Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Γιατί το πετρέλαιο έκανε «βουτιά» 20% σε ένα μήνα

πετρελαιο

Η εκρηκτική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου χτυπάει στον «τοίχο» της μειωμένης ζήτησης.


Μπορεί η κρίση στην κινεζική χρηματαγορά και η υποχώρηση στις αγορές μετάλλων να τραβούν πάνω τους όλα τα επενδυτικά βλέμματα τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο το πετρέλαιο κατρακυλάει ξανά και αυτή τη φορά αθόρυβα. Μέσα σε έναν μήνα, η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε 20%, «φλερτάροντας» με τις τιμές του Μαρτίου που ήταν οι χαμηλότερες από το 2009. Την Τρίτη, μάλιστα, η τιμή του πετρελαίου έφτασε ακόμη και στα 47 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα τους τελευταίους μήνες, στο περιθώριο του μπρα ντε φερ μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας για το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Το αργό πετρέλαιο έπεσε από τα 107 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2014, στα 43,46 δολάρια ανά βαρέλι τον Μάρτιο του 2015.
Στη συνέχεια, η τιμή ανέβηκε μέχρι τα 61 δολάρια υπό την ελπίδα σταθεροποίησης της σχέσης ζήτησης-προσφοράς χάρη στην μείωση της παραγωγής από την πλευρά των Αμερικανών-πράγμα που δεν έγινε. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ παράγουν 9,5 εκατομμύρια πετρέλαιο την ημέρα, όταν πέρσι παρήγαγαν μόλις ένα εκατομμύριο.
Την ίδια ώρα, η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται μάλλον στην πιο λάθος στιγμή. Αν αρθούν οι κυρώσεις με την επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά, τότε θα προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά σε καθημερινή βάση.
Στον αντίποδα, η ζήτηση βαίνει μειούμενη. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ στο επίκεντρο των ανησυχιών τίθεται η Κίνα. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας συνεπάγεται πως η παραγωγή της χώρας δεν αρκεί για την κατανάλωση της τεράστιας προσφοράς.
Σε ό,τι αφορά στις μετοχές της ενέργειας, συμβαίνει ό,τι ακριβώς και με τον χρυσό και τον χαλκό. Το ισχυρό δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια πιο ακριβά για ξένους αγοραστές. Όλα αυτά φέρνουν χρήματα στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,5% οδηγώντας τον S & P 500 σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.
Πηγή: CNN Money
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα