Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχει δρόμος για την ευτυχία, η ευτυχία είναι ο δρόμος

Happiness avenue10 τρόποι για να τον ακολουθείτε καθημερινά

Όλοι οι άνθρωποι -ανεξαιρέτως- έχουν βιώσει περιόδους όπου «η ζωή είναι ωραία», πιθανώς ως αποτέλεσμα της αφθονίας υλικών αγαθών και δραστηριοτήτων ή της ύπαρξης κάποιων προσώπων και καταστάσεων στη ζωή τους. Δηλαδή, εξαιτίας κάποιων εξωτερικών παραγόντων.  Δυστυχώς, τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων καθιστούν όλο και πιο δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι περισσότεροι νιώθουν χαμένοι, απογοητευμένοι ή ακόμα και απελπισμένοι.
Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που η ζωή μοιάζει με τρενάκι του Λούνα Παρκ, με τα πάνω και τα κάτω της και  που η ευτυχία φαντάζει εφήμερη –  και πιο σημαντικό,  τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Πάρα πολλά.  Πιστεύω ότι ο κύριος λόγος που δεν μένουμε σε μία κατάσταση ευτυχίας είναι απλά διότι δεν ξέρουμε πώς. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνον επειδή δεν μας το δίδαξαν ποτέ, αλλά ακόμα χειρότερα, επειδή «εκπαιδευτήκαμε» στο πώς να είμαστε δυστυχισμένοι.
Από παιδιά, πρόσωπα που είχαν κύρος στη ζωής μας, μας απέτρεπαν -πιθανώς άθελά τους- από την ευτυχία. Μας έκαναν να νιώθουμε τύψεις αν αισθανόμασταν πολύ ευτυχείς, παρεμπόδιζαν την ανοιχτή εκδήλωση αυτής της ευτυχίας ή μας φόβιζαν ότι κάτι κακό θα ακολουθήσει. Άλλοι πάλι ήθελαν να τους μοιάσουμε και μας δίδαξαν να είμαστε  ανήσυχοι, ανήμποροι ή θύματα απέναντι στις καταστάσεις. Με τη δικαιολογία ότι θέλουν να μας προστατέψουν, μας παρότρυναν να πάρουμε τη ζωή στα σοβαρά, να δουλέψουμε σκληρά, να ξεχάσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Και όλα αυτά με την υπόσχεση ότι -αν ήμασταν τυχεροί- θα γινόμασταν κάποτε ευτυχισμένοι.

Επιπλέον αυτής της ανατροφής, μεγαλώνοντας μπήκαμε σε έναν κόσμο όπου έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια για να πειστούμε ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι μόνον όταν ακολουθούμε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.  Πρέπει να κατέχουμε κάποια αγαθά, μία σχέση, δύο πτυχία, ένα σπίτι σε συγκεκριμένη περιοχή. Όταν δεν καταφέρνουμε να αποκτήσουμε αυτά που «πρέπει», νιώθουμε δυστυχείς. Η ευτυχία μας λοιπόν εξαρτάται άμεσα από αυτά που έχουμε ή κάνουμε -δηλαδή την έχουμε εναποθέσει σε αντικείμενα, καταστάσεις ή ανθρώπους έξω από εμάς.
Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η πλάνη δουλεύει για κάποιο διάστημα και νιώθουμε εφησυχασμένοι.
Όμως, παρατηρώντας τον εαυτό μου και τους άλλους μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι -ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, παιδεία ή καταγωγή- αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι ρωτάνε τον εαυτό τους με απελπισία:  «Αυτό είναι όλο; Γιατί νιώθω ακόμα κενός; Γιατί δεν φτάνω στο στόχο μου -να είμαι ειλικρινά και βαθιά ευτυχισμένος;»
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ευτυχία δεν είναι ο τελικός μας στόχος, αλλά είναι ο δρόμος που οδηγεί αδιαμφισβήτητα στον στόχο, και είναι επιλογή μας να τον περπατήσουμε ή όχι.
Το ερώτημα είναι επομένως, πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή την επιλογή. Μοιράζομαι μαζί σας εδώ μερικές σκέψεις που μπορούν να σας βοηθήσουν:
  1. Στραφείτε στον εαυτό σαςανακαλύψτε τον και αγαπήστε τον όπως είναι σήμερα.
Η ευτυχία που ζητάτε υπάρχει ήδη μέσα σας, αλλά έχει καλυφθεί από τα δεκάδες πέπλα αμφισβήτησης και κριτικής με τα οποία καθημερινά αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας.
Θυμηθείτε την ευτυχία που νιώθατε όταν ήσασταν παιδιά ή όποια άλλη στιγμή της ζωής σας. Εκείνη ήταν η φυσική σας κατάσταση και μπορείτε να την ανακτήσετε.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: τι ήταν τότε διαφορετικό; Τι νιώθατε ή σκεφτόσασταν για τον εαυτό σας, για τους ανθρώπους, για τις καταστάσεις;  Με αυτές και μόνο τις ερωτήσεις μπορείτε να ανακαλύψετε τους λόγους που έχετε βγει από το μονοπάτι που τόσο αναζητάτε.
  1. Ορίστε τι σημαίνει για σας η ευτυχία.
Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο βήμα. Ο καθένας από μας έχει τον δικό του ορισμό για το τι τον κάνει ευτυχισμένο.  Ξεφύγετε από τα ισχύοντα κοινωνικά πρότυπα και ορίστε τα δικά σας. Θυμηθείτε τι σας έδινε χαρά όταν ήσασταν παιδιά. Πιθανόν τα ίδια πράγματα θα σας δώσουν χαρά και σήμερα. Επιδιώξτε να τα φέρετε ξανά στη ζωή σας.  Γίνεται.
  1. Κάντε στον εαυτό σας ένα τεράστιο δώρο.  Επιλέξτε συνειδητά να είσαστε και να παραμείνετε ευτυχισμένοι.
Η επιλογή αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από ισχυρή θέληση. Μπορείτε να ισχυροποιήσετε την απόφασή σας υιοθετώντας μία δήλωση όπως «έχω την πρόθεση να είμαι ευτυχής κάθε μέρα, όλη μέρα». Επαναλάβετε  στον εαυτό σας αυτή τη δήλωση όσο συχνά μπορείτε,  για να κρατάτε το μυαλό σας σε αναζήτηση των ερεθισμάτων που μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο βίωμα.
Εάν είσαστε συνήθως συντονισμένοι στην αρνητική θεώρηση των πραγμάτων και σας είναι πιο οικείο να εστιάζετε στα δύσκολα, μπορεί να χρειαστεί να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας τη νέα σας απόφαση για ευτυχία.  Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με κάποια τρικ, όπως βάζοντας ξυπνητήρι κάθε 1 ώρα για να σας θυμίσει να επαναλάβετε τη δήλωσήσας,  ή δένοντας μία κορδέλα στο χέρι σας για τον ίδιο σκοπό, αναρτώντας τη δήλωσή σας  σε εμφανές μέρος, π.χ. πάνω στο γραφείο σας ή στον καθρέφτη του μπάνιου για να την βλέπετε συχνά -οτιδήποτε! Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε το μυαλό σας σε έναν θετικό προσανατολισμό, που θα σας στηρίξει να σταθείτε διαφορετικά απέναντι στα γεγονότα που θα σας συμβαίνουν.
  1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αληθινός.
Σταματήστε να προσπαθείτε να  κάνετε τον εαυτό σας αυτό που δεν είναι. Απλά δεχτείτε αυτό που είναι. Η άρνηση να δείτε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, με το να τα επικαλύπτετε με ψέματα και δικαιολογίες, είναι ένας σίγουρος δρόμος για τη δυστυχία. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας -εκφράστε την πραγματική σας φύση, κάθε στιγμή. Αν αυτό σημαίνει ότι είστε λυπημένοι, επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι. Αγκαλιάστε στο έπακρο τα συναισθήματά σας. Αυτό είναι η πραγματική ουσία της ευτυχισμένης ζωής. Όταν μπορείτε να είσαστε παρόντες στη ζωή σας, θα αναδυθείτε από οποιοδήποτε πισωγύρισμα χωρίς γρατζουνιές και υπερήφανοι για τις μικρές και μεγάλες σας νίκες.
  1. Δεν είναι αυτά που έχουμε που έχουν σημασία. Αλλά το τι κάνουμε με αυτά που έχουμε. 
Τα παραπανίσια κιλά, η δουλειά που δεν σας ευχαριστεί, ο σύντροφος που δεν σας καλύπτει,  το πτυχίο που δεν πήρατε ποτέ, είναι όλα ασήμαντες πτυχές αυτού που είσαστε και αυτού που μπορείτε να κάνετε. Όταν σκέφτεστε συνέχεια αυτά που δεν σας αρέσουν στον εαυτό σας ή στις καταστάσεις, δεν αφήνετε χώρο για να εστιάσετε σε νέες ευκαιρίες.  Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ξέρουν ότι το συνεχές παράπονο για αυτά που δεν τους αρέσουν εμποδίζει τη ροή της ζωής.
Εγκαταλείψτε τις ανασφάλειές σας και την αυτοκριτική.  Μάθετε να βλέπετε τον εαυτό σας όπως οι άνθρωποι που πραγματικά σας αγαπούν. Εμπνευστείτε από το μεγαλείο ανθρώπων όπως ο Stephen Hawking, ο Νιcκ Vujicic, η Lizzie Velasquez που ξεπερνούν με χάρη ασύλληπτους περιορισμούς  και προσφέρουν στην κοινωνία αυτό που διαθέτουν, εκπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον σκοπό της ζωής τους. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον από αυτούς, σας προσκαλώ να τους αναζητήσετε στο διαδίκτυο για να εμπνευστείτε.
 6.  Προσεγγίστε τις καταστάσεις της ζωής  ως ευκαιρίες διεύρυνσης και ανάπτυξης.
Όλοι βρισκόμαστε συνεχώς σε μία κατάσταση διαμόρφωσης  αυτού που μπορούμε τελικά να γίνουμε.  Οι  ευτυχισμένοι άνθρωποι όμως καταφέρνουν να αφομοιώνουν τα μαθήματα που παίρνουν από τη ζωή και να τα εξασκούν σε καθημερινή βάση, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια πιο γρήγορη και σταθερή εξέλιξη.
Εάν αντιμετωπίσετε με πίστη τις δυσκολίες που σας παρουσιάζονται, αναζητώντας το μάθημα που παίρνετε από αυτές, μπορεί στο τέλος να οδηγηθείτε σε βαθύτερη κατανόηση αυτού που πραγματικά είσαστε.
  1. Να είστε στο εδώ και τώρα,  και όχι εκεί που νομίζετε ότι θα έπρεπε να είστε.
Οι περισσότεροι από μας παλεύουμε να γίνουμε η μελλοντική εκδοχή του εαυτού μας,  που συνήθως έχει διαμορφωθεί μέσα από τα «πρέπει» που άλλοι μας έχουν ορίσει.   Η συνεχής αγωνία και πίεση για κάτι «περισσότερο» μας αποτρέπουν από το να είμαστε στο «εδώ και τώρα».  Όταν όμως αναμένετε με αγωνία τα περισσότερα, χάνετε τις πλούσιες πτυχές των δυνατοτήτων που υπάρχουν στο παρόν. Αποδεχτείτε ότι είσαστε εκεί ακριβώς που πρέπει να είσαστε, για να μπορέσετε να πάτε εκεί που θέλετε. Η αποδοχή του τώρα είναι κριτικής σημασίας. Το μέλλον σας διαμορφώνεται μέσα από το παρόν. Ένα ευτυχισμένο παρόν θα σας οδηγήσει σε ένα ευτυχισμένο μέλλον.
  1. Παραδοθείτε στις αλλαγές, μην αντιστέκεστε. 
Όλοι και όλα έχουν τη δική τους ώρα και χρόνο. Οι δουλειές, οι καταστάσεις, έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμα και η εκπληκτική παρουσία μας στη φυσική μας διάσταση έχει ένα πεπερασμένο χρόνο.  Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ισχυρή δύναμη που κρύβεται πίσω από την πράξη παράδοσης -και όχι αντίστασης- σε καταστάσεις και γεγονότα. Αγκαλιάστε τις αλλαγές, αποδεχτείτε τις.    Το να αφήνετε να φύγουν αυτά που υπήρχαν δεν σημαίνει αντίο, αλλά μία νέα αρχή, με νέα συνειδητότητα και νέα προοπτική.
  1. Η ευτυχία ξεκινά με την εγκατάλειψη της ανησυχίας και του στρες για το άγνωστο -και την αντικατάστασή τους από την Πίστη.
Αυτό το έμαθα καλά μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι. Από την υπέρβαση των εθισμών μου -την υπερβολική δουλειά και την  κριτική του εαυτού μου και των άλλων-  και την εγκατάλειψη μιας επιτυχημένης καριέρας στον κόσμο των πολυεθνικών εταιριών, για να ακολουθήσω με πίστη την ψυχή μου και  να γίνω ευτυχισμένη συγγραφέας, εκπαιδεύτρια, ομιλήτρια και coach.
Σε αυτή τη διαδικασία μεταμόρφωσης έχει χρειαστεί να εγκαταλείψω πολλά πράγματα για να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά, έπρεπε να μάθω πώς να αφήσω πίσω μου τον άνθρωπο που νόμιζα ότι «έπρεπε» να  είμαι για να γίνω η γυναίκα που πραγματικά θέλω να είμαι.  Η διαδικασία όμως είναι μαγική, όταν πιστεύεις ότι όλα είναι μέρος της διαδρομής, ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά βιώματα, ότι όλα είναι εμπειρία που οδηγεί στη διεύρυνση και  την υπέρβαση του εαυτού.
Ποιος είναι ο δικός σας στόχος και  η πιο μεγάλη επιθυμία σας; Η μόνη σας αποστολή είναι να βυθιστείτε τόσο βαθιά σε αυτήν, που η πεποίθηση ότι μπορείτε να την πραγματοποιήσετε θα αναβλύζει από τους πόρους σας. Τότε θα μπορείτε να περιηγηθείτε στα χαρακώματα  του άγνωστου και να αντιμετωπίσετε τις εμπειρίες σας με πίστη, ανοιχτή καρδιά και θαρραλέα δράση.
10.   Αποδεχτείτε την αλήθεια για το ποιός δημιουργεί τη δική σας πραγματικότητα.
Αναλάβετε την ευθύνη της ζωής σας εξ ολοκλήρου και προχωρήστε. Δεσμευτείτε να μάθετε πώς μπορείτε συνειδητά να δημιουργήσετε την πραγματικότητα που επιθυμείτε. Το βιβλίο μου «Γιατί δεν μου το είπε κανείς;» στοχεύει ακριβώς στο να δώσει αυτή την πληροφορία. Και αφού θα έχετε κατανοήσει τι χρειάζεται να κάνετε- ΚΑΝΤΕ ΤΟ.  Καταρρίψτε όποιες δικαιολογίες σας γεννώνται και δράστε! Σχεδιάστε, διαμορφώστε τη λεωφόρο «Ευτυχία» που σας εκφράζει και βαδίστε πάνω της, για να βιώσετε μία όμορφη και ολοκληρωμένη ύπαρξη.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα