Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Το να κάνεις λάθος δεν είναι ντροπή


Το να κάνεις λάθος δεν είναι ντροπή
Ποια είναι τα πρώτα μαθήματα που παίρνεις πάνω στο λάθος; Οι προσπάθειες για να σηκωθείς και να περπατήσεις είναι όλες λάθος, εκτός από μία, εκείνη, την τελευταία, τη σωστή. Όμως, μέχρι να φτάσεις τίποτα δεν σε πτοεί. Πέφτεις και σηκώνεσαι, μπουσουλάς και τρεκλίζεις με αταβιστικό πείσμα να σταθείς όρθιος.
Μετά από αυτό το θρίαμβο της επιτυχίας πάνω στο λάθος, ακολουθούν δεκάδες άλλα λάθη που δεν τυγχάνουν της ίδιας αποδοχής.
Τα λάθη στα διαγωνίσματα, τα λάθη στην έκφραση, τα λάθη στις επιλογές, τα λάθη στη συμπεριφορά, έχουν το στίγμα της ντροπής.
Ακόμα και η αποκατάσταση του λάθους, η συγγνώμη – σε ορισμένες περιπτώσεις – έχει χαρακτήρα εγωιστικό θεωρείται υποτιμητική, είναι για να την αποφεύγεις.
Όσο μεγαλώνεις, τα λάθη σου έχουν βαρύτερο τίμημα. Αν στο σχολείο το τίμημα ήταν οι κακοί βαθμοί ή η προτροπή «πες συγνώμη στον κύριο», τώρα τα λάθη κοστίζουν την καριέρα, ένα γάμο, μια προαγωγή, ένα επάγγελμα, μια οικονομική δέσμευση.
Επιπλέον, το λάθος θεωρείται κοινωνική αποτυχία. Σε μειώνει, σε καταγράφει σαν «λίγο», «ανεπαρκή», «αποτυχημένο». Είναι ένα στίγμα.

Ποιος θα μπορούσε να βρεθεί στο δρόμο μου όταν ήμουν 14 και να μου πει «τόλμησε να κάνεις λάθη και πάρε την ευθύνη τους, απολαμβάνοντάς τα. Εξάσκησε την κρίση και την ικανότητά σου να αποφασίζεις σωστά, επιτρέποντας στον εαυτό σου να κάνει λάθος. Θα το πληρώσεις, αλλά είναι το τίμημα του μαθήματος αυτό. Δεν μπορείς να μάθεις διαφορετικά. Και μη διστάσεις να πληρώσεις το τίμημα. Αφού δεν μπορείς να τα κάνεις όλα σωστά, τουλάχιστον δέξου ότι το τίμημα είναι μέρος της ευθύνης σου να παίρνεις αποφάσεις. Καλύτερα να κάνεις λάθος, καθώς προχωράς μπροστά κάνοντας πράγματα, παρά να είσαι άπραγος από φόβο μήπως κάνεις λάθος και υποστείς τις συνέπειες».
Ποιος θα μπορούσε να με ενθαρρύνει να κάνω λάθη, φτάνει να πάρω την ευθύνη της πράξης μου; Ποιος; Οι γονείς μου; Ένας δάσκαλος; Ένα βιβλίο; Ο Δαλάι Λάμα ο ίδιος;
Πολύ θα ήθελα να είχα κατασταλάξει από νωρίς για την χρησιμότητα (και αναγκαιότητα) των λαθών μου.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα