Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Είχα έναν μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη..



Την αποκαλούν " η μάστιγα του 21ου αιώνα", που χτυπά χωρίς εξαιρέσεις. Αλήθεια ποιος ορίζει το αν θα είμαστε ή όχι η εξαίρεση; Μήπως κάποιοι επωφελούνται από την νόσο του αιώνα μας; 

Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ κι έχοντας μεγάλο σεβασμό απέναντι στην ψυχική αυτή ασθένεια, θα ήθελα να το εξετάσουμε από μια άλλη πλευρά. Έχετε σκεφτεί πόση δύναμη μπορεί να κρύβουμε μέσα μας που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε; Καλούμαστε όμως να την φέρουμε στην επιφάνεια αν αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας και θέλουμε να τον δούμε ευτυχισμένο. 

Όλα ξεκινούν από την αποδοχή και την αναγνώριση του προβλήματος. Αφού πρώτα έχεις σιγουρευτεί περί τίνος πρόκειται ( γιατί χρησιμοποιείται σαν καραμέλα από ανθρώπους που έχουν μια απλή μελαγχολία και την βαφτίζουν κατάθλιψη από μόνοι τους) είναι αναγκαίο να σκεφτείς που θα σε ωφελήσει η καταθλιπτική περίοδος στην ζωή σου. 

Μη σκέφτεσαι μόνο όσα έχασες και σε οδήγησαν εκεί.. σκέψου πόσα περισσότερα πρόκειται να χάσεις αν αφήσεις τον εαυτό σου να πενθεί. Γιατί ουσιαστικά πρόκειται περί πένθους. Ξέρετε πότε είναι στο χέρι μας η αντιμετώπιση της κατάθλιψης; Όταν πάψουμε να εξαρτιώμαστε ψυχολογικά από τους πάντες. Όταν σταματήσουμε να επιτρέπουμε να μας ορίζει την διάθεση και την ζωή ο καθένας. Όταν πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας. Δεν γεννηθήκαμε μόνο για να είμαστε προετοιμασμένοι για ευχάριστα γεγονότα. Αγκάλιασε και τον πόνο και την θλίψη ισάξια με την χαρά. Τότε θα βρεις γαλήνη κι όταν μάθεις να τα ισορροπείς και να μην σε διαλύουν.




Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χρησιμοποιούσε τη φράση «Μαύρος Σκύλος» προκειμένου να περιγράψει τις μαύρες περιόδους κατάθλιψης, που βίωνε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, καθώς έπασχε από μανιοκατάθλιψη.Τη φράση αυτή επέλεξε για τίτλο ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας (WHO) για ένα βίντεο που δημιούργησε σε συνεργασία με το συγγραφέα και εικονογράφο Matthew Johnstone, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατάθλιψης. 

Πρόκειται για ένα μάθημα αντιμετώπισης της πάθησης που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.Το βίντεο με τίτλο «Είχα ένα μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη» παρουσίασε υποτιτλισμένο στα ελληνικά το noesi.gr. Όπως σημειώνεται, «πολλά άτομα και οι οικογένειές τους φοβούνται να μιλήσουν για αυτό που περνούν και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για βοήθεια. Όμως η κατάθλιψη προλαμβάνεται και θεραπεύεται σε μεγάλο βαθμό. Η αναγνώριση της κατάθλιψης και η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα προς την ανάρρωση».       (πηγή: http://www.newsbeast.gr )







Κάποιες πολύ σημαντικές προτάσεις-συμβουλές από την 
ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Μπέλλου:


  • Προσπάθησε να αποδεχτείς τον εαυτό σου, παρόλο που νιώθεις θλίψη. Μην νιώθεις άσχημα επειδή νιώθεις άσχημα. Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να αισθάνεται άσχημα, να έχει ανάγκη από βοήθεια και να είναι ευάλωτος.
  • Αμφισβήτισε τις πεποιθήσεις ότι ευθύνεσαι εσύ για ό,τι αρνητικό συμβαίνει. Αυτή η στρεβλή σκεπτομορφή είναι μέρος της κατάθλιψης και θα μετριαστεί όταν αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.
  • Να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και να αποφέυγεις αυτά που σε δυσαρεστούν. Είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμησή σου να καταπιάνεσαι με πράγματα τα οποία μπορείς να καταφέρεις.
  • Μοιράσου αυτό που αισθάνεσαι με ανθρώπους που νιώθεις άνετα και εμπιστεύεσαι.
  • Μην παίρνεις σημαντικές ααποφάσεις όταν βρίσκεσαι σε κατάθλιψη.
  • Απόφυγε οινοπνευματώδη ποτά και ναρκωντικές ουσίες γιατί επιδεινώνουν παρά βελτιώνουν την διάθεση.
  • Προσπάθησε να μην αποθαρρύνεσαι αν δεν περνάει γρήγορα η συναισθηματική δυσφορία. Επέτρεψε στον εαυτό σου να πάρει τον χρόνο του.
  • Να διαγράψεις την επιτακτική ανάγκη τα πράγματα να είναι διαφορετικά από ότι είναι.
  • Μην προσκολλάσαι σε επιθυμίες και προσδοκίες που σε εμποδίζουν να αντλείς ικανοποίηση από το παρόν.
  • Η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν ακριβώς δηλώνεις ότι είσαι ανίκανος να μετατρέψεις το συναίσθημά σου σε πράξη. Μεταμόρφωσε την απραξία σε δημιουργία.
  • Μερικές φορές είμαστε τόσο θολωμένοι από τον θυμό, τον πόνο ή την κακή διάθεση, που δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις πόρτες που είναι ανοιχτές μπροστά μας. Εστίασε σε αυτά που έχεις στο παρόν.

❊❊❊

" Δεν θα έλεγα ότι είμαι ευγνώμων για τον μαύρο σκύλο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ένας απίστευτος δάσκαλος. Με ανάγκασε να επανεκτιμήσω και να απλοποιήσω την ζωή μουΈμαθα ότι αντί να αποφεύγω τα προβλήματά μου, είναι καλύτερο να τα αγκαλιάζω. Άμα αντιμετωπίζεις δυσκολίες μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είναι ντροπή! Η μόνη ντροπή είναι να στερηθείς σημαντικές στιγμές από την ζωή σου."




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα