Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Πάλι τα Κανονίζουν οι Τούρκοι - Αφήνουν τους Ρώσους και Τάζουν στους Αμερικανούς - Τα Δίνουν Όλα για να Μπούνε στην Μοσούλη ...

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος 

 
OI ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΔ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η απόφαση για έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσης της Μοσούλης από τον ISIS, με συμμετοχή του Ιρακινού στρατού και των μελών της εθνικής αστυνομίας, που σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ιράκ, ΑλΑμπάντι, αποκλειστικά θα εισβάλουν στην πόλη, αλλά και την βοήθεια των Μονάδων Κινητοποίησης του λαού, αλλά και παραστρατιωτικών δυνάμεων Σιιτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και Σουνίτες, Χριστιανοί και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, όπως και περιφερειακή ενίσχυση από τους Κούρδους Πεσμεργκα, φαίνεται δεν άρεσε καθόλου στους Τούρκους οι οποίοι επέμεναν με θρασύτητα να πάρουν μέρος στην επιχείρηση με τους 3000 σουνίτες που έχουν εκπαιδεύσει στη βάση Bashiqa, ανατολικά της Μοσούλης και μάλιστα ζητούν επίμονα, μετά την απελευθέρωση να μείνουν εκεί ως αστυνομική δύναμη. Δηλαδή ενώ ο Ιρακινός Πρωθυπουργός επίσημα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θεωρεί τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα του παράνομες και δυνάμεις κατοχής, εναντίον των οποίων θα αγωνιστεί για την απελευθέρωση της χώρας του, όπως κάνει και για τον ISIS, οι Τούρκοι επιμένουν να πάρουν μέρος στην επιχείρηση και μάλιστα ο Τούρκος αρχηγός ενόπλων δυνάμεων Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, επισκέφθηκε τον ομόλογο του στην Ουάσιγκτων Στρατηγό Τζο Ντάνφορντ ειδικά για αυτό τον σκοπό. Δεν ξέρουμε ακόμα τι του έταξε προκειμένου να πετύχει αυτό τον σκοπό του ο Τούρκος απεσταλμένος του Ερντογάν, πάντως είναι σίγουρο ότι κάποιο από τα ανταλλάγματα θα αφορά την συνεργασία με την Ρωσία. Σιγά μη μένανε πιστοί οι Τούρκοι στον Πούτιν και φυσικά έπεται και συνέχεια.

Έτσι, η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης έχει ξεκινήσει ενώ σε ανακοίνωση του ο αλΑμπάντι ανέφερε ότι "Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη αυτών των ηρωικών επιχειρήσεων, που στόχο έχουν να σας απελευθερώσουν από την αγριότητα και την τρομοκρατία του ISIS. Με τη θέληση του Θεού, θα συναντηθούμε σύντομα στο έδαφος της Μοσούλης, όπου όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την ελευθερία".

Ταυτόχρονα συντονισμένη επιχείρηση εξαπολύουν από το πρωί, και οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά, στην περιοχή Καζίρ, ανατολικά της Μοσούλης. Όπως τόνισε ο διοικητής τους, η επιχείρηση διεξάγεται σε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και 4.000 μαχητές στοχεύουν στην απελευθέρωση των κατεχόμενων χωριών στα περίχωρα της Μοσούλης.

Στο πλευρό του Ιράκ, στη δύσκολη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ ΜακΓκουρκ, να εύχεται μέσω Twitter «κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση».

Η επικράτηση επί του ISIS στη Μοσούλη, την πρωτεύουσα του αυτοανακυρηχθέντος χαλιφάτου στο Ιράκ, θα είναι μια τεράστια νίκη για την κυβέρνηση της χώρας που αγωνίζεται για να ενισχύσει την αξιοπιστία της και να αποδείξει την στρατιωτική της κυριαρχία, βάζοντας τέλος στην εδαφική κυριαρχία των τζιχαντιστών στον πλούσιο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα βορρά του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή οι Αρχηγοί ΕΔ, ΗΠΑ και Τουρκίας συζητήσανε επί περίπου δύο ώρες το θέμα των επιχειρήσεων στην Συρία και την Μοσούλη. Είναι σημαντικό επίσης ότι μετά από όλα αυτά ο Ρώσος Πρόεδρος σύμφωνα με Ρωσικές πηγές, αναφέρει ότι θα πρέπει να προσέξουν όλοι πάρα πολύ κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων και δεν θα ανεχθεί καμία κίνηση κατά του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, ενώ επεσήμανε την προσοχή που θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των αμάχων.

Θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία, διαπιστώνεται δηλαδή μια προσπάθεια προσέγγισης των ΗΠΑ από την Τουρκία, ώστε να έχει ρόλο στο Ιράκ, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις Αμπάντι. Για αντάλλαγμα είναι προφανές ότι θα θολώσουν την φιλορωσική τους συμπεριφορά. Βέβαια η Μοσούλη δύσκολα ή εύκολα θα απελευθερωθεί από τον ISIS αλλά η συνέχεια φαντάζει ακόμα πιο πολύπλοκη και δύσκολη ειδικά αν ανεχθούν ΗΠΑ και Ρωσία για άλλη μια φορά τα Τουρκικά καμώματα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα