Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

H KΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ: Φιλοσοφικοι και Πρακτικοι Αφορισμοι ~Nassim Nicholas Taleb




-Ο εγκεφαλος μας ειναι πιο ευφυης οταν δεν του λεμε τι να κανει - κατι που ανακαλυπτουν ενιοτε οσοι κανουν ντους.

-Η δουλεια καταστρεφει την ψυχη σου, εισβαλλοντας κρυφα στο μυαλο σου τις ωρες που δεν εργαζεσαι επισημως.

-Η διαφορα μεταξυ των σκλαβων της ρωμαικης ή της οθωμανικης περιοδου και των σημερινων υπαλληλων, ειναι οτι οι σκλαβοι δεν χρειαζοταν να κολακευουν τα αφεντικα τους.

-Για τους περισσοτερους η δουλεια και ολα τα παρελκομενα της εχουν την ιδια διαβρωτικη επιδραση με ενα χρονιο τραυμα.



-Αν το πρωι που ξυπνας γνωριζεις, εστω και με λιγη ακριβεια, πως προδιαγραφεται η μερα σου, εισαι λιγακι νεκρος - οσο μεγαλυτερην η ακριβεια τοσο πιο νεκρος εισαι.

-Οσοι δεν πιστευουν οτι η εργασια ειναι συστημικη δουλεία, ειναι ειτε τυφλοι ειτε ανεργοι.

-Δεν υπαρχει ενδιαμεσο σταδιο μεταξυ παγου και νερου, αλλα υπαρχει μεταξυ ζωης και θανατου: η εργασια.

-Υπαρχει μια πολυ προσφατη ασθενεια οπου μπερδευεις αυτο που δεν βλεπεις με αυτο που δεν υπαρχει. Καποιοι ωστοσο ειναι μολυσμενοι με την χειροτερη ασθενεια, οπου μπερδευουν αυτο που δεν βλεπουν με αυτο που δεν μπορουν να δουν.

-Το να ζητας απο την επιστημη να εξηγησει την ζωη και τα ζωτικα θεματα ειναι σαν να ζητας απο καποιον που ασχολειται με την γραμματικη να σου εξηγησει ποιηση.

-Για εναν κλασικιστη, ειναι πραγματικα επωδυνο να παρακολουθει εναν ανταγωνιστικο αθλητη: προσπαθει τοσο σκληρα να γινει περισσοτερο ζωο παρα ανθρωπος - ποτε δεν θα γινει ομως γρηγορος σαν γατοπαρδος η δυνατος σαν βοδι.

-Τα αθληματα κανουν πιο θηλυκους τους ανδρες και πιο αρρενωπες τις γυναικες.

-Για παρα πολλους ανθρωπους, αντι να αναζητουμε την ''αιτια θανατου'' τους οταν πεθαινουν, ειναι πιο σωστο να αναζητουμε την ''αιτια ζωης'' οσο ηταν ακομοι ζωντανοι.

-Ο ανθρωπος που φοβασαι περισσοτερο ειναι ο ιδιος ο εαυτος σου.

-Υποπτευομαι οτι θανατωσαν τον Σωκρατη, επειδη υπαρχει κατι τρομερα απωθητικο, αποξενωτικο και μη ανθρωπινο σε αυτους που σκεφτονται με υπερβολικη διαυγεια.

-Ειναι δυσκολο να καταπιεσεις την παρορμηση να αποκαλυψεις μυστικα στην ροη μιας συζητησης - λες και η πληροφορια εχει την θεληση να ζησει και την δυναμη να πολλαπλασιαστει.

-Για να καταλαβεις αν σου αρεσει το μερος οπου βρισκεσαι, απελευθερωμενος απο τις αλυσιδες της εξαρτησης, παρατηρησε αν εισαι το ιδιο χαρουμενος οταν επιστρεφεις και οταν φευγεις.

-Γεννιουνται, τοποθετουνται σε ενα κουτι. Πηγαινουν σπιτι, ζουν σε ενα κουτι. Σπουδαζουν επιλεγοντας την απαντηση που αντιστοιχει στο σωστο κουτι. Πηγαινουν σε αυτο που ονομαζουν ''δουλεια'' μεσα σε ενα κουτι, οπου καθονται στο μικρο, εν ειδη κουτιου γραφειο τους. Οδηγουν μεχρι το μπακαλικο μεσα σε ενα κουτι, για να αγορασουν τροφιμα μεσα σε κουτι. Οδηγουν μεχρι το γυμναστηριο μεσα σε ενα κουτι, για να καθισουν μεσα σε ενα αλλο κουτι. Κανουν λογο περι ''σκεψεως εξω απο το κουτι''. Και στο τελος πεθαινουν και τοποθετουνται μεσα σε ενα κουτι. Παντου κουτια - ευκλειδια, απολυτως γεωμετρικα κουτια.

Η Κλινη του Προκρουστη, Φιλοσοφικοι και Πρακτικοι Αφορισμοι ~ Nassim Nicholas Taleb 


Προμηθέας Λυόμενος-Μάριος 

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα