Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

38 Σκληρές Αλήθειες που Αφορούν τις Σχέσεις μας




Ο πολιτισμός μας δημιουργεί την προσδοκία ότι η ζωή θα μοιάζει με μια ευχάριστη ημέρα στην παραλία, παρόλα αυτά όλοι ξέρουμε ότι η ζωή απέχει πολύ από μια μόνιμα χαρούμενη εμπειρία. Πουθενά αλλού δεν παρουσιάζει ο πολιτισμός μας πιο παράλογες προσδοκίες από αυτές που αφορούν τις στενές, μακροχρόνιες σχέσεις. Προσδοκούμε ήλιο και κουτιά με σοκολάτες από τον έρωτα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υπάρξει μάρτυρες δυσκολιών στις σχέσεις των γονιών μας όταν είμαστε νεώτεροι.

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις δεν είναι εύκολες. Δεν είναι ποτέ εύκολες. Οι σχέσεις απαιτούν συμβιβασμό. Απαιτούν από εμάς να επεκτείνουμε τον εαυτό μας για χάρη του άλλου, και απαιτούν να επαναπροσδιορίσουμε τον ορισμό της αγάπης που ο πολιτισμός μας μας έχει παραδώσει. 


Το πιο επικίνδυνο, ίσως, είναι το γεγονός ότι ο πολιτισμός μας έχει την τάση να μας τονίζει το «γεγονός» ότι η αγάπη είναι συναίσθημα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η αγάπη είναι δράση. Είναι δουλειά. Είναι μια πρακτική στην οποία πρέπει να δεσμευτούμε.


Όταν μπορέσετε να το αποδεχθείτε αυτό, και να παραβλέψετε την βλαβερή προσδοκία ότι υποτίθεται ότι θα αισθάνεστε με ένα συγκεκριμένο, βυθισμένο στην ευτυχία τρόπο όλη την ώρα, αφήνετε χώρο για την αληθινή χαρά να είστε σε μια στενή συντροφική σχέση, μια χαρά που δίνει αφήνει χώρο για τον αγώνα.
Εδώ θα βρείτε 38 σκληρές αλήθειες σχετικά με τις σχέσεις, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε υγιείς προσδοκίες:



1. Δεν θα σας αρέσει πάντα ο/η σύντροφος σας.
2. Δεν θα σας ελκύει πάντα ο/η σύντροφος σας.
3. Θα αισθάνεστε ενοχλημένοι.
4. Δεν θα σας λείπει πάντα ο/η σύντροφος σας όταν θα είστε μακριά
ο ένας από τον άλλο.
5. Μερικές φορές θα βαριέστε.
6. Μερικές φορές θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος «καλύτερος».
7. Μερικές φορές θα νοιώθετε μόνος/η.
8. Ο/Η σύντροφος σας δεν είναι κλώνος σας, και οι διαφορές μπορεί να είναι πρόκληση.
9. Η καρδιά σας θα ανοίγει και θα κλείνει.
10. Θα αισθάνεστε έλξη και έλλειψη έλξης.
11. Μερικές φορές η σεξουαλική ζωή σας θα είναι δύσκολη.
12. Δεν θα θέλετε πάντα να κάνετε σέξ.
13. Θα αισθάνεστε ότι είστε ερωτευμένος/η αλλά και αδιάφορος/η.
14. Θα αισθάνεστε ότι είστε κοντά αλλά και απομακρισμένα.
15. Η αληθινή αγάπη περιλαμβάνει προφανείς πολικότητες. – Όσο περισσότερο αφήνετε χώρο για αυτές αντί να ψάχνετε συνεχώς για αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν «θετική» εμπειρία, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να καλλιεργήσετε την «θετική» εμπειρία.
16. Η αληθινή αγάπη περιλαμβάνει φόβο.
17. Ο φόβος δεν μοιάζει πάντα με φόβο. – Μερικές φορές μοιάζει με αδιαφορία, ενόχληση, αμφιθυμία και μούδιασμα.
18. Όσο πιο βαθιά η αγάπη, τόσο πιο βαθύς ο φόβος.
19. Όσο πιο βαθιά η αγάπη, τόσο πιο βαθύ το ρίσκο. – Αυτό σημαίνει ότι από καιρού σε καιρό αγγίζουμε την επίγνωση της πιθανότητας της απώλειας.
20. Θα έχετε σκέψεις όπως, «Θέλω να φύγω. Θέλω κάτι άλλο. Θέλω κάποιον άλλο». – Αυτές είναι απλές σκέψεις. Είναι φυσιολογικές. Δεν σημαίνει ότι είναι αληθινές. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα άλλο είδος εμφάνισης του φόβου.
21. Σκέψεις αμφιβολίας (σαν τις παραπάνω) συνήθως έρχονται όταν αισθάνεστε απόμακροι από τον/την σύντροφο σας. – Θυμηθείτε: Η πραγματική αγάπη αμφιταλαντεύεται από το πλησίασμα στην απομάκρυνση, μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα, την ημέρα, ή την ώρα. Όσο καλύτερα το γνωρίζετε αυτό, τόσο πιο εύκολα το αποδέχεστε.
22. Θα αναρωτιέστε γιατί κανείς άλλος δεν μιλάω για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι. – Θα συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, και την σχέση σας με άλλες σχέσεις. (Να είστε πολύ επιφυλακτικοί για την τέλεια εικόνα που προβάλλεται στα social media, και όλα τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα αυτό. Ποτέ δεν ξέρετε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες).
23. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
24. Θα βλέπετε ο ένας τον άλλον στα χειρότερα του.
25. Θα επιτίθεστε ο ένας στον άλλο και θα λέτε πράγματα που δεν εννοείτε.
26. Θα πληγώνετε ο ένας τον άλλο. – Αυτό είναι αναπόφευκτο, και το να αποδέχεστε πραγματικότητες σαν αυτήν είναι απλά μέρος της πρακτικής του να έχετε μια σχέση.
27. Θα προδώσετε την εμπιστοσύνη ο ένας του άλλου. – Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα άλλες σχέσεις – υπάρχουν πολλοί τρόποι να προδώσετε την εμπιστοσύνη.
28. Θα φέρετε το παρελθόν σας μέσα στην σχέση: πόνο της παιδικής ηλικίας, πόνο από παλιές σχέσεις, πόνο από προδομένες φιλίες. – Το ίδιο θα κάνει και ο/η σύντροφος σας. Και θα προβάλετε αυτόν τον πόνο ο ένας πάνω στον άλλο, προσφέροντας ο κάθε ένας από εσάς τον καθρέφτη που αντανακλά το ακατέργαστο υλικό από τον εσωτερικό σας κόσμο, έτσι ώστε να μπορείτε να το δείτε καθαρά και να θεραπεύσετε την ζωή σας.
29. Θα βιώσετε μια σκοτεινή νύχτα της ψυχής ενός γάμου όταν δεν γνωρίζετε αν τα καταφέρετε. – Αν και οι δύο δεσμευτείτε να μάθετε, θα προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο και ο γάμος σας θα γίνει πιο στερεός.
30. Αν αποκτήσετε παιδιά, θα περάσετε αρκετά χρόνια όπου κανενός από τους δύο οι ανάγκες δεν θα ικανοποιούνται. – Το συναίσθημα αυτό θα έρχεται και θα φεύγει. Η δυναμική σε μια σχέση δεν είναι ποτέ σταθερή, οπότε αναπόφευκτα τα παιδιά θα αποτελέσουν πρόκληση για την ρουτίνα σας.
31. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζωή με μικρά παιδιά είναι δύσκολη. – Μια στιγμή…. Μεγαλώνουν και γίνεται πιο εύκολο.
32. Μερικές φορές θα αισθάνεστε εξοργισμένοι, αγανακτισμένοι και ότι δεν σας εκτιμούν. – Τα συναισθήματα θα είναι τόσο δυνατά σαν να πρόκειται να σας καταπιούν ολόκληρο/η και να πετάξετε φλόγες οργής πάνω στον/στην σύντροφο σας. Μετά θα μάθετε να κλείνετε το στόμα σας καθώς παρακολουθείτε αυτά τα δυνατά συναισθήματα να περνούν μέσα από σας έτσι ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε από ένα καθαρό και όχι αντιδραστικό σημείο. Εδώ πρόκειται για μια πνευματική πρακτική.
33. Θα καλείστε να είστε ο ενήλικας κάποιες φορές. – Θα ακολουθείτε τον πιο σοφό δρόμο, και κάθε φορά που θα το κάνετε αυτό, όχι μόνον θα εξυπηρετεί εσάς αλλά και την σχέση.
34. Θα χρειαστεί να καταπιείτε την υπερηφάνεια σας και να απολογηθείτε πρώτος/η. – Αυτό είναι καλό.
35. Θα νοσταλγήσετε την φάση του μήνα του μέλιτος (αν υπήρξε ποτέ). – Και μετά θα αντιληφθείτε ότι η σταθερή, βιώσιμη βάση που έχετε κτίσει οι δύο μαζί είναι πολύ καλύτερη.
36. Ίσως να μην υπάρχει πολύ από αυτό που θεωρείτε ότι είναι έρωτας τα επόμενα χρόνια. – Αλλά θα μάθετε να βλέπετε ότι οι τρόποι που συμπεριφέρεται ο/η σύντροφος σας στην καθημερινή ζωή, ζεσταίνοντας το αυτοκίνητο σας με 10 βαθμούς θερμοκρασία και συνοδεύοντας σας σε οικογενειακές συγκεντρώσεις αντί να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιο ρομαντικοί.
37. Θα νοιώσετε αγανακτισμένος/η. – Θα κρατάτε κακίες. Μετά θα βρίσκετε τρόπους να γιατρευτείτε από παλιές πληγές και η σχέση θα γίνει πιο σταθερή.
38. Θα γεράσετε μαζί. – Θα βλέπετε ο ένας τον άλλο να γκριζάρει, να αποκτά ρυτίδες, να ζαρώνει και να γερνάει. Αυτό μπορεί να σας πληγώσει αν μένετε κολλημένος/η σε μια παλιά εικόνα του/της συντρόφου σας, ή μπορεί να σας δώσει χαρά αν μένετε δεμένοι και χαίρεστε ο ένας την παρουσία του άλλου μέσα από τις εποχές μιας ζωής.

Αφού έχετε διαβάσει αυτήν την λίστα μπορεί να αναρωτιέστε γιατί να μείνει κάποιος σε μια μακροχρόνια σχέση. Δεν είναι ευκολότερο να είναι μόνος/η; Ναι, είναι ευκολότερο. Είναι ασφαλέστερο και λιγότερο επικίνδυνο. Αλλά οι στενές προσωπικές σχέσεις είναι ένα από τα μέρη όπου καλούμαστε να αναπτύξουμε την ικανότητα μας να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε, να αυξήσουμε την ανοχή μας, να αυξήσουμε την υπομονή μας, και να γίνουμε περισσότερο συμπονετικοί.
Είναι δώρο και προνόμιο να έχεις μια στενή προσωπική σχέση, και όταν μπορείς να προσεγγίσεις την σχέση με ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι λιγότερο πιθανόν να αντιμετωπίσεις τις θύελλες και περισσότερο πιθανόν να αφεθείς στις προκλήσεις, γνωρίζοντας ότι όταν φτάνεις στα άκρα σου εξελίσσεσαι περισσότερο.





ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα