Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Osho: Πώς να ελευθερωθείς από τον νου



Αν αφήσεις στον νου σου την απόλυτη ελευθερία να σκέφτεται, θα φοβηθείς και θα αναρωτιέσαι αν είσαι τρελός. Είναι όμως ουσιώδες να γνωρίσεις τι είναι κρυμμένο μέσα σου, προκειμένου να ελευθερωθείς από αυτό.

Η γνώση και η αναγνώριση είναι τα πρώτα βήματα για να ελευθερωθείς. Δεν μπορείς να κατακτήσεις έναν εχθρό που δεν τον γνωρίζεις καν. Ο κρυμμένος εχθρός, ο εχθρός που στέκεται πίσω σου, είναι πιο επικίνδυνος από τον εχθρό που στέκεται μπροστά σου, που τον αναγνωρίζεις.

Το πρώτο πράγμα είναι ότι εξαιτίας των περιορισμών και των αναστολών που έχουν επιβληθεί στον νου από όλες τις μεριές, δεν αφήνεις τον νου να εκφραστεί αυθόρμητα. Έχεις περιορίσει τον αυθορμητισμό του. Το κάθε τι έχει γίνει αφύσικο και ψεύτικο. Έχεις καλύψει το κάθε τι με πέπλα, φοράς ψεύτικα πρόσωπα και δεν επιτρέπεις ποτέ στον νου να εκφράζεται άμεσα.

Έτσι, το πρώτο πράγμα είναι να επιτρέψεις τουλάχιστον στον νου να εκφραστεί άμεσα, μπροστά σου, ώστε να εξοικειωθείς με το περιεχόμενο που έχεις κρύψει κι έχεις καταπιέσει. Ένα μεγάλο μέρος του νου έχει καταπιεστεί στο σκοτάδι. Ποτέ δεν το φωτίζεις. Εσύ ζεις στο μπαλκόνι του σπιτιού σου και μέσα υπάρχει σκοτάδι σε όλα τα δωμάτια και δεν ξέρεις πόσα έντομα κι αράχνες και φίδια και σκορπιοί είναι κρυμμένοι εκεί.

Είναι απολύτως ουσιώδες για τον αναζητητή να αφήσει αυτό το φόβο. Για να φέρεις μια επανάσταση στον νου και τις σκέψεις, το πρώτο πράγμα είναι να αφήσεις το φόβο, να είσαι έτοιμος να γνωρίσεις τον εαυτό σου χωρίς φόβο. Το δεύτερο πράγμα είναι να ξεφορτωθείς όλες τις λογοκρισίες και τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στον νου. Και του έχεις επιβάλλει πολλούς περιορισμούς.

Η παιδεία σου, η ηθική σου και ο πολιτισμός σου έχουν επιβάλει πολλούς περιορισμούς: "Μη σκέφτεσαι έτσι γι' αυτό. Μην αφήνεις τέτοιες σκέψεις να μπαίνουν στον νου σου. Αυτές είναι κακές σκέψεις!". Καταπιέζοντάς την, η σκέψη δεν φεύγει. Πηγαίνει ακόμα βαθύτερα μέσα σου, επειδή αυτό που καταπιέζεις έρχεται από μέσα, δεν έρχεται από κάπου έξω.

Είναι σαν να έρχεται μια πηγή από το βουνό και εμείς κλείνουμε το άνοιγμά της. Η πηγή δεν θα καταστραφεί, θα πάει βαθύτερα, αναζητώντας άλλους δρόμους για να βγει στην επιφάνεια. Και ενώ θα υπήρχε μόνο μια πηγή, τώρα υπάρχουν δέκα, επειδή το νερό θα προσπαθήσει να βρει άλλο άνοιγμα για να κυλήσει και θα χωριστεί σε δέκα πηγές. Και αν κλείσεις και τις δέκα αυτές πηγές, τότε θα εμφανιστούν εκατό πηγές.

Από την παιδική σου ηλικία, η βάση της εκπαίδευσής σου είναι ότι αν υπάρχει μια λανθασμένη σκέψη στον νου σου, καταπίεσέ τη. Αυτή η καταπιεσμένη σκέψη δεν καταστρέφεται, αλλά μπαίνει βαθύτερα μέσα στο ασυνείδητό σου.

Ο θυμός είναι λάθος, οπότε τον καταπιέζεις. Τότε απλώνεται μέσα σου ένα ρεύμα θυμού. Το σεξ είναι λάθος, η απληστία είναι λάθος, αυτό είναι λάθος, εκείνο είναι λάθος... Οτιδήποτε είναι λάθος το καταπιέζεις και στο τέλος βρίσκεις πως έχεις γίνει όλα αυτά που έχεις καταπιέσει. Για πόσο μπορείς να εμποδίζεις εκείνες τις πηγές, κλείνοντας το άνοιγμά τους;

*Από το βιβλίο "Ταξίδι προς τα μέσα", Osho, Εκδ. Ρέμπελ 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα