Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Κάνε κάτι ..τρελό!


kane kati treloτου Γιάννη Α. Αραχωβίτη
Πολλές φορές είμαστε τόσο "καλουπωμένοι" μέσα στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας, που δεν τολμάμε να ξεμυτίσουμε ούτε για αστείο.
Με αποτέλεσμα να κάνουμε, να λέμε και να σκεφτόμαστε τα ίδια και τα ίδια με τον ίδιο τρόπο.
Έτσι όμως χάνουμε σπάνιες ευκαιρίες και διαφορετικούς προορισμούς.
Υπάρχουν χιλιάδες μονοπάτια προς την κορυφή του λόφου. Μη γίνεστε εραστής του ενός, σκλάβος της συνήθειας και αρνητής του διαφορετικού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μεγαλύτερο μέρος των πράξεών μας (περίπου το 90 %) εκδηλώνεται χωρίς συνειδητή σκέψη. Είναι εκδήλωση του προγραμματισμού που έχουμε. Λειτουργούμε σε αυτόματο πιλότο. Για αυτό και η ταυτότητα του καθενός είναι συγκεκριμένη. Δηλαδή αν σε βάθος χρόνου παρατηρήσουμε την συμπεριφορά του, θα διακρίνουμε συγκεκριμένες ρουτίνες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.
Τι σημαίνει όμως αυτό για την ζωή μας;Η συνήθειες δεν είναι κακό πράγμα, με την προϋπόθεση να είναι καλές, χρήσιμες και να μην βλάπτουν κανένα. Η ανάπτυξη των καλών συνηθειών είναι ζητούμενο για την ανάπτυξή μας, για την λειτουργία μας μέσα στην καθημερινότητα, για την ευκολία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι αδύνατο για το εγκέφαλό μας να ασχολείται με όλα που συμβαίνουν τριγύρω μας. Όσα είναι γνωστά και οικεία, δεν χρειάζεται να τους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.
Αν όμως κάποια από αυτά τα οικεία και γνωστά πράγματα (90%) δεν είναι τόσο χρήσιμα πια, ή υπάρχει κάτι καλύτερο (ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο), τότε θα πρέπει συνειδητά να βγούμε από την συνήθεια και να μπούμε σε περιπέτεια. Η περιπέτεια έχει ρίσκο και για αυτό η ταυτότητά μας αρνιέται να ακολουθήσει. Το βαθύ μας εγώ νοιάζεται για την ασφάλεια μας και δεν του αρέσουν οι αλλαγές και οι προκλήσεις. Η περιπέτεια απαιτεί έντονη δραστηριότητα, συγκέντρωση, ενέργεια, ρίσκο. Απαιτεί να βαδίσουμε στο άγνωστο, να εγκαταλείψουμε την βόλεψη μας, να αλλάξουμε.

Όμως όλοι το γνωρίζουμε, ότι για να ανακαλύψεις νέες ηπείρους θα πρέπει να βγεις στις ανοιχτές θάλασσες. Με το να μένουμε δεμένοι στην προστασία του λιμανιού, δεν θα μας φέρει σε νέες και ανεξερεύνητες περιοχές.
Για αυτό αν θέλουμε τα δώρα και τα πλούτη που είναι έξω από το μονοπάτι που διαβαίνουμε καθημερινά, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα πρέπει να ξεστρατίσουμε. Να ακολουθήσουμε μια άλλη διαδρομή από την συνηθισμένη. Έτσι θα ανακαλύψουμε νέους κόσμους. Αυτό στην αρχή μπορεί να μας φαίνεται επικίνδυνο, δύσκολο , αβέβαιο. Και η φωνή μέσα μας θα προσπαθεί να μας γυρίσει πίσω στα συνηθισμένα. Όμως, είπαμε, για να δούμε νέες πολιτείες, για να πετύχουμε διαφορετικά αποτελέσματα, για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες στην ζωή μας, θα πρέπει κάπου κάπου να κάνουμε και κάτι που «φαίνεται» τρελό. Να ανθίσουμε όπως η αμυγδαλιά μέσα στο χειμώνα. Να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα των πολλών, να σπάσουμε κάποιες συνήθειες. Να αντιδράσουμε συνειδητά στον όποιο προγραμματισμό μας κρατάει δέσμιους στην μετριότητα, στην μονότονη ζωή, στην βαρετή καθημερινότητα.
Βάλτε στόχο λοιπόν να κάνετε διαφορετικά πράγματα και ας σας λένε τρελούς. Ντυθείτε διαφορετικά, κινηθείτε διαφορετικά, χορέψτε διαφορετικά. Νοιώστε πιο ελεύθερα, ακούστε διαφορετική μουσική, φάτε ένα εξωτικό φαγητό. Προκαλέστε τον εαυτό σας, το μυαλό σας, την ταυτότητά σας. Σίγουρα είστε πολλά περισσότερα από αυτά που έχετε βιώσει ή νομίζετε ότι σας καθορίζουν. Η τρέλα δεν είναι πάντα καταστροφική. Μπορούμε και πρέπει να δοκιμάζουμε το ασυνήθιστο για εμάς, να βγούμε από το καβούκι μας. Η ζωή είναι όμορφη και έχει πολλά να μας προσφέρει. Ας την εξερευνήσουμε, ας την χαρούμε, ας ανοιχτούμε σε νέες δυνατότητες.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα