Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Αρνητικά συναισθήματα: Ποιες είναι οι σωματικές τους επιπτώσεις;

Μια ματιά στο πώς όλα τα αρνητικά μας συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν σωματικά, καταστρέφοντας την υγεία μας.

Αρνητικά συναισθήματα: Ποιες είναι οι σωματικές τους επιπτώσεις;

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το πώς η σωματική και η ψυχική μας υγεία συνδέονται και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο είχαμε φανταστεί. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρόνιο στρες μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το σώμα μας, από μυϊκούς πόνους μέχρι αύξηση του κινδύνου για διαβήτη και πολλές ακόμα σοβαρές επιπλοκές.
Το στρες ίσως να είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, όταν μιλάμε για αρνητικά συναισθήματα. Ο φόβος, ο θυμός, η καταπίεση και ο κοινωνικός αποκλεισμός προκαλούν εξίσου μεγάλα προβλήματα για όλους μας σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο προβλημάτων για την υγεία μας. Κι αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα καλύτερα. Και αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους πιο εύκολους τρόπους να αποκτήσουμε περισσότερο έλεγχο πάνω στην ψυχική μας υγεία.

Εκφραζόμαστε συχνά

Το να εσωτερικεύουμε αυτά που νιώθουμε - είτε είναι καλά, είτε άσχημα συναισθήματα - ποτέ δεν πρόκειται να έχει καλή κατάληξη. Πόσο μάλλον, μια έρευνα του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απέδειξε πως το να μην εκφράζουμε τα συναισθήματά μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή ορισμένα είδη καρκίνων. Συνεπώς, δεν αρνούμαστε πλέον στον εαυτό μας την ανάγκη της έκφρασης.

Ψάχνουμε την ισορροπία

Το πανάρχαιο ρητό λέει “Παν μέτρον άριστον”, και έχει απόλυτο δίκιο. Φαίνεται να εφαρμόζεται σε κάθε πιθανή πτυχή της υγείας μας, από τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε, μέχρι και τον τρόπο ζωής μας, τις καθημερινές μας συνήθειες και τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας. Όταν αφήνουμε την ενέργεια του στρες, του φόβου, και κάθε άλλου αρνητικά φορτισμένου αισθήματος να βγει εκτός ελέγχου, οι επιπτώσεις σύντομα γίνονται ορατές—αϋπνία, ροπή προς την υπερφαγία, μυϊκοί πόνοι και σπασμοί, υπερκόπωση… Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να αποκτήσουμε ως συμμάχους διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, είτε μιλάμε για yoga, για ασκήσεις αναπνοής, ή για κάποιο χόμπι που μπορεί αποδεδειγμένα να μας βοηθήσει (όπως η δημιουργική απασχόληση με την τέχνη, το διάβασμα, κ.α.).

Φροντίζουμε το σώμα μας

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Υπάρχουν αναρίθμητες πλέον μελέτες που αποδεικνύουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει και την ψυχική μας υγεία, καταπολεμώντας το στρες και διατηρώντας το μυαλό μας δυνατό. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που στηρίζουν την άποψη ότι η γυμναστική πλέον μπορεί να… συνταγογραφείται σε ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας ως εξίσου αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας με τα διάφορα φάρμακα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

Ζητάμε βοήθεια

Στο τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να ζητήσουμε βοήθεια. Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα που το στίγμα των ψυχικών νοσημάτων εξακολουθεί να είναι ισχυρό, και η επιλογή να κατεδαφίσουμε αυτό το τείχος βρίσκεται στο χέρι μας. Από το να μιλήσουμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, μέχρι να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό για να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάστασή μας, κανένα απαρχαιωμένο στερεότυπο δεν πρέπει να μας σταματάει από το να φροντίζουμε την υγεία και την ζωή μας.
Τέλος, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι αυτές οι τεχνικές, όσο βοηθητικές κι αν μπορούν να είναι, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την διάγνωση ενός ειδικού, ή την ανάγκη χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, αν κριθεί αναγκαία.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα