Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Τα στοιχειά των πηγαδιών…

Τα στοιχειά των πηγαδιών...

Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις της Χίου, τα πηγάδια, και κυρίως τα μεγάλα πηγάδια, που κρύβουν στο βάθος τους σπηλιές, έχουν το καθένα το στοιχειό του.
Το στοιχειό του πηγαδιού είναι συνήθως ένας κοντός αραπάκος, που αναρριχάται στις νοτισμένες και γλιστερές πέτρινες πλαγιές του και κατόπιν, κάθεται στου πηγαδιού τα χείλια.
Το μικροκαμωμένο αυτό πλάσμα δεν πειράζει κανέναν, ούτε μιλά σε κάποιον. Παρά μόνο, αν περάσει από εκεί καμιά κοπέλα λυγερή, της γνέφει με ήρεμα νοήματα να σιμώσει. Κι αν εκείνη δε φοβηθεί και πλησιάσει τον αραπάκο, την περιποιείται καλά και δώρα πολλά της δίνει.
Αν, πάλι, δεν τον ζυγώσει από φόβο, εκείνον δεν τον μέλλει, μήτε κακό της κάνει. Μα, καμιά φορά, από τη φούρκα του για την καταφρόνια που μπορεί να του δείξουν, πέφτει μέσα στο πηγάδι και αναταράσσει τον ήσυχο καθρέφτη των δροσερών νερών.

Το στοιχειό του πηγαδιού, όμως, γυρεύει να ξεγελάσει όμορφα κορίτσια με τάματα και παρακάλια. Και λέγουν, μάλιστα, πως μερικές τις πλάνεψε με τα χαρίσματά του και τις κατέβασε στα ανήλιαγα βάθη του πηγαδιού, τις έμπασε σε κάμαρες ωραιότατες, λαμπρές, με αντικείμενα βαρύτιμα και πλουσιότατα.
Αφού τις κράτησε, λοιπόν, μια μέρα ολάκερη και έφαγαν και ήπιαν καλά και χόρτασαν, τις έβγαλε και πάλι έξω από το πηγάδι, στον ήλιο τον ζεστό.
Τέτοια πολλά έχουν να πουν στη Χίο για ένα πηγάδι πολύ μεγάλο, που είναι στον κήπο του Καβάκη. Μα, από αυτό λιγοστοί παίρνουν νερό και γιατί είναι πολύ μεγάλο, αλλά κυρίως από φόβο οι περισσότεροι.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ο ΝΟΥΜΑΣ”, στις 21/11/1904…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ο ΝΟΥΜΑΣ", στις 21/11/1904
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ο ΝΟΥΜΑΣ”, στις 21/11/1904
strangepress
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα