Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αποκάλυψη στη σκιά της τραγωδίας του ΕΚΑΒ - Εγκληματική ολιγωρία στην προμήθεια ασθενοφόρων


                               Αποκάλυψη στη σκιά της τραγωδίας του ΕΚΑΒ - Εγκληματική ολιγωρία στην προμήθεια ασθενοφόρων
Περισσότερα από 13.590.000 ευρώ  ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, κινδυνεύουν να χαθούν στο τέλος του χρόνου, μαζί με την ευκαιρία να ανανεωθούν τα απαρχαιωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που αγοράστηκαν το 2004 και το καθ΄ ένα από αυτά, έχει ήδη διανύσει πάνω από 650.000 χιλιόμετρα!
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται στο φως στη σκιά της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο με τον τραγικό θάνατο των δύο διασωστών του ΕΚΑΒ Κρήτης που σκοτώθηκαν όταν το ασθενοφόρο στο οποίο επέβαιναν τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από τροχαίο.

Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, βασικό συμπέρασμα όλων των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος είναι ότι από τη σύγκρουση θα μπορούσε να έχουν γλιτώσει οι δύο "άγγελοι-διασώστες", όχι όμως με ένα τέτοιο ασθενοφόρο και με τις προϋποθέσεις που για χρόνια αυτό λειτουργούσε.
Τα αίτια της "εγκληματικής" ολιγωρίας
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος που έχει "φρενάρει" η υπόθεση του διαγωνισμού του ΕΚΑΒ που αφορά στην προμήθεια 167 ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.
Ο λόγος είναι ότι οι τρεις εταιρίες που συμμετείχαν, αποκλείστηκαν από την Επιτροπή Διενέργειας και Αξιολόγησης του διαγωνισμού, διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Οι εταιρίες με τη σειρά τους άσκησαν προσφυγές στο Εφετείο με συνέπεια να σταματήσει ο διαγωνισμός έως ότου βγουν οι δικαστικές αποφάσεις.
Γιατί έμπειρες εταιρίες που εδώ και χρόνια συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου, προσκόμισαν ελλειπή δικαιολογητικά ή δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που θέτει η διακήρυξη, με συνέπεια η Επιτροπή Διενέργειας και Αξιολόγησης του διαγωνισμού να τις απορρίψει;
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί η τελευταία εταιρία που απορρίφθηκε το Δεκέμβριο 2012, η οποία εδώ και δεκαετίες προμηθεύει το ελληνικό δημόσιο με οχήματα και απορρίφθηκε "λόγω ελλείψεων που συνιστούν μη συμμόρφωση με απαράβατους όρους της διακήρυξης", όπως αναφέρει σε έγγραφο της η διοίκηση του ΕΚΑΒ.
Όσοι γνωρίζουν τα θέματα που αφορούν τους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, υποστηρίζουν ότι σκόπιμα κωλυσιεργεί η διαδικασία εξέλιξης του διαγωνισμού από εκείνους που έχουν συμφέρον να πάρουν τη δουλειά με απευθείας ανάθεση: "Πρόκειται για την παλιά πετυχημένη συνταγή της χρονοτριβής στους διαγωνισμούς του δημοσίου με χρήματα του ΕΣΠΑ και ίσως όχι μόνο"
είπαν στη "Δημοκρατία" πηγές και εξήγησαν :
"Όλοι γνωρίζουμε ότι το κονδύλι αυτό χάνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2013 γι΄αυτο ροκανίζουν το χρόνο ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναγκαστούν να δώσουν με απευθείας ανάθεση την προμήθεια των ασθενοφόρων και φυσικά το σέρβις και τα ανταλλακτικά. Εκεί υπάρχει το χρήμα, διότι τα ασθενοφόρα λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο κάτω από αντίξοες συνθήκες γι΄αυτο και παρουσιάζουν συχνά βλάβες και χρειάζεται να επισκέπτονται τακτικά τα συνεργεία" είπαν πηγές στη "Δημοκρατία".
Το χρονικό ενός καθυστερημένου διαγωνισμού
Η τεχνική της χρονοτριβής όμως ξεκίνησε από νωρίς. Ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ.φυλλου 79 (1353) με ημερομηνία στις 31 Ιανουαρίου 2011 όπου με την υπογραφή του πρώην υφυπουργός Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη εξουσιοδοτούσε το ΕΚΑΒ "ως αναθέτουσα αρχή για τη διεξαγωγή ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια 167 ασθενοφόρων και 19 Κινητών Μονάδων προϋπολογισμού 13.590.000 ευρω μέσω ΕΣΠΑ 2007-2013".
Στις 23 Ιουλίου του 2012 το ΕΚΑΒ απέστειλε στην Υπηρεσία επίσημων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη διακήρυξη του διαγωνισμού δηλαδή επτά μήνες μετά την δημοσίευση του διαγωνισμού στο ΦΕΚ.
Τον Αύγουστο οι τρεις εταιρίες υπέβαλαν τις πρόσφορες τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Επιτροπή Διενέργειας και Αξιολόγησης του ΕΚΑΒ για το διαγωνισμό, πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά συγκροτήθηκε το Σεπτέμβριο με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Εν τω μεταξύ είχαν υποβληθεί οι προδικαστικές πρόσφυγες μετά την απόρριψη τους και ματαιώθηκε ο διαγωνισμός. Τελικά στις 5 Δεκεμβρίου το Δ.Σ του ΕΚΑΒ έκρινε σκόπιμο να εκτιμηθεί η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού:
"Με βάση τις εκδοθεισόμενες δικαστικές αποφάσεις επί των εκκρεμουσών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων" όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΚΑΒ που υπογράφει ο πρόεδρος Παναγιώτης Βαχαβιόλος, προς το υπουργείο Υγείας με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2012.
Όσο ο χρόνος περνάει και ο διαγωνισμός μένει στο "ψυγείο" το ΕΚΑΒ οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει καθώς γνωρίζουν ότι κάθε μέρα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους άλλα και τη ζωή των ασθενών αφού το κάθε ασθενοφόρο έχει διανύσει τουλάχιστον 600.000 με 700.000 χιλιόμετρα όπως είπε στη "Δημοκρατία" ο πρόεδρος των Εργαζομένων Ιωάννης Χούσος:
"Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι δυνατόν έμπειρες εταιρίες να μην ξέρουν τι χαρτιά πρέπει να καταθέσουν" είπε στη "Δημοκρατία" ο κ. Χούσος.
Η τελευταία αγορά ασθενοφόρων έγινε το 2004 και από τότε δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο ενώ το 2009 η Ένωση Εφοπλιστών δώρισε 100 ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ.
Η συνήθης πρακτική για τα επαγγελματικά οχήματα είναι η αντικατάστασή τους κάθε πενταετία.
Γι΄ αυτό τα ασθενοφόρα εμφανίζουν με μεγάλη συχνότητα βλάβες και παράλληλα η υποχρηματοδότηση του ΕΚΑΒ έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν γρήγορα οι επισκευές.
"Συνήθως από τα 140 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ του Λεκανοπεδίου τα 37 είναι καθηλωμένα λόγω βλάβης" αναφέρει ο κ. Χούσος λέγοντας :
"Το κάθε ασθενοφόρο το έχουν φτιάξει ξανά από 2 και 3 φορές με αλλαγές κινητήρα και διάφορων ανταλλακτικών", είπε, τονίζοντας ότι η λύση είναι η ανανέωση του στόλου...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα