Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Συνδέοντας την ανωμαλία του κλίματος με τα δυνατά κύματα της πανδημίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

 Ο κόσμος δεν ήταν ένα διασκεδαστικό μέρος μεταξύ του 1914 και του 1920. Μεγάλο μέρος του κόσμου έπρεπε τότε να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της «ισπανικής γρίπης», μια πανδημία που πιστεύεται ότι είχε εξαλείψει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αποδεικνύεται ότι αυτή η ατυχής σειρά γεγονότων μπορεί να επιδεινώθηκε από μια σύντομη αλλά απότομη πτώση στο κλίμα της Γης που είχε ως αποτέλεσμα τρομερό κρύο και υγρό καιρό στη βόρεια Ευρώπη. 

 Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Geohealth, διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε έναν πυρήνα πάγου μήκους 72 μέτρων που ελήφθη από τον παγετώνα Colle Gnifetti στις ελβετικές-ιταλικές Άλπεις και ανακάλυψε μια Κλιματική ανωμαλία του αιώνα που οδήγησε σε αυξημένες υγρές και κρύες συνθήκες από τον Βόρειο Ατλαντικό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 



Μέσα στα 2.000 χρόνια ιστορίας του κλίματος που ενσωματώθηκαν στον πυρήνα του πάγου, οι ερευνητές ανακάλυψαν αξιοσημείωτες αλλαγές στα επίπεδα νατρίου και χλωρίου, συστατικά που βρέθηκαν στο θαλασσινό αλάτι, στα στρώματα που σχετίζονται με τα έτη 1915 έως 1918. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι οι Άλπεις και μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης πιθανότατα επλήγησαν από ισχυρή εισροή κρύου αέρα του Βόρειου Ατλαντικού, φέρνοντας πιο κρύο αέρα και κατακλυσμό βροχής. 

Άλλες πηγές από την εποχή, όπως έγγραφα ή φωτογραφίες, απεικονίζουν συχνά αυτήν την περίοδο ως μια γκρίζα περίοδο, με χαραγμένα συρματοπλέγματα χαραγμένα με βρόχινο νερό και λάσπη. Φαίνεται ότι αυτή η εικόνα μπορεί να μην απέχει πολύ από την αλήθεια. 

Με τη σειρά τους, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η σκληρή περίοδος καιρού θα μπορούσε να έχει εμβαθύνει περαιτέρω τις δυσκολίες για τα θύματα που προκλήθηκαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με την απειλή σφαιρών και κονιαμάτων, οι στρατιώτες που πολεμούσαν αυτόν τον επίπονο πόλεμο έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν ασθένειες και να χαράξουν τα πόδια, μια άσχημη κατάσταση όταν τα πόδια είναι βρεγμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτοί οι κίνδυνοι θα είχαν επιδεινωθεί σημαντικά από τον σκληρό καιρό που αντιμετώπιζαν τότε. 

«Διαπιστώσαμε ότι η θνησιμότητα στην Ευρώπη κορυφώθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου και αυτές οι κορυφές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ή σύντομα μετά από περιόδους κρύων θερμοκρασιών και ισχυρών βροχοπτώσεων που προκλήθηκαν από εξαιρετικά ασυνήθιστες εισροές του αέρα από τον ωκεανό στους χειμώνες του 1914-15, 1915-16 και 1917 -18, παρέχοντας από κοινού 100 χρόνια ανωμαλίας», εξήγησε ο Δρ Alex More, συγγραφέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής, Πανεπιστήμιο του Μάιν και αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Long Island της Νέας Υόρκης.. 

Επιπλέον, συνδέουν αυτήν την ανωμαλία του κλίματος με τα δυνατά κύματα της ισπανικής γρίπης. Όχι μόνο οι πιο υγρές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της αναπνευστικής νόσου, αλλά οι ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να είχαν επίσης βαθιά επίδραση στις πάπιες mallard, μια από τις κύριες δεξαμενές ζώων για το στέλεχος της γρίπης H1N1

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μεταναστεύσεις των παπιών mallard και άλλων μεταναστευτικών πτηνών θα είχαν διαταραχθεί βαθιά κατά τη διάρκεια των πολέμων ετών, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πιο πιθανό να παραμείνουν στην Ευρώπη όπου θα μπορούσαν εύκολα να μεταδώσουν τη γρίπη στους ανθρώπους από νερό μολυσμένο. Σαφώς, αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε παίξει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

«Αυτές οι ατμοσφαιρικές αναδιοργανώσεις συμβαίνουν και επηρεάζουν τους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ More σε άλλο δελτίο τύπου. «Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, πόσο νερό είναι διαθέσιμο, ποια ζώα βρίσκονται γύρω. Τα ζώα φέρνουν τις δικές τους ασθένειες μαζί τους στις κινήσεις τους, και οι μεταναστεύσεις τους οφείλονται στο περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ή τον τρόπο με τον οποίο το αλλάζουμε ».

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ αξιόπιστη, προκλητική μελέτη που μας κάνει να σκεφτόμαστε με νέους τρόπους την αλληλεπίδραση μεταξύ των μολυσματικών ασθενειών και του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Philip Landrigan, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Δημόσιας Υγείας στο Boston College που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

posivitenews

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα