Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Ας απαλλαγούμε από το βάρος της τελειομανίας!



Είστε προσανατολισμένοι στις λεπτομέρειες ή θέλετε το καλύτερο για τον εαυτό σας, είστε τελειομανής ή απλώς φιλόδοξοι; Η απάντηση έγκειται πρώτον στον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας και δεύτερον αν η ιδέα της τελειότητας είναι μια ιδεοληπτική σκέψη που δύσκολα θα την αφήσετε να φύγει ή πιθανότατα μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που έγινε σε μια προσπάθεια για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
To να είναι κάποιος φιλόδοξος σίγουρα είναι κάτι θετικό. Όλοι θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές στην ζωή μας, ακολουθώντας τον δρόμο της ευτυχίας και της επιτυχίας. Υπάρχουν όμως φορές που επιλέγουμε τρόπους που αποδεικνύονται επιβλαβείς και δυσπροσαρμοστικοί όταν ο στόχος που έχουμε θέσει είναι αόριστος. Όταν έχουμε ως στόχο αποκλειστικά την τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, τότε δημιουργούμε μια τεχνητή πίεση στον εαυτό μας.
Σε ένα απόσπασμα της η Anne Wilson Schaef, γράφει: “Η τελειομανία είναι αυτοκαταστροφή της ανώτατης τάξης.” Η αυτοκαταστροφή είναι μια ισχυρή επιλογή διατύπωσης που καθορίζει την ιδεοψυχαναγκαστική πλευρά της σκέψης. Ο τελειομανία μπορεί να επηρεάσει ανεξέλεγκτα την αυτοεκτίμησή σας, την εμπιστοσύνη σας και το κίνητρό σας να κάνετε περισσότερα. Εάν η πρώτη σας σκέψη όταν ξεκινάτε για παράδειγμα να γυμνάζεστε είναι να γίνετε με supermodel, τότε είναι πολύ πιθανόν να βιώνετε σκέψεις τελειομανίας. Ακόμα και τα supermodels δεν μοιάζουν με supermodels στην πραγματική ζωή. Εάν χάσετε βάρος, τρώτε υγιεινά , και όμως δεν μοιάζετε με μια διαφήμιση περιοδικών, σημαίνει ότι έχετε αποτύχει; Η τελειότητα είναι ένας “βαθύς ψίθυρος” στις ψυχές μας, που έχει έναν αρκετά ισχυρό χαρακτήρα επέμβασης στον τρόπο ζωής μας και στις προοπτικές μας.
Η τελειομανία είναι περισσότερο εμφανής σε τρεις περιοχές της ζωής μας.
Πρώτον, είμαστε τελειομανείς με το σώμα και το μυαλό μας. Κάθε διαφήμιση, κάθε πινακίδα θυμίζει ότι δεν είμαστε “σωστοί” με κάποιο τρόπο. Αναμένεται να πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερο σώμα, μακρύτερα, πιο κομψά μαλλιά, το δέρμα χωρίς ακμή και λευκά δόντια. Δεύτερον, είμαστε τελειομανείς στις σχέσεις και ιδιαίτερα στον στον ρόλο μας ως γονείς. Γινόμαστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά μας, δεν τους αφήνουμε τον χώρο και τον χρόνο να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους έτσι όπως επιθυμούν εκείνα.
Τι πρέπει να κάνουμε όταν η τελειομανία οδηγεί τις σκέψεις μας; Ας προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε, ξεκινώντας κάπως έτσι:
Ελέγξτε  τον εαυτό σας. Σκέφτεστε την τελειότητα όλη την ώρα; Τι γίνεται αν δεν φτάσετε στην τελειότητα; Θα είστε χαρούμενοι, υγιείς και ζωντανοί; Θα σας αγαπούν ακόμα άλλοι; Θα είστε ακόμα καλός; Αν καταλάβετε ότι οι σκέψεις μπορούν να έρθουν και να φύγουν, θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι οι σκέψεις τελειομανίας μπορεί να είναι επιβλαβείς και μπορούν να απελευθερωθούν. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι, ενώ πληρούνται τα πρότυπά σας, δεν είστε ενθουσιασμένοι με την τελειότητα. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και δεν συνδέονται άμεσα με την προσωπική ευτυχία.
Ας σταματήσετε να εστιάζετε στον εαυτό σας. Η υπερβολική εστίαση στον εαυτό μας μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια, η οποία με τη σειρά της αναπαράγει την τελειομανία. Αντί να εστιάζετε προς τα μέσα, απευθυνθείτε στην οικογένεια, τους φίλους και τους ξένους για να δείτε τι άλλο μπορεί να σας προσφέρει ο κόσμος. Πάρτε απόφαση ότι πρέπει να κάνετε πράγματα και για τους άλλους εκτός από τον εαυτό σας. Ο τελειομανία είναι χαρακτηριστικό που συνδέεται κατά κύριο λόγο με την συνεχή και επιβλαβή ενασχόληση με τον εαυτό μας. “Ανοίξτε” τον εαυτό σας.
Μια πιθανή αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ζωγραφίστε μια εικόνα, αν δεν βγει ωραία, γελάστε με τον εαυτό σας, μιλήστε με έναν ξένο ενώ είστε προετοιμασμένοι ότι αν σας αγνοεί, τουλάχιστον δοκιμάσατε! Η αποτυχία είναι ένα ζωτικό βήμα για να απαλλαγείτε από την τελειομανία επειδή μαθαίνετε ότι η αποτυχία δεν είναι τόσο άσχημη όσο σκεφτήκατε. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι διασκεδαστικό! Εάν προσπαθείτε πάντα να είστε τέλειοι, αυτό μπορεί να αποβεί περιοριστικό ως πράξη γιατί δεν δοκιμάζετε καθόλου τον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας.
Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε απόφαση ώστε να περιορίσετε τις ιδεοληπτικές σκέψεις και συμπεριφορές, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να έχετε θετικά αποτελέσματα.
Πηγή: goodtherapy.org
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα