Τα πιο σημαντικά πράγματα της καθημερινότητάς μας, καλύπτονται από ένα πέπλο αβεβαιότητας, όπως για παράδειγμα οι αποφάσεις που αφορούν τις σχέσεις, την εργασία, την αγορά ενός σπιτιού ή μια μελλοντική μας κίνηση.
Η λογική σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετή.
Οι αποφάσεις επηρεάζονται από καταστάσεις τις οποίες έχουμε ζήσει στο παρελθόν, καθώς και από τις συναισθηματικές μας αναμνήσεις (εκτιμήσεις που κάναμε στο παρελθόν και βιώνουμε στο παρόν).
Τις περισσότερες φορές αυτές οι εκτιμήσεις είναι συγκαλυμμένες, αλλά βοηθούν στη λήψη αποφάσεων στο επίπεδο του υποσυνείδητου.
Όταν όμως αυτές οι αναμνήσεις περάσουν στη σφαίρα του συνειδητού, αποκτούν μια άλλη ταυτότητα:
ονομάζονται ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ.
«Η διαίσθηση και τα βαθύτερα ένστικτά μας έχουν μια ισχυρή βιολογική βάση»,
ανέφερε πριν λίγα χρόνια ο Δρ. Αντόνιο Νταμάσιο, νευροεπιστήμονας και σημερινός διευθυντής του Ινστιτούτου για τον Εγκέφαλο και τη Δημιουργικότητα στο Πανεπιστήμιο στη Ν. Καλιφόρνια, επιβεβαιώνοντας, με πειραματικό τρόπο, ότι η διαίσθηση δεν ανήκει στη σφαίρα του μεταφυσικού, αλλά μπορεί να εξηγηθεί με επιστημονικούς και βιολογικούς όρους.
Τα πρώτα αυτά στοιχεία του Νταμάσιο περί διαίσθησης, ήρθε να επιβεβαιώσει μια άλλη έρευνα που διενήργησε ο Δρ. Ματίας Πεσιλιόνε του University College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στη βρετανική Επιθεώρηση Neuron.
«Πολλές φορές η διαίσθησή μας μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι η λογική σκέψη», δήλωσε ο Πεσιλιόνε και, όπως φαίνεται σύμφωνα με την πειραματική μελέτη του, έχει δίκαιο.
Η έρευνα του Πεσιλιόνε αποδεικνύει ότι «ο υποσυνείδητος εγκέφαλός μας είναι αρκετά έξυπνος, έτσι ώστε να κάνει για εμάς τις καλύτερες επιλογές».
Η ανεξήγητη αυτή φωνή, που μας έχει γλιτώσει πολλές φορές από λανθασμένες κινήσεις ή επιλογές, δεν κατοικεί στην ψυχή, αλλά στο μυαλό μας και συνδέεται άμεσα με τη σκέψη και το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μας.
Οι πέντε αισθήσεις μας λειτουργούν σαν κανάλια που μεταφέρουν τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες τις οποίες λαμβάνουμε από το περιβάλλον στον εγκέφαλο.
Ο μεγάλος όγκος τους, όμως, δεν επιτρέπει στις αισθήσεις μας να τις φιλτράρουν στο σύνολό τους. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, περνούν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε στο υποσυνείδητο, το οποίο με τη σειρά του θα στείλει στο συνειδητό μόνο εκείνες που θεωρεί πολύ σημαντικές.
Οι υπόλοιπες πληροφορίες παραμένουν σε αδράνεια μέχρι ο εγκέφαλός μας να τις χρειαστεί και να τις βγάλει στην επιφάνεια…
Και τότε έρχεται στο προσκήνιο ο μαγικός αυτός μηχανισμός που ονομάζουμε ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ.
Όπως συμβαίνει και με τη μνήμη, η διαίσθησή μας μπορεί να «ανθίσει» και να εξελιχτεί, αρκεί να κινηθούμε και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση με πέντε απλά βήματα:
1. ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Ψάχνοντας βαθιά μέσα μας και βρίσκοντας τα θέλω, τις επιθυμίες και τις προθέσεις μας έχουμε μεγάλες πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με το μεγαλείο της διαίσθησής μας.
2. ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με προκαταλήψεις, ούτε να παρασυρόμαστε και να υποκύπτουμε στις κοινωνικές φόρμες ή σε διάφορες ανώφελες συνήθειες. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούμε και θα ακούσουμε ξεκάθαρα τη φωνή της διαίσθησής μας.
3. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, νιώθουμε. Ανοίγουμε τις κεραίες μας, παρατηρούμε και συλλέγουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες και τα σημάδια που θα κάνουν τη διαίσθησή μας να δουλέψει καλά.
4. ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
Να μην επιτρέπουμε στο φόβο και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας να κατευθύνουν τη ζωή μας. Κάθε φορά που μια απόφασή μας βγαίνει αβίαστα, πρέπει να την παίρνουμε και να μην την μπλοκάρουμε με έξτρα σκέψη και αναλύσεις. Αν δεν μας βγει σε καλό, την επόμενη φορά θα μπορούμε να χειριστούμε το θέμα καλύτερα.
5. ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ
Δεν αφήνουμε τον κόσμο να προχωράει και να εξελίσσεται χωρίς εμάς. Ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε και αναλύουμε κάθε καινούργιο ερέθισμα, κάθε πρωτότυπη ιδέα, κάθε νέα γνωριμία. Ρωτάμε και μαθαίνουμε. Η γνώση είναι ένα από τα κλειδιά που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της διαίσθησής μας.
Το γεγονός πάντως είναι ότι ΟΛΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και υπάρχουν τρόποι να την αναπτύξουμε.
Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε στα σοβαρά το ένστικτό μας και να ακολουθήσουμε τη διαίσθησή μας;
truthseeker-vasiliki
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.