Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Θρίλερ» με τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ - Απειλή «λουκέτου» στην κυβέρνηση



Ορατός είναι ο κίνδυνος να πάνε 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι απλήρωτοι στα σπίτια τους, στις ΗΠΑ, εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων μέχρι τις 07:00 (ώρα Ελλάδος).
«Πέτρα του σκανδάλου» αποτελούν τα έξοδα για την εφαρμογή του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη, γνωστός ως Obamacare.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο ότι πρέπει να προληφθεί μια πιθανή οικονομική παράλυση της κυβέρνησης και κατηγόρησε την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι κατασκευάζει μια κρίση που θα πλήξει την οικονομία και τους πολίτες σε όλη τη χώρα.

«Μια παράλυση θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στους πολίτες και άμεσα », είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι ελπίζει και προσδοκά οι γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να κάνουν το σωστό και να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι «ο χρόνος εξαντλείται» για την επίτευξη συμφωνίας εντός επτά ωρών από τη λήξη του οικονομικού έτους, αλλά προσέθεσε ότι η μεταρρύθμιση του στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων θα πρέπει να εφαρμοστεί από την Τρίτη.
Οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, απέρριψαν απόψε την πρόταση που είχε κατατεθεί από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε την καθυστέρηση, για ένα χρόνο, της εφαρμογής του Obamacare, σε αντάλλαγμα για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε απόψε ότι πιστεύει πως θα κλείσουν οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
«Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να κλείσουμε την κυβέρνηση. Θα κάνουμε το σωστό», είπε ο βουλευτής Πιτ Σέσιονς, ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Κανονισμών του σώματος. «Βρισκόμαστε στο ημίχρονο», πρόσθεσε.
Ο Σέσιονς έκανε τη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους λίγο προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, των Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντάρελ Άισα είπε ότι η Βουλή θα κάνει άλλη μια προσπάθεια να αλλάξει τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, υποβάλλοντας μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Η τροπολογία αυτή θα απαιτεί από τον πρόεδρο της χώρας και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας μέσω του προγράμματος Obamacare.
Σύμφωνα με μια πηγή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το μέτρο αυτό θα ισχύει επίσης για τα μέλη του Κογκρέσου και τους συμβούλους τους. Στη Γερουσία, όπου έχουν την πλειοψηφία, οι Δημοκρατικοί έχουν απορρίψει όλες τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να τροποποιήσουν το συγκεκριμένο νόμο.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος απέρριψε σήμερα την πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και να αυξήσει το όριο του χρέους εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να το κάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η λύση αυτή στερείται αξιοπιστίας.
«Ακόμη και αν ο πρόεδρος αγνοούσε το όριο του χρέους, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για το εάν έχει την εξουσία να ενεργήσει μονομερώς σημαίνει ότι δεν θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και δεν θα την έπαιρναν στα σοβαρά οι διεθνείς αγορές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Χωρίς συμφωνία, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κλείσει όλες τις μη απαραίτητες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Εάν γίνει αυτό (shutdown), θα είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει κατά τα τελευταία 17 χρόνια.
Συνολικά, από το 1976, έχουν υπάρξει 17 «κλεισίματα» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που είχαν διάρκεια 1-21 ημέρες.


ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα