Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Η Κοιλάδα των Ναών


Ιταλία
Σταθείτε ανάμεσα στα ερείπια κιόνων και αγαλμάτων που βρίσκονται πάνω από τις ηλιόλουστες ακτές τής Ν. Σικελίας και νιώστε την ισχύ τής Μεγάλης Ελλάδας.
Αιώνες πριν την άνοδο τής Ρώμης την ππερίοδο τής Αυτοκρατορίας οι Έλληνες που όργωναν τίς θάλασσες έλεγχαν ένα μεγάλο μέρος τής ανατολικής Μεσογείου, ιδρύοντας αποικίες στη Ν. Ιταλία και στη Σικελία. 
Στο Αγκριτζέντο (αρχαίος Ακράγαντας), στις Ν.Δ ακτές τής Σικελίας, τα ερείπια των ναών ακόμα δεσπόζουν στο λόφο, με την κρυστάλλινη θάλασσα να αστράφτει στο βάθος. 
Οι ναοί, οι οποίοι είχαν χτιστεί στη σειρά πάνω στη βουνοκορφή, βλέπουν όλοι προς την ανατολή και ήταν ευθυγραμμισμένοι ώστε ο ανατέλλων ήλιος να πέφτει πάνω στο άγαλμα τού θεού που στέγαζε ο καθένας. 

Τα ονόματα Δίας, Ηρακλής και Δήμητρα μπορεί να έχουν περάσει σήμερα στη σφαίρα τού μύθου, ωστόσο,μπαίνοντας στα ιερά που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν τους, είναι ολοφάνερη η δύναμη που ασκούσαν αυτές οι θεότητες στους πιστούς. 
Η αρχιτεκτονική δεξιότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια των Ελλήνων τεχνιτών τής πέτρας – οι οποίοι τον 5ο και τον 6ο αιώνα π.Χ σκάλισαν τούς περίτεχνους δωρικούς κίονες και φιλοτέχνησαν τεράστια αγάλματα – είναι εμφανείς παντού. 
Ένας λαβύρινθος από κατακόμβες καταδεικνύει τη σύνδεση τού αρχαιολογικού χώρου με τον χριστιανισμό. 
Χάρη στην αναστήλωση που έκαναν οι αρχαιολόγοι τον 19ο και στις αρχές τού 20ου αιώνα αποκαταστήθηκε αυτός ο τόποις περισυλλογής, όπου έχει κανείς την αίσθηση ότι ακούει προσευχές και ύμνους.
Ο Ναός τής Ομόνοιας (φωτό 1) είναι από τους ωραιότερους ελληνικούς ναούς στην περιοχή τής Μεσογείου. Το ότι δεν καταστράφηκε οφείλεται εν μέρει στο ότι μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία το 597μ.Χ. 
Οι χριστιανικές κατακόμβες, που δημιουργήθηκαν μέσα στις βραχώδεις ακτές, βρίσκονται εκεί κοντά.
Ένα μεγάλο μέρος τού Ναού τής Ήρας (φωτό 2) που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ, έχει παραμείνει άθικτο κι έχει θέα σ’ όλη τη Μεσόγειο.

Ο Ναός τού Ολυμπίου Διός (φωτό3), ο οποίος χτίστηκε σε ανάμνηση τής νίκης στη μάχη τής Ιμέρας το 480 π.Χ, πιστεύεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος ναός δωρικού ρυθμού στον κόσμο.

Στο τέλος τής επίσκεψής σας ρίξτε μιά ματιά στούς ναούς με το φως τού δειλινού, καθώς αρχίζει να τους τυλίγει το σκοτάδι . . . . 

(τής Αρετής Μαρκέλλου)

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα