Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΕΙΡΗΝΗ



Εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιχειρήσεις στο Δυτικό Μέτωπο έχουν βαλτώσει. Η προέλαση των Γερμανών έχει ανακοπεί από τις δυνάμεις της Αντάντ. Οι δύο στρατοί επιδίδονται σ’ έναν απάνθρωπο πόλεμο φθοράς μέσα στα χαρακώματα.
25 Δεκεμβρίου 1914. Πρώτο έτος του πολέμου.
Γύρω στα μεσάνυχτα, Βρετανοί στρατιώτες άκουσαν από τις γραμμές των Γερμανών μια γνώριμη ψαλμωδία και είδαν φωτάκια να τρεμοσβήνουν σ’ ένα υποτυπώδες χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στο ομιχλώδες τοπίο.
Οι στίχοι από την ψαλμωδία “Stille Nacht, heilige Nacht” ηχούσαν ξένοι στ’ αυτιά τους, αλλά η ψαλμωδία ήταν τόσο γνώριμη, που άρχισαν να σιγοτραγουδούν στη γλώσσα τους: “Silent Night, Holy Night”. Η “Άγια Νύχτα” ζέστανε την παγωμένη ατμόσφαιρα. Ξύπνησε μέσα τους το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ο σπόρος της ανακωχής άρχισε να ριζώνει στις καρδιές τους. Τα πολεμικά τείχη έπεσαν για λίγες ώρες. Τα όπλα σίγησαν, τα κράνη βγήκαν, οι χλαίνες ξεκουμπώθηκαν.

“Ο Θεός να σας έχει καλά, κύριοι”, ακούστηκε η φωνή ενός στρατιώτη από το Κεντ της Αγγλίας. Η σιωπή έσπασε. Ένα εκατομμύριο στρατιώτες σε μέτωπο 800 χιλιομέτρων βγήκαν από τα χαρακώματα και προχώρησαν στη νεκρή ζώνη. Πέταξαν τα όπλα, έσφιξαν τα χέρια και εύχονταν ο ένας στον άλλο “Χαρούμενα Χριστούγεννα”. Καθένας στη γλώσσα του. Όμως εκείνη η ιδιόρρυθμη Βαβέλ δεν τους χώριζε πλέον- τους ένωνε. Αντάλλαξαν τα υποτυπώδη δώρα τους, τσιγάρα, σοκολάτες, λίγο κρυμμένο κονιάκ, κουμπιά από τις χλαίνες τους και έδωσαν ραντεβού για έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα Γερμανοί και Άγγλοι, συναντήθηκαν σ’ ένα ξέφωτο στην ουδέτερη ζώνη και άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μη φαντάζεστε τίποτα οργανωμένο. Τη θέση της μπάλας είχαν πάρει αλλού ένα τενεκεδάκι, ένας κάλυκας, κάλτσες δεμένες στρογγυλά. Γερμανοί και Άγγλοι χαίρονταν σαν μικρά παιδιά. Σφύριζαν, ζητωκραύγαζαν, χειροκροτούσαν.
Μια μικρή στιγμή μέσα στον Μεγάλο Πόλεμο, έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το σημείο συνάντησης του ανθρώπου με τον άνθρωπο πέρα από εθνικά σχήματα και στρατιωτικές επιδιώξεις. Εκείνη η ημέρα σημειώνεται πλέον με τον δηλωτικό τίτλο: “Christmas Day truce”, η Χριστουγεννιάτικη Ανακωχή! ήταν η πιο αυθόρμητη ανακωχή της παγκόσμιας ιστορίας, που έμελλε να κρατήσει μόλις 24 ώρες. Ένα ευχάριστο φωτεινό “διάλειμμα” μέσα στο σκοτάδι του πολέμου. Την επόμενη μέρα οι φίλοι έγιναν και πάλι εχθροί.
Διασκευή από: www.iefimerida.gr
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα