Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Πνεύμα των Χριστουγέννων. Κι όμως υπάρχει!

Και δεν το είχε ο Σκρουτζ του Κάρολου Ντίκενς

Έτσι εξηγείται η χαρά που αισθάνονται κάποιοι κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα

Το ότι τα παιδιά λατρεύουν τα Χριστούγεννα, είναι γνωστό. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί ενήλικες, που ανυπομονούν κάθε χρόνο για τη συγκεκριμένη γιορτή και απολαμβάνουν κάθε στιγμή των συγκεκριμένων ημερών. Είναι εκείνοι, που, όπως συνηθίζουμε να λέμε, έχουν μπει για τα καλά στο "πνεύμα των Χριστουγέννων". Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνοι που χλευάζουν τη γιορτή, βαριούνται αφόρητα όσα αυτή συνεπάγεται και αρνούνται πεισματικά να ξαναγίνουν για λίγο παιδιά. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, για όλα φταίει ο εγκέφαλος, λένε Δανοί επιστήμονες, από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Rigshospitalet, του Copenhagen Universit.
Καθηγητές κλινικής ψυχολογίας και νευρολογίας θέλησαν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει και, πού, ακριβώς, βρίσκεται στον εγκέφαλο το πνεύμα των Χριστουγέννων. Και τα κατάφεραν. Εντόπισαν το κύκλωμα του γιορτινού πνεύματος. Μια περιοχή, που πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στα αισθήματα χαράς και νοσταλγίας, που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την περίοδο των εορτών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών (10 που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο με όλες τις τιμές και 10 που δεν τηρούν καμμία παράδοση των ημερών) και δημοσιεύεται στο Χριστουγεννιάτικο τεύχος του British Medical Journal (BMJ), το οποίο παραδοσιακά είναι αφιερωμένο σε πρωτότυπες μελέτες.

Ειδικότερα υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου τους 20 εθελοντές - η fMRI είναι μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, η οποία δεν εξετάζει τις δομές του εγκεφάλου, όπως η κλασική, αλλά ποιες και πόσο τίθενται σε λειτουργία σε κάθε μας κίνηση και σκέψη. Στη διάρκεια της fMRI οι εθελοντές φορούσαν προστατευτικά γυαλιά προβολής (video goggles) και έπρεπε να κοιτάζουν εναλλάξ, για δύο δευτερόλεπτα την κάθε μία, έξι συνεχόμενες Χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες και έξι καθημερινές, έως ότου συμπληρώσουν συνολικά 84. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις για το πώς ένιωθαν για τα Χριστούγεννα, πόσα χρόνια τα γιορτάζουν, τι σημαίνουν για εκείνους, καθώς και αν και τι είδους Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είχαν.
Εξετάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες οι Δανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε όσους γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, η δραστηριότητα πέντε συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου αυξανόταν κάθε φορά, που κοιτούσαν τις Χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες. Οι περιοχές αυτές είναι ο αριστερός πρωτεύων κινητήριος και ο προκινητήριος φλοιός, τα δεξιά βρεγματικά λόβια (άνω και κάτω) και ο αμφοτερόπλευρος πρωτεύων σωματοαισθητήριος φλοιός. Οι συγκεκριμένες περιοχές σχετίζονται με την πνευματικότητα, με την αναγνώριση των συναισθημάτων στο πρόσωπο άλλων ατόμων και με την ταύτιση με αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ένα φαινόμενο αιώνων και περιγράφεται ακριβώς με τα συναισθήματα της χαράς και της συγκίνησης που φέρνει η αγορά και η ανταλλαγή δώρων, οι μυρωδιές από τα παραδοασιακά γλυκά, τα κάλαντα... Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εν λόγω ευρήματα θα βοηθήσουν μερίδα ασθενών που απεχθάνονται τις γιορτές αυτές. "Το σημείο που εντοπίζεται το κύκλωμα του πνεύματος των Χριστουγέννων μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γενικά τον ρόλο που αντιδρά ο εγκέφαλος στις εορταστικές παραδόσεις" είπαν χαρακτηριστικά.
Πάντως ο βιολογικός μηχανισμός που δρα το πνεύμα των Χριστουγέννων παραμένει ένα γοητευτικό μυστήριο. Μένει να διευκρινιστεί εάν αλλάζει, όντως, τρόπο λειτουργίας, έπειτα από την επίσκεψη κάποιου Τζέικομπ Μάρλεϊ και τριών φαντασμάτων...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα