Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η τουρκική οικονομία καταρρέει

128

Η πτώση της ισοτιμίας της λίρας συνεχίζεται, έχοντας ουσιαστικά επιταχυνθεί από την απόπειρα του πραξικοπήματος το καλοκαίρι – ειδικά σήμερα, όπου έχασε το 2% της αξίας της απέναντι στο δολάριο. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 5%, στα συνολικά 23% εντός των τελευταίων δώδεκα μηνών (γράφημα) – προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη χώρα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και ειδικά από αυτές της ενέργειας.
125
.
Οι βασικές αιτίες είναι οι γνωστές – όπως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς επίσης η πιθανότητα νέων υποτιμήσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας από τις εταιρείες αξιολόγησης.
Ήδη η Moody’s, μετά την Fitch, κατέταξε τη χώρα στην κατηγορία «σκουπίδια» (Junk), προειδοποιώντας για την πολύ κακή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος – η οποία επιδεινώνεται από το συνδυασμό του υψηλού πληθωρισμού, της υποτίμησης του νομίσματος, τις εκροές συναλλάγματος, καθώς επίσης από τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τις επόμενες υποτιμήσεις, όπως φαίνεται από τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (γράφημα) – σύμφωνα με τις οποίες αυξήθηκε το κόστος δανεισμού της Τουρκίας στο 11,15%.

126
.
Ολοκληρώνοντας, ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγει η χώρα την περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος της είναι η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την κεντρική της τράπεζα – κάτι που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική δυνατότητα, στην επιβολή ελέγχων όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση των χρημάτων, οι οποίοι (έλεγχοι) ασφαλώς δεν αποκλείονται.
Εν τούτοις, η κυβέρνηση της δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αύξηση των επιτοκίων, επειδή θα προκαλούσε επιβράδυνση στην οικονομική της ανάπτυξη – οπότε σύντομα θα δούμε την ισοτιμία της λίρας ως προς το δολάριο στο 1:3,90 (υπενθυμίζοντας πως η νέα λίρα υιοθετήθηκε στο 1:1 λίγο μετά την εισβολή του ΔΝΤ – άρθρο).


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα