Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Δομές κατασκευασμένες από τα χέρια εξωγήινων



Δομές που μοιάζουν σαν να ανήκουν σε έναν προηγμένο τεχνολογικώς εξωγήινο πολιτισμό εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει ο Τζέισον Ρουάιτ, αστρονόμος στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, που θα δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη του για το παράξενο αστρικό σύστημα, με την οποία υποδεικνύει ότι αυτές οι δομές θα μπορούσαν να είναι μεγάλες κατασκευές από τα χέρια εξωγήινου.

Το αστέρι που εντοπίστηκαν οι γιγαντιαίες δομές ονομάζεται KIC 8462852 και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον γαλαξία μας. Προσέλκυσε για πρώτη φορά το επιστημονικό ενδιαφέρον το 2009, όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ αναγνώρισε ότι ενδέχεται να έχει πλανήτες που τροχιοδρομούν γύρω του, όπως η Γη. Ομως, ο KIC 8462852 εξέπεμπε ένα ιδιαίτερα παράξενο πρότυπο φωτός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέπλερ λειτουργεί αναλύοντας το φως που προέρχεται από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σύμπαντος. Η μείωση, όμως, στο αστρικό φως του KIC 8462852 δεν υποδείκνυε την ύπαρξη κάποιου πλανήτη.


Με το παράξενο άστρο ασχολήθηκε και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ταμπίθα Μπογιατζίαν, η οποία τονίζει: «Ποτέ δεν είδαμε κάτι παρόμοιο. Πιστεύαμε ότι είχαμε κάνει λάθος μετρήσεις αλλά τις επαληθεύσαμε όλες». Το μυστήριο λύθηκε όταν φάνηκε ότι το αστέρι περιβάλλεται από μία μάζα ύλης σε σφιχτό σχηματισμό. Η Μπογιατζιάν εξέτασε τις πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτά τα αντικείμενα και, τελικά, μόνο μία μοιάζει να ευσταθεί: Οτι, δηλαδή, ένα άλλο αστέρι προσέλκυσε μία αλυσίδα από κομήτες κοντά στο KIC 8462852.

Ομως, ο Ράιτ μαζί με τον συνάδελφό του Αντριου Σιέμιον, διευθυντή του προγράμματος SETI, που ερευνά για εξωγήινη ζωή, προτείναν μία άλλη εξήγηση. Οι δύο επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι μεγάλες δομές που παρατηρούνται είναι κατασκευές εξωγήινων, και μάλιστα κατασκευές που στοχεύουν στη συγκέντρωση και διαχείριση της ενέργειας από το ίδιο το αστέρι. Θα μπορούσε, παραδείγματος χάριν, αυτό που βλέπουμε να μην είναι άλλο από κάποια τεράστια συστοιχία ηλιακών κάτοπτρων. Τώρα, οι τρεις αστρονόμοι θέλουν να στρέψουν προς τα αστέρια μία κεραία και να αναζητήσουν τα μήκη κύματος που συνδέονται με τους τεχνολογικούς πολιτισμούς. Οι πρώτες παρατηρήσεις τους αναμένεται να γίνουν τον ερχόμενο Ιανουάριο. kathimerini
Έντυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα