Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

CLINATEC, ΜΙΑ "ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ"


Ήθελα να σας βάλω και μουσική υπόκρουση το θέμα των x files αλλά λέω πολύ πομπώδες!


Ένα κομμάτι ελεύθερης μετάφρασης από μια ανάρτηση που βρήκα εδώ


CLINATEC, ΑΥΤΗ Η «ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ»

Ένα ερευνητικό κέντρο νέας γενιάς, ετοιμάζεται για τις πρώτες εμπειρίες, στην εμφύτευση νανοτεχνολογίας στον εγκέφαλο, νευρο-διέργερση, «αναγεννητική ιατρική», μέχρι και τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά  :  αυτές θα είναι οι έρευνες που θα γίνονται στην Clinatec, στη Γκρενόμπλ , πάνω σε εθελοντές ασθενείς. Μια σχετική αδιαφάνεια καλύπτει αυτό το έργο  αποτέλεσμα μιας συμμαχίας μεταξύ της πυρηνικής βιομηχανίας, των, « start-up » της νανοτεχνολογίας και νευροχειρουργών.  Σε ποιο πλαίσιο θα κινούνται αυτές οι έρευνες? Ποιος έλεγχος θα ασκηθεί πάνω στις εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές τους?

Είναι μια  « πειραματική κλινική  » όπου δοκιμάζονται ηλεκτρονικές  συσκευές που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο. Ονομάστηκε Clinatec, αυτή η νευρο-κλινική , και ελέγχεται από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) της Γκρενόμπλ , κι εργάζεται πάνω σε εφαρμογές νανοτεχνολογίας στο τομέα των νευροεπιστημών, κυρίως πάνω σε εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον.  Αλλά είναι δύσκολο να ξέρουμε τι γίνεται στ΄αλήθεια : υπάρχει μια σχετική αδιαφάνεια στις δραστηριότητες της.  Μοναδική περίπτωση στη Γαλλία , οι εγκαταστάσεις βρίσκονται έξω από ένα  νοσοκομείο, στο έδαφος της CEA στο οποίο μερικά κτίρια υπάγονται σε μυστικά άμυνας.

Στη  Clinatec, μιλάνε για διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής, βαθιά νευροδιέγερση, νανο-εμφυτεύματα μέσα στο κρανίο.  Αυτές οι ιατρικές συσκευές, θα δοκιμάζονται σε μερικούς μήνες σε ασθενείς. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της πυρηνικής βιομηχανίας, της νανοτεχνολογίας και των επιστημόνων ερευνητών στο τομέα των νευρο-επιστημών, είναι ανησυχητική  και θα πρέπει να υπάρχει ένας δημοκρατικός έλεγχος για τη χρήση αυτού του είδους της επιστήμης λιγότερο φουτουριστική. Γιατί οι νανοτεχνολογίες δεν υπάρχουν χωρίς να θέτουν πολυάριθμα προβλήματα. Στην Clinatec, θα μπορούν να εφεύρουν με διακριτικότητα τον βιονικό άνθρωπο του αύριο, φορτωμένο με ηλεκτρόδια και ο οποίος θα παρακολουθείται από αισθητήρες?

Εμφυτεύματα στον εγκέφαλο για τη κατάθλιψη ή την παχυσαρκία  

Κοινό πεδίο των ερευνών: η ανάπτυξη ιατρικών συσκευών που θα μπαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Κάτι τέτοιο το ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου που θα επιτρέπει  την μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Ένα είδος βηματοδότη του εγκεφάλου. Πάνω από 40 000 ασθενείς στο κόσμο έχουν ήδη εμφυτεύματα σύμφωνα με μια τεχνική που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή  Alim-LouisBenabid, ένας από τους δημιουργούς του σχεδίου Clinatec. Ο στόχος  στο παρόν είναι να δημιουργηθούν τεχνικές λιγότερο επιθετικές , μειωμένου μεγέθους, χάρη στις μικρο-νανοτεχνολογίες  . Άλλο παράδειγμα: νευροπροσθετικές που θα επιτρέπουν στους τετραπληγικούς να ελέγχουν ένα ρομποτικό χέρι, μέσω ηλεκτροδίων που θα έχουν εμφυτευτεί στο κρανίο. Η να κινούνται χάρη σε ένα μηχανοκίνητο εξωσκελετό. 

Το άρθρο συνεχίζεται και γενικότερα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα να ξεψαχνίσετε...


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα