Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Βρήκαν γιατί δεν παθαίνουν ΧΑΠ όλοι οι καπνιστές



Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιατρικής πιστεύουν ότι έλυσαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν τον λόγο για τον οποίο δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Η ΧΑΠ είναι μία ασθένεια του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.
Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 500.000 Έλληνες και συνολικά το 4,8% του παγκόσμιου πληθυσμού (ή 329 εκατομμύρια ανθρώπους), κοστίζοντας κάθε χρόνο τη ζωή 2,9 εκατομμυρίων εξ αυτών (είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως).
Ωστόσο, οι καπνιστές είναι πολύ περισσότεροι (μόνο το 20-25% εξ αυτών εκδηλώνουν τελικά ΧΑΠ) ενώ πολλοί πάσχοντες από ΧΑΠ δεν έχουν βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους.

Την αιτία γι’ αυτά ακριβώς τα παράδοξα βρήκαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και άλλα ερευνητικά κέντρα, οι οποίοι πραγματοποίησαν μελέτη σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Συγκρίνοντας τους καπνιστές με τους μη καπνιστές και τους πάσχοντες από ΧΑΠ με τους υγιείς εθελοντές, εντόπισαν τμήματα του DNA τα οποία φέρουν μεταλλάξεις που βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Ο δρ Μάρτιν Τόμπιν, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας στο πανεπιστήμιο, δήλωσε πως τα γονίδια που εντοπίστηκαν φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο ανταπόκρισης των πνευμόνων στους τραυματισμούς και στα βλαβερά χημικά του τσιγάρου.
Ωστόσο «η ύπαρξη αυτών των γονιδίων σημαίνει απλώς μειωμένος κίνδυνος για εκδήλωση της ΧΑΠ και όχι εγγυημένη προστασία», έσπευσε να διευκρινίσει. «Επιπλέον, παρότι οι καπνιστές φορείς τους δεν είχαν ΧΑΠ, οι πνεύμονές τους εξακολουθούσαν να είναι λιγότερο υγιείς απ’ ό,τι των εθελοντών που δεν κάπνισαν ποτέ».
Και πρόσθεσε πως παραμένει άγνωστο αν τα γονίδια που εντοπίστηκαν επηρεάζουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, διότι η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να εξετάσει και αυτή την παράμετρο.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2015) που διεξάγεται στο Άμστερνταμ και ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «The Lancet Respiratory Medicine».
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα