Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Ο «επί θύραις» πόλεμος με την Τουρκία και ο ιός SARS



του Ιωσήφ Λουκέρη*
Ήταν, αν δεν κάνω λάθος, πριν περίπου 15 χρόνια, όταν τα ΜΜΕ αποφάσισαν να θέσουν σε περίοπτη θέση στην βιτρίνα με την πραμάτεια τους μία ακόμα επιδημία, που «σίγουρα θα  έφτανε στο κόκκινο (κατά την αγαπημένη τους έκφραση) και θα εξελισσόταν σε πανδημία». Ήταν η σειρά του ιού SARS, μιας άτυπης πνευμονίας που χτύπησε την…. γειτονική μας Κίνα, να γεμίσει με αγωνία τους διοπτροφόρους οφθαλμούς του Νίκου Χατζηνικολάου και των συναδέλφων του! Αγωνία που σε λίγες ώρες είχε κατακλύσει τους πιστούς των δελτίων ειδήσεων (το 99,99% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή), με αποτέλεσμα η προ των πυλών ασθένεια  να γίνει το πρώτο θέμα της «καθημερινότητάς μας».
Για μήνες ολόκληρους τα κανάλια έκαναν χρυσές δουλειές με την τηλεθέασή τους «στο κόκκινο». Δείχνοντας ξανά και ξανά την ίδια κινέζα, καβάλα στο ίδιο μοτοποδήλατο, με το ίδιο σουτιέν στο πρόσωπο, δημιουργώντας πάνελ με ειδικούς και μη για το θέμα στους οποίους ενέσπειραν τον δήθεν πανικό τους και κυρίως μεταδίδοντας για το θέμα ρεπορτάζ με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, έφτιαξαν μια Ελλάδα – λοιμοκαθαρτήριο, με επιστημονικό διευθυντή το Νίκο Ευαγγελάτο!
Φυσικά, ένα χρόνο μετά, με την ύφεση της ασθένειας, αποκαλύφθηκε ότι ο ιός είχε δράσει μόνο στην γειτονική μας Κίνα και στον …. όμορο Καναδά και ότι η δυστυχής Κινέζα που έγινε διάσημη στην χώρα μας (αυτή και ο παλιός της στηθόδεσμος), μάλλον προφυλασσόταν από τα καυσαέρια του Πεκίνου.
Βεβαίως κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες για την ταλαιπωρία και κοροϊδία, που τόσο καιρό τους υπέβαλαν. Αλλά το χειρότερο ήταν ότι κανείς δεν απαίτησε μία συγνώμη, για όλο αυτό το σόου που παίχτηκε στην πλάτη μας!
Η αντίδρασή μας δεν ήταν παρά αυτή του ευγνώμονος τηλεθεατή, που του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει για  λίγο ενεργά σε κάποιο σήριαλ!
Σήμερα και ενώ ο ελληνικός λαός έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, για μια δεκαετία, από μια «κρίση» που φόρτωσε στην καμπούρα του το ευρωενωσίτικο καθεστώς με την αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ, τα κανάλια μπορούν ακόμα να «δουλεύουν ψιλό γαζί» τους Έλληνες πολίτες.

Το θέμα αυτή την φορά, που μετατρέπει τους εκφωνητές (ορθότερα «ξεφωνητές») των δελτίων ειδήσεων, από γιατρούς, δικαστές, πολιτικούς, κοινωνιολόγους κλπ σε γεωστρατηγικούς αναλυτές, οσονούπω δε και σε πολέμαρχους, είναι ο πόλεμος με την Τουρκία, που νάτος! πετιέται νάτος!…. τώρα, αύριο, μεθαύριο, την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, της Μισοσπορίτισσας,  του Αγίου Βαλεντίνου, ξεσπά!
Αίφνης, ο ελληνικός λαός – τηλεθεατής ξέχασε και το Μακεδονικό και τα οικονομικά του προβλήματα και την αξιολόγηση, ακόμα και τα δύο παιδιά που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και συζητά σε καφετέριες, στα ημίχρονα των αγώνων ποδοσφαίρου, στα κομμωτήρια και στις νυχούδες για τον άμεσο κίνδυνο της τουρκικής επίθεσης, που φυσικά…. «έχει φτάσει στο κόκκινο» μόνο και μόνο επειδή «ο Ερντογάν είναι τρελός».
Το θέμα του άρθρου αυτού, βέβαια, δεν είναι αν ο κίνδυνος του πολέμου με την Τουρκία είναι υπαρκτός. «Μακριά από εμάς» (άλλη αγαπημένη έκφραση των δημοσιογράφων αυτή) οι αναρμόδιες προβλέψεις και οι αλόγιστες προσμονές!
Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αυτής της χώρας προσλαμβάνουμε την «πληροφορία» του επικείμενου πολέμουΣε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για ένα ολόκληρο Έθνος, το δικό μας Έθνος, οι Έλληνες, υπνωτισμένοι για ακόμα μια φορά από τις τηλεοπτικές οθόνες, αρνούνται με περισσή ευκολία την ιδιότητα του πολίτη και κρατούν αυτή του τηλεθεατή!
Έτσι, αυτοί που μέχρι πρότινος δήλωναν ακραιφνείς ειρηνιστές, τώρα δηλώνουν έτοιμοι να «πέσουν με αλεξίπτωτα μες στην φωτιά» στο πρώτο παράγγελμα του Άρη (Πορτοσάλτε). Αυτοί που μέχρι τώρα οίκτιραν το ελληνικό κράτος για την κατάντια του, τώρα με βεβαιότητα μιλούν για τανκς κρυμμένα σε μυστηριώδη υπόγεια, έτοιμα να καταπιούν τον Ερντογάν στην παραμικρή του εναντίον μας κίνηση.
Και το γελοιωδέστερο όλων: Αυτοί που το 2015 ανόητα αναπαρήγαγαν το επιχείρημα των καναλιών ότι «αν φύγουμε από το ευρώ η Τουρκία θα μας κάνει πόλεμο», δεν κοκκινίζουν από ντροπή τώρα, που στις απειλές που δεχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση Α.Ε ποιεί την νήσσαν! Ίσως περιμένουν να κοκκινίσει πρώτα η κ. Στάη κάτω από το ελαφρότατο μακιγιάζ της.
Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ πολέμου καταστροφής, λοιπόν, γιατί η καταστροφή έχει ήδη επέλθει. Αμαχητί παραδώσαμε την σκέψη μας, την λογική μας, την ζωή μας την ίδια στην εμπορική τηλεόραση. Σε τέτοιο βαθμό, που είμαστε ικανοί, αν όλος ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στο Αφρίν ή οπουδήποτε αλλού και τα κανάλια μάς πουν ότι πέρασε τον Έβρο και δεχόμαστε επίθεση, εμείς να το πιστέψουμε και να καθίσουμε, πλήρεις πολεμικού μένους, να την απολαύσουμε στις τηλεοράσεις μας. Ή, ο μη γένοιτο, αν η Τουρκία μας αρχίσει στις κανονιές και τα κανάλια μας πουν ότι οι κρότοι οφείλονται σε στομαχικά προβλήματα του Ταγίπ, είμαστε ικανοί να κλείσουμε απλώς τις μύτες μας και να παραμείνουμε στους δέκτες μας, μέχρι να δούμε την Σία Κοσιώνη να παίρνει συνέντευξη από τον γοητευτικό Τούρκο φρούραρχο Αθηνών.
Στον πολιτικό στίβο έχουν ευτυχώς αναφανεί στα χρόνια της «κρίσης», αρκετά κόμματα που κάνουν λόγο για «πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο» και τα περισσότερα από αυτά έχουν ορθά και τίμια προτάγματα. Όμως το πραγματικά πατριωτικό, δημοκρατικό και ενωτικό κόμμα, το γνήσια και ανεπιτήδευτα ριζοσπαστικό θα είναι αυτό που η ιδρυτική του διακήρυξη θα περιέχει τρεις λέξεις: Κλείστε τις τηλεοράσεις!
*Ο Ιωσήφ Λουκέρης είναι συμβολαιογράφος στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα