοι, άτολμοι, ευθυνόφοβοι, κατ’ ουσία «ανήλικοι»

Οι παραπάνω «τύποι προσωπικότητας», είναι «απαρχαιωμένα μοντέλα» μιας άλλης εποχής, μπορεί της εποχής του μεσοπολέμου, της εποχής της FINOS FILM, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα του 2014..!!!

ΕΣΥ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΗΚΕΣ; 

Αν ανήκεις στον παραπάνω «τύπο προσωπικότητας», απλά να γνωρίζεις, ότι λόγω αναχρονιστικών πεποιθήσεων αποφεύγεις να αναλάβεις την ΕΥΘΥΝΗ των επιλογών σου..!!!

Μέσα στην κρίση αξιών που διανύουμε, η ανάληψη της ΕΥΘΥΝΗΣ του εαυτού μας αποτελεί προυπόθεση για να αναπροσδιοριστούμε ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΘΕ ΝΑ ΠΑΤΑΣ ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ..!! 

•Για να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου και να γίνεις κατ’ ουσίαν χρήσιμος
•Για να αναλάβεις την ευθύνη των επίλογών σου, ώστε να γίνεις ευτυχισμένος και παράλληλα να κάνεις ευτυχισμένους τους ανθρώπους που αγαπάς
•Για να νιώσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ..!!


Ας Μάθουμε να πατάμε γερά στα πόδια μας μόνοι μας, χωρίς δεκανίκια, γιατί το μόνο που πραγματικά μας προσφέρουν είναι να μας εμποδίσουν να τρέξουμε..!! 


lampaterre

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα