Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΜΥΘΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΡΙ ΜΥΘΩΝ


Ένα μύθο θα σας πω….που τον μάθατε παιδιά….ήταν κάποιος μια φοράααα…..που σας έγραφε λόγια… πάρα πολλά….!
Αλήθεια… τι είναι μύθος;
Ο μύθος λοιπόν… είναι μία αλληγορική διήγηση, που συνήθως αφορά πρόσωπα, καταστάσεις, πράξεις που συνέβησαν κάπου…. κάποτε…. σε αόριστο χρόνο. Ο χώρος και ο χρόνος είναι αρκετά απροσδιόριστοι. Θυμίζουν ακριβώς τον τρόπο, που όλα τα παραμύθια ξεκινάνε…. «μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν τόπο μακρινό…»…. αλλά όμως δεν είναι παραμύθι… ο μύθος… δηλαδή μια φαντασίωση… όπως εκείνη του παραμυθιού… που μας ταξιδεύει… γενικά και αόριστα και ψεύτικους αλλοπαρμένους κόσμους. Και φυσικά δεν απορρίπτω το παραμύθι… αλλά όμως μπορεί να γίνει «επικίνδυνο»… εάν ζούμε διαρκώς μέσα σε αυτό… διότι χάνουμε την επαφή μας… με την πραγματικότητα που βιώνουμε.
Η Μυθολογία συγκεκριμένα… είναι ένα σύστημα από διάφορους συνήθως αλληγορικούς μύθους, οι οποίοι τελικά συνδέονται αναμεταξύ τους και μας εξηγούν όλα τα μυστήρια του Σύμπαντος Κόσμου, των Ολύμπιων θεών και των ανθρώπων και αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, τις μυθολογίες των υπόλοιπων πολιτισμών… που διαφέρουν μεταξύ τους…. αλλά έχουν όμως και κοινά σημεία. Εάν κάνουμε μία συγκριτική μελέτη των διάφορων μύθων, θα δούμε ότι υπάρχουν αρκετά κοινά μυθικά μοτίβα, που συναντώνται σχεδόν σε όλες τις μυθολογίες του κόσμου και κάτω από διαφορετικές μορφές. Αυτά λοιπόν τα κοινά μοτίβα, μας θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο… τα «Αρχέτυπα του Συλλογικού Ασυνειδήτου της Ανθρωπότητας».
Οι Μύθοι είναι κάποιες διδακτικές διηγήσεις, που κρύβουν και εμπεριέχουν πολλά από τα μυστικά, τους νόμους, αλλά και μυστήρια του Σύμπαντος Κόσμου, του ανθρώπου γενικότερα… αλλά και της ίδια μας της ψυχής. Βάζοντας μία θεϊκή μάσκα… μπορείς να μεταφέρεις στα μυαλά των ανθρώπων… για ότι έχει υπάρξει στις πίσω εποχές… και να τα μεταβιβάσεις από την αόρατη πλευρά του κόσμου… στην ορατή… για να τα αντιληφθεί ο καθένας… με το δικό του τρόπο.


Εδώ μπορώ να σας αναφέρω τη δική μου επαφή με τους μύθους… που λόγου του δασκάλου μου στο Δημοτικό σχολείο… και της εμμονής του περί του Χριστιανισμού γενικότερα… παρότι που ήταν καλός δάσκαλος… αλλά πολύ αυστηρός… μας είχε αποκλείσει από τη μυθολογία… αφού πέρασε μέσα στο μυαλό μας… και σε αυτή τη τρυφερή ηλικία… ότι όλα αυτά είναι ψέματα και παραμύθια…! κι έτσι μας απέτρεψε και ειδικά εμένα… στο να διαβάζω μύθους.

Παρότι είχα πνευματικές αναζητήσεις και διάβαζα πολλά και ποικίλα βιβλία, πολλών επιστημών… κι ενώ είχα διαβάσει και όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία… έβλεπα ότι κάτι δεν κολλούσε… κι αυτό γινόταν από μικρή ηλικία των 13 χρονών και μετά. Έφτασα δυστυχώς στην ηλικία των 25 ετών…. όπου για πρώτη φορά κατά τύχη πέφτουν στα χέρια μου… βιβλία της Μυθολογίας… τα οποία έως εκείνη την εποχή τα προσπερνούσα… κι ενώ τα θεωρούσα ασήμαντα και τα είχα περιφρονήσει… τελικά αρχίζω να κάνω την πρώτη ανάγνωση ενός μύθου…. και παθαίνω σοκ… όταν πλέον αντιλαμβάνομαι… ότι οι Μύθοι…. μας κρύβουν μυστικά και αλήθειες… που χρειάζονται μία άλλη οπτική γωνία… ή εάν θέλετε μία δεύτερη σκέψη… για να ανακαλύψεις τους θησαυρούς. Για μένα ήταν το καλύτερο δώρο… που είχα λάβει έως τότε… και το πήρα μόνος μου… χωρίς να ρωτήσω κανέναν κι άρχισα να μελετώ τους μύθους και να έρχεται άπλετο φως μέσα μου… ψάχνοντας συγχρόνως και τον εαυτό μου.
ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ….ΚΑΙ ΕΙΔΑ… ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ ΤΗ ΖΩΗ.
Αυτό το καταθέτω… για να σας υποδείξω… ότι ψάχνοντας πας στην πόλη… είτε ρωτώντας, είτε μελετώντας… είτε σκεπτόμενος… είτε βάζοντας το μυαλό σου διαρκώς να δουλεύει…. ή να αμφισβητήσει τα όσα ήξερες ή νομίζεις ότι ήξερες για τη ζωή σου…. έως εκείνη την ώρα. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να αποτινάξεις …το δέρμα του φιδιού από πάνω σου… διότι σε κάθε χώρα σε έχουν εμποτίσει με τη ανάλογη θρησκεία…. και στη χώρα μας με την καπηλεία του Χριστιανισμού… να έχεις εγκλωβιστεί σε ένα χώρο και να αναπαράγεις στην ουσία συνεχώς ανοησίες, χωρίς να ξέρεις ακριβώς το τι σου γίνεται… αλλά να λες συνεχώς …πιστεύω…πιστεύω…πιστεύω…. και έτσι να σε ακινητοποιούν συνεχώς και να παραμένεις στο ίδιο σημείο. Αυτό που κάμουν όλες οι θρησκείες… είναι έγκλημα…. διότι δεν σε αφήνουν ελεύθερο να σκεφτείς… αλλά και να αποφασίσεις το τι θέλεις… γι’ αυτό και βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο φανατισμό από αρκετούς… που μόλις κάποιος τους αμφισβητήσει όλα αυτά που εκείνοι πιστεύουν… αρχίζουν τις ύβρεις και όλα τα σχετικά… διότι οι ίδιοι ακόμη και όταν υπάρχει η πιθανότητα στο μυαλό τους…. κάτι να καταλάβουν… το απεμπολούν γιατί…. στην ουσία έχουν καταλάβει ότι έχουν πιαστεί κορόϊδια… και δεν θέλουν να το παραδεχτούν… αλλά και δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Είμαι ο καλός Κύριος ή Κυρία…. που έχω πίστη στο Θεό… και να οι μεγάλοι σταυροί κλπ κλπ και δυστυχώς πολλοί από αυτούς… εάν τους ζορίσεις… θα δείτε ένα άλλο φριχτό πρόσωπο να βγαίνει προς τα έξω… που θα σε τρομάξει… παρότι το παίζουν καλοί και άγιοι… στην αρχή.
Για να γυρίσω πίσω στο θέμα μας… οι μύθοι και ειδικά οι Ελληνικοί Μύθοι είναι ενδείξεις των βαθύτερων πνευματικών μας δυνατοτήτων και αναζητήσεων, που είναι ικανές να μας οδηγήσουν στην ευχαρίστηση, στη φώτιση, αλλά ακόμη και στην έκσταση. Διότι ακριβώς οι Ελληνικοί μύθοι διεισδύουν πολύ βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή μας και μας σιγοψιθυρίζουν στο αυτί μας…. τις αιώνιες αλήθειες και τα ανώτερα ιδανικά… που είναι διαχρονικά. Εάν κάποιος ή κάποια δεν ανακαλύψει μόνος του ή μόνη της… αυτό το μεγαλείο… όσα και να διαβάσει… όσα και να γράψω εγώ εδώ μέσα… σε αυτό το άρθρο… δεν θα μπορέσει ποτέ να λάβει το δώρο της ζωής… την έκπληξη της χαράς. Αυτά τα μυστικά των μύθων… που είναι πολύ φανερά και μπροστά μας… αλλά που συγχρόνως εντέχνως κρύβονται… είναι τα ζωντανά σπέρματα της αλήθειας, που μπορούν να γονιμοποιήσουν κατάλληλα κάθε προετοιμασμένο ανθρώπινο μυαλό, όπου μπορεί να καρποφορήσει εξωτικούς καρπούς και αφάνταστα πλούσιες γνώσεις. Διότι έχουν μία διεισδυτική ικανότητα και μπορούν να μας οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση των μεγάλων αληθειών, καθώς επίσης και στη συνειδητοποίηση του ίδιου μας του Εαυτού. Έτσι θα έλεγα... ότι είναι φορείς υψηλών αληθειών… που είναι έτσι σοφά πλασμένοι… ώστε εάν χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα αρχέτυπα και με τους ανάλογους συμβολισμούς, θα σε οδηγήσουν στις ανώτερες συνειδησιακές καταστάσεις του Ανώτερου Νου.
Ο Μύθος λοιπόν…. είναι μία διαδικασία προσέγγισης της πνευματικής ή ψυχολογικής ανθρώπινης πραγματικότητας. Ο Μύθος είναι μία αληθινή, μια Ιερή Ιστορία, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και συγχρόνως μια πραγματικότητα που συνέβη στην αρχή των χρόνων, στη διάσταση των πρωταρχικών προελεύσεων ενός κόσμου, μιας φυλής, μιας κατάστασης, ενός όντος, είτε είναι άνθρωπος, είτε ζώο, είτε φυτό. Για να καταλάβουμε ακριβώς… το τι σημαίνει μύθος… είναι το ότι ο μύθος… καταφέρνει και βρίσκεται σε μία διάσταση… πιο πέρα από τον ανθρώπινο και γήινο χρόνο. Αυτός ο χρόνος ρυθμίζει τον κόσμο του «Υπάρχειν». Ο Μύθος βρίσκεται στον κόσμο του «Είναι», πέρα από κάθε συγκεκριμένη ύπαρξη και υλοποίηση στις ορατές και ιστορικές διαστάσεις της καθημερινής ανθρώπινης ζωής. Ο Μύθος έτσι αποτελεί ένα πρότυπο της πραγματικότητας, ένα Ιδανικό Πρότυπο ή μοντέλο θείας προέλευσης, που μας εξηγεί μία ιερή, ανώτερη πραγματικότητα, τη δομή της και το πώς και το γιατί ήρθε σε ύπαρξη.
Οι μύθοι γνωρίζουμε ότι συνδέονταν άμεσα με τις μυητικές διαδικασίες στην αρχαιότητα…. τις λεγόμενες μυήσεις στα Αρχαία Ελληνικά Μυστήρια, που περιείχαν ανθρωπομορφικές αναπαραστάσεις της λειτουργίας του πνευματικού κόσμου και των νόμων του. Έτσι συνέπαιρναν τη φαντασία του κάθε εκστασιασμένου μυημένου και τον βοηθούσαν ώστε να απαλλαγεί από τις ατέλειες και τις δυσαρμονίες του γήινου εαυτού του. Έτσι κάτω από το φως της πανσελήνου και το χαιρετισμό των σπινθηροβόλων αστεριών, ο μυημένος έβλεπε να ζωντανεύουν μέσα του ο Ορφέας. Έτσι η θυσία του Ορφέα αποκτούσε τότε άλλο νόημα γι’ αυτόν και αναγνώριζε στο πρόσωπο του ήρωα… τις λειτουργίες… του ίδιου του… του εαυτού. Γινόταν δηλαδή… γνώστης και κυβερνήτης της ύπαρξης του κι όταν ξαναγύριζε στον καθημερινό κόσμο, είχε μία αίσθηση ευθύνης και μία φλόγα δημιουργικότητας.
Ο Μύθος είναι σαν το φανάρι… το Φως εκείνο… που κινείται από ένα αόρατο χέρι… μια σκιά επάνω στον τοίχο… της Ιστορίας…. και αποτελεί τη Μυθολογία. Πολλές φορές ένας Μύθος όπως γνωρίζουμε πλέον…. επαληθεύεται ακριβώς και ιστορικά όπως π.χ. η ανακάλυψη της Τροίας από τον Σλήμαν…. χάρη στους υπαινιγμούς του Ομήρου. Έτσι εάν η Μυθολογία μας… είναι η Μυθοϊστορία μας και έχει κάποια σχέση με την δική μας Ιστορία… αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχόλησε έως τώρα αρκετούς και πολλούς μελετητές…. δηλαδή… κατά πόσο οι μύθοι αναφέρονται και περιγράφουν γεγονότα μόνο συμβολικά, τα οποία συνέβησαν κάπου κάποτε ή ουσιαστικά μεταφέρουν τη μνήμη πραγματικά ιστορικών γεγονότων, που συνέβησαν σε συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, που όμως είναι τόσο μακριά χρονικά από τη δική μας, ώστε μόνο μέσα από μύθους και προφορικές παραδόσεις… θα μπορούσαν να επιβιώσουν… σαν μια ανάμνηση στη μνήμη μας, ως ανθρωπότητα.
Αν προσπαθήσουμε να ορίσουμε την ιστορία και τη μυθολογία και να τις διαχωρίσουμε, θα πούμε ότι στην πρώτη ανήκουν τα αντικειμενικά γεγονότα στη μεγαλύτερη τους ακρίβεια, ενώ στη δεύτερη ανήκουν οι ψυχολογικές και συμβολικές αντιλήψεις, οι οποίες ενυπάρχουν σ’ αυτά τα γεγονότα. Οφείλω να κάνω τον διαχωρισμό και να γράψω ότι η Ιστορία είναι αυστηρά χρονολογική…. ενώ η Μυθολογία όχι. Η Ιστορία είναι η πορεία προς τα Αρχέτυπα, ενώ η Μυθολογία είναι αυτή που εμπεριέχει και ενσαρκώνει τα Αρχέτυπα. Στην πραγματικότητα όμως και οι δύο συσχετίζονται αναμεταξύ τους και υποστηρίζονται αμοιβαία. Μία μυθολογική έννοια κρατά την ίδια συμβολική πραγματικότητα, ακόμη κι αν ενυπάρχει σε εκατό διαφορετικά ιστορικά γεγονότα… π.χ. ο παγκόσμιος κατακλυσμός… είναι ένας Μύθος που εκδηλώθηκε σε διαφορετικές εποχές και τόπους ως γεγονός, όπως πλημμύρες ή θαλάσσιοι σεισμοί. Οι Μύθοι λοιπόν είναι ψυχολογικές και συμβολικές Αλήθειες και επιπλέον ιστορικές. Αυτές οι αλήθειες δονούν σε διαφορετικά επίπεδα συνείδησης κι έτσι οι Μύθοι εκφράζουν και ανταποκρίνονται σε πνευματικές, διανοητικές, ψυχολογικές και ιστορικές πραγματικότητες. Δεν είναι ιστορικό ένα γεγονός… το οποίο μετά μυθοποιούμε.
Διαβάζοντας λοιπόν μύθους… ανακάλυψα και κώδικες. Οι μυστικοί κώδικες των Μύθων εμπεριέχουν πολλές αλήθειες… κρυμμένες κάτω από τα σύμβολα, τις αλληγορίες, τις μεταφορές και εμφανίζεται η ανάγκη της αποκρυπτογράφησής τους, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό το νόημά τους. Είναι σαν πόρτες… που είναι μπροστά μας κλειδωμένες και οι μύθοι, για να ανοίξουν είναι τα ειδικά εκείνα κλειδιά… οι κώδικες της αποκάλυψης… για να εισχωρήσεις μέσα στο νόημα. Το εύρημα του κλειδιού… είναι το μεγαλείο…. για τον καθένα μας… που θα καταφέρει να εισχωρήσει μέσα… διότι ο καθείς… μπαίνει μόνος του μέσα… κάθε φορά… και καταλαβαίνει …ότι είναι μόνος του… χωρίς να χρειάζονται αποδείξεις. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να βρούνε τα κλειδιά και αναρωτιούνται …το ποιοι μπορεί να είναι οι κώδικες εκείνοι της αποκρυπτογράφησης των μύθων, οι Αλήθειες εκείνες που έχουν κωδικοποιηθεί επακριβώς μέσα στους Μύθους και πως είναι δυνατό να αποσυμβολιστούνε μέσω των συγκεκριμένων λεγόμενων Κλειδιών Ερμηνείας;
Σύμφωνα λοιπόν με την Ερμητική Παράδοση, είναι επτά τα σημεία εκείνα….που μας επιτρέπουν να κάνουμε την αποκρυπτογράφηση των Μύθων… χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολη η πραγμάτωση του έργου αυτού…. διότι άλλο πράγμα είναι η γνώση της ύπαρξης των Κλειδιών Ερμηνείας και άλλο η κατοχή και η σωστή χρήση τους.
Τα κλειδιά-κλείδες ερμηνείας είναι τα παρακάτω:
1. Η Μεταφυσική ερμηνεία… δηλαδή οι χαρακτήρες του Όντος.
2. Η αριθμητική ερμηνεία… δηλαδή η εξέλιξη των Ιδεών-Αριθμών.
3. Η Γεωμετρική ερμηνεία… δηλαδή οργάνωση των Μορφών.
4. Η Αστρολογική ερμηνεία… δηλαδή οι αλληλεπιδράσεις του Μακρόκοσμου ή Μικρόκοσμου.
5. Η Αλχημική ερμηνεία δηλαδή… οι σχέσεις της επιθυμίας των Στοιχείων… για ένωση.
6. Η Βιολογική ερμηνεία δηλαδή… οι κλιμακώσεις της Ζωής.
7. Η Φιλολογική ερμηνεία δηλαδή… οι σημειωτικές και συμβολικές μορφές των Ιδεών.
Εάν κάποιος ερευνήσει τους μύθους… θα ανακαλύψει ότι περιέχει αλήθειες που συσχετίζονται μ’ ένα ή περισσότερα κλειδιά. Γι’ αυτό μπορεί να εμφανιστούν διάφορες ερμηνείες, οι οποίες δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους, αλλά απλά χρησιμοποιούν διαφορετικό κλειδί ερμηνείας… σαν τρόπο προσέγγισης του Μύθου… οπότε όλο το νόημα του Μύθου θα συσχετίζεται με τη σύνθεση των ερμηνειών, που προέρχονται από τα επιμέρους κλειδιά. Οι Μύθοι λοιπόν… περιέχουν αλήθειες…. και περιέχουν κωδικοποιημένες γνώσεις, διδασκαλίες και μηνύματα… που μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.
Τι περιμένετε λοιπόν;
Ανοίξτε την ψυχή σας και διαβάστε και ξαναδιαβάστε τους Μύθους. Η δύναμη των Μύθων…. θα σας δώσει την τροφή και θα σας οδηγήσει στην ανακάλυψη του πραγματικού σας Εαυτού… μέσα από το δρόμο που οι μύθοι μας υποδεικνύουν και χαράζουν το δρόμο… στο ταξίδι της διάστασης του Μυθικού…. να γίνει ένα ταξίδι… στη διάσταση του πραγματικού… και του Αληθινού.
ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ
ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα