Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η Τολμηρή Περιπέτεια Της Αγάπης Προς Εαυτόν

do-you-love-me_personalityhacker-1

Είναι συναρπαστικό να γράφεις τις σκέψεις που σου γεννιούνται, έχοντας ως ερέθισμα τις “τυχαίες” συζητήσεις που έχεις κάνει στο διάστημα των τελευταίων ημερών. Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε πολύ καλά την γνώμη μου για την τύχη: απλά δεν υφίσταται. Όλα έχουν ένα σκοπό, όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Έτσι λοιπόν και οι συζητήσεις στις οποίες βρέθηκα είχαν και αυτές έναν σκοπό – να δημιουργηθεί το περιεχόμενο αυτού του άρθρου.
Ένας φίλος λοιπόν με ρώτησε πρόσφατα, ποιο πιστεύω ότι είναι το χαρακτηριστικό που με καθορίζει περισσότερο στην ζωή μου και που με έχει στηρίξει στο να πετυχαίνω πάντα τους στόχους μου. Του απάντησα χωρίς δισταγμό πως είναι η τόλμη: η δύναμη-ώθηση να προχωράω μπροστά για να βιώσω αυτό που επιθυμώ, έστω και αν φοβάμαι, έστω και αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις και το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο -προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό, συναισθηματικό.
Η επόμενη εύλογη ερώτηση του ήταν: «από πού απορρέει αυτή η τόλμη;» Η μόνη απάντηση που μπόρεσα να δώσω είναι «από την αγάπη προς τον εαυτό μου».
Όταν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας, δεν μπορείτε παρά να επιδιώξετε να τον κάνετε ευτυχισμένο. Αργά ή γρήγορα οι κοινωνικοί συμβιβασμοί καταρρέουν, αποκτάτε διαύγεια για τον σκοπό σας και η μόνη κίνηση που σας μένει είναι το άλμα που θα οδηγήσει στην ουσιαστική ικανοποίηση του εαυτού, έστω και αν είναι ένα άλμα στο άγνωστο.
Δεν μπορεί κανείς να ζήσει το μεγαλείο του αν πρώτα δεν αγαπήσει τον εαυτό του.

Τελευταία πολλοί πηγαίνουμε σε συμβούλους, δασκάλους, θεραπευτές, σεμινάρια, σε αναζήτηση της αγάπης -ιδιαίτερα της αγάπης που μπορεί να προσφέρει μια ερωτική σχέση. Οι περισσότεροι όμως δεν καταφέρνουν να την βρουν, ανεξάρτητα με το πόσο την αναζητούν, το πόσο προσπαθούν, ή το πόσα ξοδεύουν. Και αυτό, διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι η αγάπη που ψάχνουν βρίσκεται στο ένα σημείο που δεν θέλουν να κοιτάξουν – μέσα τους.
Όταν δεν νιώθετε αγάπη για τον εαυτό σας ή -ακόμα χειρότερα- δεν κατανοείτε ακριβώς τι σημαίνει αυτή η φράση (φαινόμενο που συναντώ αρκετά συχνά στην δουλειά μου) τότε κοιτάζετε την ζωή μέσα από θολούς φακούς.
Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι οι περισσότεροι έχουν αντίστροφη κατανόηση για το πώς λειτουργούν τα πράγματα. Περιμένουν δηλαδή να αγαπήσουν τον εαυτό τους αφού πρώτα κατακτήσουν κάτι που έχουν θέσει ως στόχο -επαγγελματική εξέλιξη, το τέλειο κορμί, τη σχέση που θα τους απογειώσει. Αυτό μοιάζει με το να λέμε στο αυτοκίνητο μας ότι θα του βάλουμε βενζίνη αφού έχει διασχίσει την διαδρομή που επιθυμούμε.
Αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας. Αγαπήστε τον ΤΩΡΑ! Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα κτίσετε εποικοδομητικές εμπειρίες -συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων σας- και ακόμα καλύτερα, είναι η βάση που θα σας οδηγήσει να ζήσετε τον μεγάλο σκοπό της ζωής σας.
Πώς μπορούμε λοιπόν να αγαπήσουμε τον εαυτό μας;
Ας εξετάσουμε καταρχήν έναν ορισμό της Αγάπης προς εαυτόν:
Αγάπη προς εαυτόν είναι η ανιδιοτελής αγάπη και σεβασμός που τρέφεις για τον εαυτό σου, που είναι τόσο βαθιά, τόσο σταθερή και ακλόνητη, που σε οδηγεί στο να επιλέγεις μόνο καταστάσεις και σχέσεις που αντανακλούν την ίδια ανιδιοτελή αγάπη και σεβασμό.
Ας κάνουμε εδώ μία παύση. Θέλω να νιώσετε βαθιά αυτά τα λόγια. Βάλτε πρώτο ενικό και με το χέρι στην καρδιά ξαναδιαβάστε τον ορισμό δυνατά. Νιώστε την δόνηση που διαπερνά τα λόγια σας και κινεί το σώμα σας καθώς λέτε αυτή την αλήθεια:
Αγάπη προς εαυτόν είναι η ανιδιοτελής αγάπη και σεβασμός που τρέφω για τον εαυτό μου, που είναι τόσο βαθιά, τόσο σταθερή και ακλόνητη, που με οδηγεί στο να επιλέγω μόνο καταστάσεις και σχέσεις που αντανακλούν την ίδια ανιδιοτελή αγάπη και σεβασμό.
Η επιλογή των λέξεων «ανιδιοτέλεια και σεβασμός» είναι μία ισχυρή και στοχευμένη επιλογή. Σημαίνει ότι -χωρίς διάκριση, προϋποθέσεις, κανόνες και προσδοκίες- δεσμεύεστε να δώσετε στον εαυτό σας αγάπη και σεβασμό. Σημαίνει ότι η αγάπη και ο σεβασμός που θα τρέφετε για τον εαυτό σας, θα υπάρχει πάντα, ακόμα και όταν δεν καταφέρνετε αυτό που θέλετε, όταν κάνετε κακές επιλογές ή όταν δεν βγάζετε τον καλύτερο εαυτό σας. Είσαστε άνθρωποι και αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε λάθη, ότι θα αποτύχετε και θα πέσετε. Αλλά η ανιδιοτελής αγάπη είναι αυτή που θα σας σηκώσει αμέσως όρθιους για να συνεχίσετε την περιπέτεια.
Πώς είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας τόσο πολύ που να υπερασπίζεστε το δικαίωμα σας για ανιδιοτελή αγάπη και σεβασμό πριν από όλα και όλους;
Είναι σαν να μπαίνετε στον ρόλο του καλύτερου φίλου σας, που σας γνωρίζει εις βάθος, σας αποδέχεται και σας στηρίζει σε ό,τι και αν κάνετε.
Είναι η συμπεριφορά που αναλαμβάνετε απέναντι σε ένα μικρό παιδί που προσπαθεί να μάθει να περπατάει, αλλά πέφτει ή παραπατά. Δεν θα πείτε «Σήκω αποτυχημένε! Ποιο είναι το πρόβλημά σου;» Πιθανότατα θα πείτε «όλα είναι εντάξει, συνέχισε να προσπαθείς, θα τα πας περίφημα, είναι σίγουρο ότι θα μάθεις να περπατάς!».
Είναι δουλειά σας να κάνετε το ίδιο και με τον εαυτό σας, να επιλέγετε πάντα να του δίνετε μία αγκαλιά και να του θυμίζετε ότι κάθε στιγμή μαθαίνει κάτι, ανεξάρτητα με την ηλικία του ή με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει.
Όταν καταστήσετε την αγάπη προς εαυτόν ως την βάση των επιλογών και των πράξεων σας, η περιπέτεια της ζωής σας θα πάρει μία πολύ διαφορετική τροπή.
Πολλοί έχουν βρεθεί σε σχέσεις όπου οι άνθρωποι δεν τους αγαπήσανε με ανιδιοτέλεια, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησαν την αγάπη ως έπαθλο, ως τιμωρία, ή για να τους χειραγωγήσουν. Ή ακόμα χειρότερα, πολλοί εμπιστεύτηκαν ανθρώπους που αγαπούσανε –γονείς, φίλους ή εραστές– και αυτοί κατέρριψαν αυτή την αγάπη, δημιουργώντας ίσως μερικές από της πιο οδυνηρές και δύσκολες καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει.
Κάντε λοιπόν στον εαυτό σας μία χάρη. Μην επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος. Αλλάξτε την σχέση σας με τον εαυτό σας, αφού είναι και η μόνη σχέση που μπορείτε απολύτως να ελέγξετε. Κάντε την πιο ουσιαστική, έτσι ώστε η αγάπη να είναι πάντα παρούσα, πάντα δεδομένη –ό,τι και αν συμβαίνει.
Πώς μπορείτε να καταστήσετε την αγάπη προς εαυτόν καθημερινό βίωμα; Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες για να το πετύχετε:
1) Επιλέξτε την Αγάπη,τη φροντίδα και τη συμπόνια προς τον εαυτό σας κάθε στιγμή. Η επιλογή είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που σας έχουν δοθεί για να δημιουργήσετε την ζωή που θέλετε.
Το τι ακριβώς θα επιλέξετε εξαρτάται ασφαλώς από αυτό που θέλει ο καθένας. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ταιριάζουν σε όλους, διότι έχουν θετικό αντίτυπο και εκφράζουν αδιαμφισβήτητα την αγάπη προς εαυτόν: Επιλέξτε να φροντίσετε το σώμα σας μέσο καλής διατροφής και αναζωογονητικής άσκησης. Επιλέξτε να δραστηριοποιείστε στο πεδίο που σας ενδιαφέρει και που σας κάνει να νιώθετε χαρά και διεύρυνση, έστω και αν οι συνθήκες δεν είναι εύκολες προς το παρόν. Επιλέξτε να χαρίσετε στον εαυτό σας καθημερινά στιγμές ψυχαγωγίας και διασκέδασης, που σας κάνουν να νιώθετε χαρά. Επιλέξτε τη δημιουργία αφθονίας γύρω σας, συνειδητοποιώντας τις μικρές απολαύσεις που σας ανήκουν, όπως μία κούπα ζεστό καφέ ή ένα αναζωογονητικό μπάνιο στην αρχή της ημέρας. Επιλέξτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας με το να του φέρεστε με τρυφερότητα, κάθε στιγμή της κάθε μέρας.
2) Σταματήστε τις εμμονές:Σταματήστε να κριτικάρετε τον εαυτό σας, να τον βγάζετε άχρηστο και να εστιάζεστε στο τι δεν σας αρέσει πάνω του. Την έχετε αυτή την επιλογή. Κάντε μία ουσιαστική πράξη αγάπης προς τον εαυτό σας και σταματήστε τον υπ’ αριθμόν ένα υβριστή σας, που θίγει την τιμή και την αξιοπρέπειά σας: την εσωτερική κριτική που ασκείτε στον εαυτό σας. Όταν σταματήσετε να καταδικάζετε τον εαυτό σας συνεχώς, θα απαλλαγείτε από την αμυντική σας στάση και, κατά συνέπεια, από κάποιους από τους φόβους και τους πόνους σας. Η ζωή σας θα πάψει να είναι μια συνεχής πάλη. Θα πάρετε μία ανάσα και θα μπορείτε να σταθείτε σε ένα πιο ενδυναμωτικό σημείο εκκίνησης για την επίτευξη των επιδιώξεών σας.
3) «Δείτε» τον Εαυτό σας: Κοιτάξτε βαθιά μέσα στα μάτια σας κάθε μέρα. Δείτε τα να καθρεπτίζουν τον αληθινό εαυτό σας, τα αληθινά σας συναισθήματα. Δείτε την ψυχή σας. Η αγάπη κατοικεί μέσα σας. Όταν επιλέξετε να το πιστέψετε, θα το δείτε. Και όταν το δείτε στον εαυτό σας, θα μπορέσετε να το αναγνωρίσετε και στους άλλους -και οι άλλοι θα μπορέσουν να το δουν σε εσάς με την σειρά τους.
4) «Ακούστε» τον εαυτό σας: Το σώμα, η καρδιά και το πνεύμα σας επικοινωνούν μαζί σας κάθε στιγμή. Αν τα ακούσετε, τότε θα λάβετε όλη την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να ζήσετε ατέλειωτη αγάπη. Αγάπη σημαίνει ότι δίνετε προσοχή. Αγάπη σημαίνει ότι ακούτε.
Λαμβάνετε συνεχώς μηνύματα από το σώμα σας και την εσωτερική διαισθητική καθοδήγηση σας, όπως: «ξεκουράσου», «παίξε», «κάνε έρωτα», «χόρεψε», «σταμάτα να τρως αυτά που σε πληγώνουν». Μηνύματα ακόμα λαμβάνετε και μέσα από τα συναισθήματά σας για κάθε κατάσταση που βιώνετε. Όταν πάρετε ένα τέτοιο μήνυμα, ακούστε το προσεκτικά και προσπαθήστε να το κατανοήσετε. Θέστε τις βάσεις για έναν ανοιχτό διάλογο με τον εαυτό σας. Θα εκπλαγείτε από την διαύγεια και την δύναμη που θα κερδίσετε από αυτό.
5) Δράστε πάνω στην καθοδήγηση που λαμβάνετε: χωρίς δράση τίποτα δεν θα αλλάξει! Είναι πιο αποδοτικό να κάνετε το βήμα που σκέπτεστε, για να δείτε αν θα σας πάει εκεί που θέλετε, παρά να παραμένετε στάσιμοι στην σκέψη, ζυγίζοντας ξανά και ξανά την κάθε παράμετρο. Αν περιμένετε να σιγουρευτείτε 100% ότι είναι το σωστό βήμα, δεν θα κινηθείτε ποτέ. Κάνοντας τέτοια βήματα όποτε έχετε την ευκαιρία, θα είσαστε σε θέση να συλλέγετε περισσότερες πληροφορίες και να δοκιμάζετε τον εαυτό σας, και αυτό θα σας οδηγήσει να κάνετε όλο και καλύτερες επιλογές.
6) Γιορτάστε: Γιορτάστε κάθε σας βίωμα. Αντί να σκέφτεστε τι δενκάνατε σήμερα και τι έχετε να κάνετε αύριο, στο τέλος κάθε μέρας δώστε λίγο χρόνο και αναλογιστείτε τι κάνατε και πετύχατε. Έστω και αν αυτό είναι ότι ξεκουραστήκατε, διαβάσατε ένα βιβλίο, οργανωθήκατε ή κάνατε ένα τηλεφώνημα. Μετρήστε όλα όσα κάνατε ως επιτυχία. Αυτό θα αναπτερώσει το ηθικό σας και θα σας κρατάει σε εγρήγορση για να κινηθείτε προς τα εμπρός.
7) Ξεκουραστείτε, ανανεωθείτε, λάβετε: Προγραμματίστε την καθημερινή ξεκούραση σας, αλλά κάντε και τακτικά διαλείμματα κατά την διάρκεια της εργασίας σας. Κάντε κάτι που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας, όπως αργές και ανακουφιστικές διατάσεις, έκθεση του προσώπου σας στον ήλιο (ή στο κρύο), κίνηση στο ρυθμό ενός τραγουδιού που σας ενεργοποιεί! Δώστε στον εαυτό σας τακτικά την ευκαιρία να απολαύσει το συναίσθημα ότι είναι ζωντανός. Συνήθως οι άνθρωποι –και ιδιαίτερα οι γυναίκες– αφοσιώνονται στο να προσφέρουν διαρκώς και καταλήγουν εξαντλημένοι/ες. Όταν είστε υπερβολικά κουρασμένοι, συμπεριφέρεστε με τρόπους που πολύ συχνά μετανιώνετε. Πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να «γεμίζει» και να ικανοποιείται –πριν προσφέρετε στους άλλους. Μην δίνετε από τις εφεδρείες σας. Δώστε από το περίσσευμά σας.
Όταν λαμβάνετε από τον εαυτό σας για τον εαυτό σας αγάπη, ενέργεια και αφθονία, δημιουργείτε τις συνθήκες και για μια συνεχή προσφορά από εσάς προς τους άλλους. Η αγάπη και η ενέργεια είναι πόροι που ανανεώνονται. Όταν γεμίζετε τον εαυτό σας με την αγάπη που είστε, αυτή αντανακλά χωρίς κόπο και στους άλλους. Συμπεριλάβετε λοιπόν συνειδητά και σκόπιμα την ανάπαυση και την αναψυχή στην κάθε σας μέρα, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια απαραίτητη, ουσιαστική πράξη αγάπης προς τον εαυτό σας και προς τους άλλους.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα