Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Απρόσμενες… πηγές σεξουαλικής ικανοποίησης

σεξ
Η σεξουαλική ικανοποίηση αυξάνει την ψυχική ικανοποίηση του ατόμου για την σχέση του, καθώς και την γενικότερη ευτυχία στην ζωή και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση στενών ερωτικών σχέσεων.
Αλλά μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι κάτι περισσότερο από τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής ή την επίτευξη οργασμού.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες “πηγές” σεξουαλικής ικανοποίησης, σύμφωνα με την ψυχολόγο Madeleine Fugère:
“Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ' εν τω ευ το πολύ”
Μπορεί να υποθέτετε διαισθητικά ότι τα άτομα με περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους θα έχουν επίσης πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, για τα μακροχρόνια ζευγάρια (ειδικά για τους άνδρες), ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων συνδέεται με λιγότερη σεξουαλική ικανοποίηση. Η μετάβαση από τον/την έναν/μία σύντροφο στον/στην επόμενο/η μπορεί να υποκινείται από την αναζήτηση μιας πιο ικανοποιητικής σεξουαλικής εμπειρίας ή, εναλλακτικά, η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων μπορεί να ανυψώσει τις προσδοκίες ενός ατόμου για την κάθε επόμενη “ικανοποιητική σεξουαλική συνεύρεση”. Ένα άλλο εκπληκτικό συμπέρασμα από αυτούς τους ερευνητές: Τα ζευγάρια σε πιο μακροχρόνιες σχέσεις αναφέρουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση από τα ζευγάρια σε σχέσεις πιο σύντομης χρονικής διάρκειας. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να δείχνουν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση αυξάνεται καθώς οι σχέσεις βαθαίνουν, ή απλά ότι τα σεξουαλικά ικανοποιημένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να έχουν πιο μακροχρόνιες σχέσεις από τα δυσαρεστημένα ζεύγη.
“Σου άρεσε;”

Κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο και ότι ο οργασμός σημαίνει αυτόματα ότι το άτομο ικανοποιήθηκε από την σεξουαλική συνεύρεση. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν το (σχεδόν) αντίθετο: Όταν νοιαζόμαστε περισσότερο για τη σεξουαλική εμπειρία του/της συντρόφου μας, νιώθουμε και οι ίδιοι περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση. Επίσης, όταν ο/η σύντροφός μας νιώθει καλά και... εκτός κρεβατοκάμαρας, βιώνουμε επίσης αυξημένη ικανοποίηση και... εντός αυτής. Τα άτομα που περιγράφουν τις δικές τους σεξουαλικά ικανοποιητικές εμπειρίες τείνουν να δηλώνουν ότι η αμοιβαία ευχαρίστηση είναι απαραίτητη για τα δικά τους συναισθήματα εκπλήρωσης. Το συχνό μη σεξουαλικό φιλί και η αγκαλιά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση.
Το “νευρωτικό” και το “ερωτικό” απέχουν πολύ περισσότερο από ένα “ν”
Έρευνες έχουν δείξει δεσμούς μεταξύ των χαρακτηριστικών προσωπικότητας των ζευγαριών και της σεξουαλικής τους ικανοποίησης. Όταν και τα δύο μέλη ενός ζευγαριού είναι χαμηλότερα στο χαρακτηριστικό του νευρωτισμού, βιώνουν και μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση. Περιέργως, οι άντρες που δεν δέχονται εύκολα τις “νέες εμπειρίες” και οι γυναίκες που είναι στο αντίθετο άκρο, αναφέρουν επίσης μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση, αν και οι επιδράσεις που σχετίζονται με τον νευρωτισμό είναι ισχυρότερες από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με αυτό το “άνοιγμα” σε νέες εμπειρίες.
Με δεδομένη τη σύνδεση μεταξύ νευρωτισμού και αγχωτικής προσκόλλησης στον/στην σύντροφο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με πιο αγχωμένο στυλ προσκόλλησης αναφέρουν μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα πιο αγχωτικά άτομα μπορεί να ανησυχούν για την απόρριψή τους από τους/τις συντρόφους τους ή ακόμη και να παραμελούν τις δικές τους σεξουαλικές ανάγκες προκειμένου να ευχαριστήσουν το άλλο άτομο. Αντίθετα, άτομα με μικρό άγχος προσκόλλησης βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση στις σχέσεις τους.
Συντροφικότητα και φεμινισμός
Ίσως η πιο απρόσμενη πηγή σεξουαλικής ικανοποίησης έρχεται από την στάση του ατόμου απέναντι στον φεμινισμό. Έρευνα του 2007 έδειξε ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, των οποίων οι σύντροφοι είναι ειλικρινά υπέρ του φεμινισμού αναφέρουν αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση καθώς και πιο σταθερές σχέσεις. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι φεμινιστές σύντροφοι είναι πιο “άνετοι” στη σεξουαλική επικοινωνία, ή ενδιαφέρονται περισσότερο για τις σεξουαλικές εμπειρίες των συντρόφων τους.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα