Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ο ενεργειακός πόλεμος. Η Ε.Ε. σε συναγερμό



Αλέξανδρος Καρακασίδης


Οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής φυσικού αερίου του κόσμου. Οι εγχώριες πηγές εφοδιασμού σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας της Βόρειας Θάλασσας είναι σε ραγδαία πτώση. 


Επιπλέον, τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκονται σε δραματική πτώση και το κράτος έχει, προφανώς, αποφασίσει να μην επενδύσει σε πιο δαπανηρά προγράμματα παραγωγής, αλλά να επικεντρωθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μόνο το 35% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται κυρίως από τη Ρωσία (40%), τη Νορβηγία (30%), την Αλγερία (13%) και 8% από το Κατάρ. 


Μέχρι το 2025, η ΕΕ αναμένεται να εισάγει πάνω από το 80% του φυσικού αερίου της.

Αυτός ο έλεγχος για το μέλλον της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ είναι το «βραβείο», όπως ο Ντικ Τσένι ανέφερε το 1999 στο Λονδίνο, σε ομιλία στο Ινστιτούτο Πετρελαίου.

Οι μόνες σημαντικές πηγές εισαγωγής σταθερής προμήθειας φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης της ΕΕ κατά τις επόμενες δεκαετίες, εκτός από τη Ρωσία είναι το Κατάρ και το Ιράν και με τις ΗΠΑ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από σχιστολιθικό φυσικό αέριο μια πολύ μακρινή προοπτική σε τρέχουσες χαμηλές τιμές.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει και η Ε.Ε. σύντομα θα απαντήσει "γιατί δεν έχει φτιάξει ακόμα δικό της αγωγό μεταφοράς"


* Σύντομα περισσότερα και όσα είναι απαραίτητα για δημοσιοποίηση.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα