Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ακόμα κι αν η σάρκα είναι αδύναμη, ο νους πρέπει συνέχεια να αντιστέκεται

Φωτογραφία του χρήστη Φίλοι του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα SRF διαλογισμός Κρίγια Γιόγκα η Αφύπνιση.

Ο Σρι Γιουκτέσβαρ (ο γκουρού του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα) ποτέ δεν απέφευγε τις γυναίκες, ούτε τις κατηγορούσε ότι ήταν η αιτία της «πτώσης του ανθρώπου». Τόνιζε ότι και οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πειρασμό από το αντίθετο φύλο. Κάποτε ρώτησα τον Δάσκαλο γιατί ένας αρχαίος άγιος είχε αποκαλέσει τις γυναίκες «πόρτα προς την κόλαση».
«Κάποιο κορίτσι πρέπει να τον παίδεψε πολύ όταν ήταν νεαρός», απάντησε καυστικά ο γκουρού μου. «Αλλιώς δεν θα είχε αποκηρύξει τις γυναίκες, αλλά κάποια ατέλεια στον αυτοέλεγχό του».
Αν κάποιος επισκέπτης τολμούσε να αναφέρει κάποια άσεμνη ιστορία στο ερημητήριο, ο Δάσκαλος τηρούσε σιωπή χωρίς να απαντήσει. «Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να συντρίβεται από την αισθησιακή διέγερση που προκαλεί ένα όμορφο πρόσωπο», έλεγε στους μαθητές. «Πώς μπορούν αυτοί που είναι σκλάβοι των αισθήσεων να απολαύσουν τον κόσμο? Δεν αντιλαμβάνονται τις λεπτοφυείς ομορφιές του καθώς σέρνονται στην αρχέγονη λάσπη. Όλες οι εκλεπτυσμένες ικανότητες διάκρισης χάνονται για τον άνθρωπο που διακατέχεται από το βασικό ένστικτο της λαγνείας».
Στους μαθητές που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αυταπάτη του σεξ, που προκαλείται από την αυταπάτη, ο Σρι Γιουκτέσβαρ έδινε συμβουλές με υπομονή και κατανόηση.
«Όπως η πείνα, και όχι η λαιμαργία, έχει έναν θεμιτό σκοπό, έτσι και το σεξουαλικό ένστικτο έχει εμφυτευτεί από τη Φύση μόνο για τη διαιώνιση των ειδών, όχι για να εξάπτονται ακόρεστοι πόθοι», έλεγε.
«Εξαλείψτε τις λανθασμένες επιθυμίες τώρα, αλλιώς θα παραμείνουν μαζί σας ακόμα και αφού το αστρικό σας σώμα χωριστεί από το υλικό του περίβλημα. Ακόμα κι αν η σάρκα είναι αδύναμη, ο νους πρέπει συνέχεια να αντιστέκεται. Αν ο πειρασμός σάς επιτίθεται με βάναυση δύναμη, ξεπεράστε τον με απρόσωπη ανάλυση και ακατανίκητη θέληση. Κάθε φυσικό πάθος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.
»Κρατάτε τις δυνάμεις σας. Γίνετε σαν τον μεγάλο ωκεανό, απορροφώντας ήσυχα όλες τις εκβολές των ποταμών των αισθήσεων. Οι πόθοι των αισθήσεων που ανανεώνονται καθημερινά απομυζούν την εσωτερική σας γαλήνη. Είναι σαν ανοίγματα μιας δεξαμενής που αφήνουν ζωτικά νερά να χάνονται στο έρημο έδαφος του υλισμού. Η δυνατή, διεγερτική παρόρμηση της λανθασμένης επιθυμίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ευτυχίας του ανθρώπου. Να περιφέρεστε στον κόσμο σαν λιοντάρια αυτοελέγχου. Μην αφήνετε τα βατράχια της αδυναμίας των αισθήσεων να σας κάνουν ό,τι θέλουν!».

 – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, από την Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα