Το γιατί μας ελκύει κάποιος έχει να κάνει με τη συναισθηματική ταύτιση, που μπορεί να έχουμε μαζί του, λένε οι νευροεπιστήμονες
Οι άνθρωποι έρχονται κοντά για διάφορους λόγους, αλλά όσο καλύτερα κάποιος πιστεύει ότι καταλαβαίνει τα συναισθήματα του άλλου, τόσο μεγαλύτερη έλξη νιώθει γι' αυτό το πρόσωπο.
“Το να είναι κάποιος ικανός να κατανοεί τις προθέσεις και τα συναισθήματα του άλλου είναι απαραίτητο για μια επιτυχημένη κοινωνική επαφή. Οι σύντροφοι (στον έρωτα, στη δουλειά, στη φιλία) πρέπει να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο, να μαθαίνουν ο ένας τον άλλοεπικοινωνώντας, να περιμένουν τις αντιδράσεις του άλλου και να συμπεριφέρονται ανάλογα" εξήγησε η συγγραφέας της ενδιαφέρουσας μελέτης Silke Anders, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Lübeck.
Το "κλειδί", λοιπόν, για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά είναι η κατανόηση, η ενσυναίσθηση, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η συσχέτιση ανάμεσα στην κατανόηση και στην έλξη στις διαπροσωπικές επαφές αντανακλάται στα νευρωνικά κυκλώματα και ιδίως στο κέντρο ανταμοιβής - απόλαυσης του εγκεφάλου. Η μελέτη περιελάμβανε τόσο συμπεριφορικά πειράματα, όσο και ανάλυση του εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI). Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι άνθρωποι, ερχόμενοι σε επαφή με άλλους, έλκονται από αυτούς περισσότερο, όταν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα κίνητρα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, πράγμα που τους δίνει μια εσωτερική ευχαρίστηση, τονώνοντας, παράλληλα, την αυτοπεποίθησή τους. Η όλη διαδικασία πυροδοτεί την έλξη.
Πιο συγκεκριμένα όσο πιο έντονα βιώνεται, σε υποκειμενικό επίπεδο, η συναισθηματική κατανόηση του άλλου, τόσο πιο βαθιά ικανοποιητική είναι και η εμπειρία της επαφής μαζί του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπροσωπική έλξη. Αυτό ενισχύει τόσο έναν ερωτικό δεσμό, όσο και άλλες σχέσεις, όπως φιλίες, συνεταιρισμούς, συνεργασίες ή και επαφές με ξένους. Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, φαίνεται πως ο εγκέφαλος διαθέτει ένα νευροβιολογικό μηχανισμό, που ωθεί τους ανθρώπους να επιλέγουν συντρόφους και συνεργάτες, των οποίων τις προθέσεις και τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να διακρίνουν και να καταλάβουν. Έτσι ένας άνθρωπος δεν έλκεται μόνο από ένα όμορφο πρόσωπο, αλλά και από ένα πρόσωπο που μπορεί να νιώσει εύκολα, άμεσα και χωρίς, καν, να χρειασθεί λεκτική επικοινωνία. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της εξωτερικής ομορφιάς, όσο και της συναισθηματικής κατανόησης, εμπλέκεται το νευρωνικό κύκλωμα ανταμοιβής - απόλαυσης, που ενισχύει την έλξη για τον άλλο.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.