Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Κατευθυντήριες οδηγίες ΠΟΥ για την ερεθιστική δερματίτιδα σε επαγγελματίες υγείας από την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών




Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δερματικών αντιδράσεων που σχετίζονται με την υγιεινή των χεριών  και σε ένα μεγάλο ποσοστό ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες υγείας,οι οποίοι καλούνται να χρησιμοιποιήσουν πολύ συχνότερα αντισηπτικές ουσίες, αλκοολούχα διαλύματα και να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και τον περιορισμό διασποράς μικροβίων εντός του περιβάλλοντος εργασίας και απο ασθενή σε ασθενή.

 Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος τύπος δερματικής αντίδρασης είναι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να ποικίλουν από αρκετά ήπια έως εξουθενωτικά, όπως ξηρότητα, ερεθισμό, κνησμό, ακόμη και σχάση του δέρματος και αιμορραγία. 

Ο δεύτερος τύπος δερματικής αντίδρασης, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, είναι σπάνιος και αντιπροσωπεύει αλλεργία σε κάποιο έκδοχο ενός προϊόντος υγιεινής των χεριών.


Τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής μπορεί επίσης να κυμαίνονται από ήπια και εντοπισμένα έως σοβαρα και γενικευμένα. Στην πιο σοβαρή μορφή της, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να σχετίζεται με αναπνευστική δυσχέρεια και άλλα συμπτώματα αναφυλαξίας.



Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής είναι εξαιρετικά συχνή μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, και κυμαίνεται σε μελέτες επιπολασμού από 25% έως 55%, και το 85% σχετίζεται με ιστορικό εμφάνισης δερματικών προβλημάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επηρεάζει και το ποσοστό συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία επιβάλλεται να εφαρμόσουν για την εκτέλεση συγκεκριμένων διαδικασιών.

Για το λόγο αυτό ο ΠΟΥ έχει εκδώσει εδώ και χρόνια κατευθυντήριες οδηγίες για την ελαχιστοποίηση της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ' επαφής που σχετίζεται με την υγιεινή των χεριών προτρέποντας: 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα