Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ο Πάπας, ο Σινάτρα και το... Φάντασμα του Μαρακανά!

Το Μαρακανά... σίγησε, οι Βραζιλιάνοι πάγωσαν και ο Τζίτζια έστελνε την Ουρουγουάη στην κορυφή του κόσμου. Ανήμερα της συμπλήρωσης 65 ετών, ο ήρωας των Ουρουγουανών άφηνε την τελευταία του πνοή! Καλό ταξίδι...

Ο Πάπας, ο Σινάτρα και το... Φάντασμα του Μαρακανά!
Αλσίδες Τζίτζια, το... φάντασμα του Μαρακανά, ο παίκτης που δεν θα βγει ποτέ από το μυαλό των Βραζιλιάνων! Ενας μεγάλος «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών, ανήμερα της συμπλήρωσης 65 ετών από τον τελικό του Μαρακανά! Μια τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα, ο οποίος... σόκαρε τη Βραζιλία το 1950 με το νικητήριο γκολ του κόντρα στη Σελεσάο! Ηταν ο ποδοσφαιριστής που όταν η μπάλα... έκαιγε την έστειλε στα δίχτυα, οδηγώντας την Ουρουγουάη στην κορυφή του Πλανήτη και εκατομμύρια Βραζιλιάνους στην απόγνωση!
«Μόνο τρεις άνθρωποι έχουν... σιγήσει το Μαρακανά, ο Πάπας, ο Φρανκ Σινάτρα και γω» είχε τονίσει ο Τζίτζια, ο οποίος ήταν ο τελευταίος επιζών Ουρουγουανός από το συγκεκριμένο ματς, ενώ πρόλαβε να ανακηρυχθεί Εθνικός ήρωας «Η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής μου ήταν στο Μαρακανά» είχε πει. Αν και θεωρήθηκε ως ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά είδωλα της χώρας, έπαιξε μόνο 12 φορές για την Εθνική σκοράροντας τέσσερα τέρματα, όλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950.
Ο Τζίτζια γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1926 και έγινε το εξτρέμ με τον τσαμπουκά και το τεράστιο πάθος. Ξεκίνησε από την Πενιαρόλ, βρέθηκε στην Ιταλία και τη Ρόμα, έπαιξε στη Μίλαν, αλλά και στην Εθνική Ιταλίας. Η παρουσία του σκίαζε από το 1950 το Μαρακανά, αλλά από το 2009 ήταν και τα ίχνη του εκεί, όπως των Πελέ, Εουσέμπιο και Μπεκενμπάουερ.

Το θρυλικό φάντασμα του Μαρακάνα και ο ήρωας όλων των Ουρουγουανών είχε καταφέρει να... εξαπατήσει τον θάνατο σε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, ενώ παντρεύτηκε τρεις φορές, η τελευταία του γυναίκα η Μπεατρίς αρκετά μικρότερή του «Διάβασα σε μια έρευνα πως για κάθε Ουρουγουανό αντιστοιχούν επτά γυναίκες. Εγώ είμαι ακόμα στο Νο3» τόνιζε στα 87 του χρόνια. Τι και αν το όνομά του είναι γνωστό όσο λίγα στη χώρα, ο ίδιος έμενε σε ένα φτωχικό σπίτι, για το οποίο έδωσε τα πάντα για να χτιστεί.

Το «φάντασμα» πάντως ήταν... προβληματισμένο στη τελευταία συνέντευξή του. Είχε αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν έπαιζε τώρα... Είχε δίκιο. Ενα τόσο τσαμπουκαλεμένο εξτρέμ, ο παίκτης που θα σκόραρε σε κάθε ματς, που το γκολ του θα χάριζε ένα Μουντιάλ στην ομάδα του... Πόσα θα άξιζε ένας τέτοιος παίκτης; Μάλλον η ομάδα που θα τον έπαιρνε έπρεπε να... κλέψει Τράπεζα! Πρόλαβε να οδηγήσει τρεις Alfa Romeo στη Ρώμη, αλλά μέχρι προχθές ζούσε από μια μικρή κρατική σύνταξη και η γυναίκα του οδηγούσε ένα Clio πολλών ετών! «Γεννήθηκα σε λάθος χρόνο...» είχε τονίζει ο Τζίτζια γεμάτος παράπονο και δεν είχε άδικο!

Κανείς δεν τον είχε θυμηθεί στο σοβαρό ατύχημα, όταν είχε μείνει σε κώμα, όταν είχε σπάσει τα δυο του γόνατα. Ηταν όμως μαχητής και κέρδισε τον θάνατο! Ολοι όμως τον έφεραν στο μυαλό του πέρσι, λίγο λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ στη Βραζιλία. Βλέπετε όλα τον θύμιζαν...
Η FIFA του έκανε δώρο ένα ρολόι αξίας 23.000 δολαρίων, ενώ ο Πελέ αποκάλυψε για πρώτη φορά πως ο πατέρας του έκλαιγε σαν τρελός...
World Cup 2014: Meet Uruguay's Alcides Ghiggia, the man who broke Brazil's heart
Πως αισθάνθηκε ο Τζίτζια όταν είχε πετύχει ένα από τα... σοκαριστικότερα τέρματα όλων των εποχών; «Πνίγηκα στις αγκαλιές των συμπαικτών μου. Θυμάμαι τη σιωπή και αργότερα λυπήθηκα για τον κόσμο, αλλά σκέφτηκα και την οικογένεια, τους φίλους μου και τι σήμαινε γι αυτούς...Πολλοί με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν είσαι ήρωας, αλλά δεν είμαι ήρωας, όπως και ο Μπαρμπόσα δεν ήταν υπεύθυνος για την ήττα. Ήμουν τυχερός που πέτυχα αυτό το γκολ».
Ενας Βραζιλιάνος συγγραφέας χαρακτήρισε την ήττα ως... «Η Χιροσίμα της Βραζιλίας...», όμως ο Τζίτζια το χαρακτήρισε ανοησία, τονίζοντας πως ήταν απλά ένας αγώνας ποδοσφαίρου!
Δεν του άρεσε ποτέ να βλέπει video από τον τελικό, όμως τώρα θα έχει χρόνο για άφθονη συζήτηση με την μεγάλη Ουρουγουάη που... σόκαρε τη Βραζιλία. Καλό ταξίδι...

 gazzetta


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα