Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πρέπει να ψάξεις τη ζωή έξω από την οθόνη του υπολογιστή.

mbsbyksuxn552247a762ba6
Τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μονοπωλούν την πλειοψηφία του χρόνου μας και μας έχουν γίνει απαραίτητα σε ανησυχητικό βαθμό.
Μια επίσκεψη στις δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι η πρώτη μας φροντίδα το πρωί και η τελευταία το βράδυ. Αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας, σίγουρα κάτι μας λείπει αν δεν ενημερωθούμε για φωτογραφίες που ανέβηκαν, status που σχολιάστηκαν και κοινοποιήσεις θέσεων και διαθέσεων…
Κι όμως, όσο κι αν δε μπορούμε να φανταστούμε πλέον τη ζωή μας χωρίς τα social media, μπορούμε να υπάρξουμε και χωρίς αυτά. Πως, άλλωστε τα καταφέρναμε τόσα χρόνια; Απλά είμαστε εθισμένοι σε αυτό τον τρόπο ζωής. Μια μέρα χωρίς αυτά, θα είναι μια μέρα που ο ήλιος θα ανατείλει κανονικά, ο ουρανός θα είναι γαλάζιος όπως πάντα και όλα θα βρίσκονται στη θέση τους.
Εμείς, όμως; Πως θα είμαστε εμείς αν αποφασίσουμε να εξορίσουμε από τη ζωή μας το δαίμονα της κοινωνικής δικτύωσης;

1. Θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή μας.
Κακά τα ψέματα. Τα social media είναι η Νο1 πηγή κουτσομπολιού στη ζωή μας. Φωτογραφίες, status, tag, όλα μας μαρτυρούν πως είναι η ζωή των φίλων, των συγγενών και των γνωστών μας. Κι αν αυτοί τυχαίνει να περνούν καλύτερα από μας, όσο κι αν δεν το θέλουμε, επηρεαζόμαστε. Μπορεί να μην είναι κακοπροαίρετη ζήλια, αλλά σίγουρα μια σύγκριση γίνεται. Και μαζί με αυτήν και η απορία: Γιατί αυτοί κι όχι εμείς; Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Τι κάνουμε λάθος εμείς και σωστό αυτοί; Αυτόματα η σύγκριση μπορεί να γίνει βασανιστική και να ρίξει τη διάθεση αλλά και την αυτοπεποίθηση μας στο γκρεμό… Πόσο πιο ευτυχισμένοι θα ήμασταν λοιπόν χωρίς συγκρίσεις; Χωρίς να αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε δουλειά, λεφτά, σύντροφο ή οικογένεια, όταν άλλοι, έχουν τα πάντα; Μην το ψάχνετε. Μία είναι η απάντηση σε αυτό και την ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά.
2. Θα είμαστε παραγωγικοί.
Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Ας παραδεχτούμε μόνο σ’αυτόν πως είναι πολλές οι στιγμές που ξεκλέβουμε απ΄την καθημερινότητα μας, ώστε να ρίξουμε μια ματιά στο τι γίνεται στα social media. Μόνο που έτσι δε γίνεται δουλειά. Εμείς δεν είμαστε συγκεντρωμένοι και φυσικά χάνεται πολύτιμος χρόνος σε likes και κοινοποιήσεις. Αν κλείσουμε κινητά, tablet και υπολογιστές κι αποφασίσουμε να μην ασχοληθούμε με το τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε εμείς, τότε σίγουρα η παραγωγικότητα μας θα ανέβει στα ύψη. Απερίσπαστοι και συγκεντρωμένοι, θα κάνουμε αυτό που πρέπει, δίχως τις Σειρήνες των social media!
3. Θα είμαστε ευγνώμονες με τη ζωή που έχουμε.
Απομονωμένοι από τα νέα των άλλων, θα έχουμε το χρόνο να σκεφτούμε πάνω στη ζωή μας, να κάνουμε αυτοκριτική και να παλέψουμε για αυτοβελτίωση. Καθόλου social media μπορεί να σημαίνει κατακόρυφη αύξηση της αυτοπεποίθησης μας. Ας παντρεύονται οι άλλοι, ας κάνουν παιδιά ή ας παίρνουν σούπερ μισθούς σε διευθυντικές θέσεις με bonus κι ακριβά αμάξια. Εμείς, απαλλαγμένοι από τη δημόσια γνώμη, μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας. Να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας για όσα έχει κερδίσει ως τώρα και να τον ενθαρρύνουμε να προσπαθήσει για όσα ονειρεύεται.
4. Θα έχουμε μια ουσιαστική σχέση με τους δικούς μας ανθρώπους.
Μάθαμε στα likes και τις κοινοποιήσεις και ξεχάσαμε πως είναι να περνά κανείς χρόνο με την οικογένεια του, τους φίλους, το σύντροφο του. Κανένα tag δε συγκρίνεται με τη χαρά του να μοιράζεσαι μια παγωμένη μπύρα με μια παρέα. Καμία κοινοποίηση, δε συγκρίνεται με το να αράζεις στον καναπέ αγκαλιά με τον αγαπημένο σου. Έξω από την ψηφιακό κόσμο, υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Πρωτόγονος για πολλούς μα εμείς αυτόν ξέρουμε κι εμπιστευόμαστε.
5. Θα δούμε πόσο όμορφος είναι ο κόσμος.
Πέρα από όσα η οθόνη μας μπορεί να μας δείξει, τίποτα δε μαρτυρά την ομορφιά που βρίσκεται στον αληθινό κόσμο. Μια ομορφιά, που έτσι όπως προσηλωνόμαστε στα social media, ξεχνάμε να παρατηρήσουμε και φυσικά να θαυμάσουμε. Απεξαρτημένοι από αυτά, θα μπορέσουμε να επανεκτιμήσουμε την ομορφιά της φύσης αλλά και της ζωής που αυτή χαρίζει. Συντροφιά με αγαπημένα πρόσωπα ή και μόνοι μας, δεν έχει καμία σημασία. Το σημαντικότερο όλων είναι να μπορούμε να εκτιμήσουμε το κάθε τι, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ασήμαντο.
6. Θα αναδειχθεί η ευφυία μας.
Συχνά, μπορεί να ακούσουμε πως έχουμε κάψει τον εγκέφαλο μας με όλες αυτές τις σύγχρονες μόδες της κοινωνικής δικτύωσης. Και το πιο δυσάρεστο όλων είναι πως όσοι μας κατηγορούν για κάτι τέτοιο, έχουν εν μέρει δίκιο. Τα social media γίνονται άσχημος εθισμός. Φτάνουμε στο σημείο να εξαρτιέται η ζωή μας από αυτά. Αποτέλεσμα αυτού του κολλήματος, είναι να αποβλακωνόμαστε τελείως… Μια απομάκρυνση, λοιπόν, έστω και με πόνο καρδιάς, από τα εθιστικά media, θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να θυμηθούμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Αυτή θα είναι η τονωτική ένεση, που θα κάνει το κεφάλι μας να σκέφτεσαι πιο έξυπνα, πιο γρήγορα και κυρίως πιο αποτελεσματικά!
7. Θα είμαστε πιο έξυπνοι και σοφοί.
Κάνοντας, έστω και με πόνο καρδιάς, log out από τα social media, αυτόματα ο κενός μας χρόνος, αυτός που σπαταλούσαμε “κατασκοπεύοντας” τις ζωές και τα κατορθώματα των άλλων, θα πρέπει να καλυφθεί από κάτι. Ποια καλύτερη λύση, λοιπόν από το να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, συντροφιά με βιβλία και ταινίες. Από το να μετράμε, λοιπόν, τις ικανότητες των άλλων, ας προσπαθήσουμε κι εμείς να γίνουμε καλύτεροι.
8. Στο μέλλον θα ευγνωμονούμε τους εαυτούς μας.
Η απομάκρυνση από τα social media μπορεί να μας προξενήσει πόνο και στερητικό σύνδρομο στην αρχή, αλλά σύντομα θα το ξεπεράσουμε. Αρκεί να πάρουμε απόφαση πως έχουν άλλα πράγματα προτεραιότητα στη ζωή κι όχι ποιος τα έφτιαξε ή χώρισε με ποιον. Αν επικεντρωθούμε απερίσπαστα στα όνειρα και τις ελπίδες μας κι αν παλέψουμε με καρδιά γεμάτη και το facebook κλειστό, να τα κάνουμε πράξη. Όταν μετά από καιρό, δούμε τη ζωή να παίρνει το δρόμο της όπως το είχαμε σχεδιάσει, τότε θα νιώσουμε ευγνώμονες για την απόφαση μας να απαρνηθούμε τα social media και να επενδύσουμε στην αληθινή ζωή και το μέλλον μας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα